Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Fica s Dankom rozhádali cyrilo-metodské slávnosti: Kríza vo vládnej koalícii?

Ako malí chlapci na pieskovisku! Solúnski bratia boli doposiaľ známi najmä tým, že nám priniesli vzácny dar - písmo hlaholiku. Je možné, že po 1 154 rokoch sa s nimi bude okrem toho spájať aj kríza vo vládnej koalícii.

Počas osláv Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda na Devíne premiér Robert Fico (52) upriamil pozornosť na to, že tam chýba Andrej Kiska (54). Do tradičného prezidentsko-premiérskeho sporu sa však z ničoho nič priplietol aj tretí najvyšší ústavný činiteľ Andrej Danko (42). Ten sa posťažoval, že jeho prejav na oslavách Fico odmietol, a to ho rozzúrilo natoľko, že stiahol všetkých svojich ministrov z plánovaného rokovania vlády.

Bez vysvetlenia pár desiatok minút pred stretnutím ministrov prišlo oznámenie o zrušení posledného rokovania vlády pred prázdninami. „Kvôli tomu Devínu sa Andrej Danko tak urazil, že normálne zrušili rokovanie vlády. Stiahol svojich ministrov a povedal, že do augusta sa s nikým nebaví,“ prezradil Novému Času zdroj blízky SNS. Šéf parlamentu sa nevedel vyrovnať s tým, že v stredu na cyrilo-metodských slávnostiach na Devíne nedostal slovo, hoci mal o vystúpenie záujem. „Predseda parlamentu z protokolu Úradu vlády SR dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci, preto sa na oslavách nezúčastnil,“ uviedla Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Výčitky aj Kiskovi

 

Danko takto netradične ostro vystúpil až po tom, ako Fico vo svojej reči na oslavách poriadne skritizoval hlavu štátu. „Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má, a musíme si ho vážiť a uctievať,“ apeloval Fico. Podľa Kiskovho hovorcu Romana Krpelana sa prezident zúčastnil na viacerých oslavách štátnych sviatkov, kde premiéra nevidel, napríklad na Dni víťazstva nad fašizmom 8. mája tohto roku v Kalinove. „Ale nikdy by prezidentovi Andrejovi Kiskovi nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ dodal.

 

Otvoriť galériu
Ako malí chlapci na pieskovisku!
Zdroj: istock, Infografika NČ

Prečo zrušili rokovanie

Prečo sa vo štvrtok na poslednú chvíľu zrušilo posledné rokovanie vlády pred letnou prestávkou, ostáva záhadou. „Pokiaľ ja viem, bolo to kvôli tomu, že sa nedohodli na nejakom zákone,“ myslí si podpredseda parlamentu Martin Glváč za Smer. Naopak, podpredseda národniarov Jaroslav Paška nad akciou na Devíne len krúti hlavou. „Vyslovene ide o nepriateľský akt voči koaličnému partnerovi a neviem, či sa Smer pripravuje na predčasné voľby a snaží sa svojich partnerov dehonestovať a urážať. Podobné praktiky využíval Mečiar,“ udrel Paška.

Viac svetla do celej situácie malo vniesť rokovanie Fica s Dankom počas dňa, o ktorom informovali zo SNS. Andrej Danko sa počas dňa zdržoval na pôde Národnej rady, no v čase, keď ho Nový Čas kontaktoval z traktu predsedu, nám oznámili, že je zaneprázdnený. „Pán predseda má stretnutie,“ znela odpoveď.

Podľa premiéra kríza koalícii nehrozí a náhradný termín za zrušené rokovanie stanovil spolu s Dankom na 24. júla. Fico uviedol, že došlo k protokolárnej chybe pri riešení problematiky platov učiteľov, ktorú mali počas rokovania prebrať. „Odloženie rokovania bolo spôsobené tým, že neboli urobené všetky dohody. Toto nedorozumenie sa vyriešilo. Táto vláda je stabilná,“ podčiarkol premiér.

Fico: Andrejko Kiska nebol na oslavách. Ani ty si, Andrejko, nebol...

Danko: Robko, od tvojho Úradu vlády som dostal odpo veď, že môj prejav nie je na oslavách žiaduci, preto som neprišiel.

Prchký Danko

Danko je svojimi prchkými vyjadreniami známy. Do histórie už vošla jeho avantúra s kapitánskymi výložkami, ktoré začal bozkávať. Neskôr priznal, že išlo o chybu. Podobne rýchlo reagoval aj na začiatku roka počas súboja o ceny energii, ktoré z ničoho nič zvýšil Regulačný úrad. Už vtedy hovoril o koaličnej kríze. „Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tak tá nastane, pokiaľ sa nedohodneme na postupe, čo ďalej v energetike,“ tvrdil. Po čase sa situácia upokojila.

Fico: Andrejko Kiska nebol na oslavách. Ani ty si, Andrejko, nebol...

Danko: Robko, od tvojho Úradu vlády som dostal odpo veď, že môj prejav nie je na oslavách žiaduci, preto som neprišiel.

Otvoriť galériu

 

Čo nám priniesli Solúnski bratia

Katarína Nádaská, etnologička

Otvoriť galériu

Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda je pre nás veľmi dôležitý. Na Slovensku sa totiž vyše 50 % obyvateľstva hlási ku kresťanstvu. Príchodom solúnskych bratov na naše územie bol u nás položený základ kresťanstva. A s príchodom kresťanstva Slovania získali vlastnú reč, vlastné písmo - hlaholiku, vlastnú bohoslužbu aj školu. V tom čase toto ešte žiadna iná krajina Európy nemala.

Danko sa zachoval ako trucovité dieťa

Eduard Chmelár, politológ

Otvoriť galériu

Správanie všetkých troch je nemiestne. Je povinnosťou prezidenta Kisku byť na štátnych oslavách. Vykrikovať mu jeho neprítomnosť na oslavách štátneho sviatku tak, ako to urobil premiér Fico, je zase nedôstojné pre takúto akciu. Je nemiestne, aby zneužíval štátne oslavy na vnútropolitický boj. Predseda parlamentu Danko sa zase zachoval ako trucovité dieťa a nie zrelý štátnik. Boli tam aj iní významní hostia, ktorí nehovorili, ako napríklad bývalý prezident. Tak o čo mu ide, o vlastnú osobu alebo o štátny sviatok? Na akcii sa mal zúčastniť.

Silný konkurenčný boj

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu

Je pravda, že to bola akcia Úradu vlády a nie je dôvod, prečo by tam Danko nemohol vystúpiť. Určite by nehovoril nič proti Smeru a koaličným vzťahom. Aj Dankova reakcia však bola neadekvátna, že stiahol ministrov. Neadekvátne zareagovali obe strany. Momentálne sa však nič neudialo také, čo by mohlo predznamenávať takúto vypätú atmosféru. V minulosti však takýchto sporov bolo dosť a toto je zrejme ich pokračovanie. Evidentne koalícia ešte nie je za tým a prebieha tam silný konkurenčný boj.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?