Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2017 08:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jaroslav Rezník odkryl plány s RTVS: Návrat programu, ktorý bol za socializmu kultový

Václava Miku (53) na poste generálneho riaditeľa RTVS vystriedal Jaroslav Rezník (50).

Čo od neho môžeme čakať? Aký to bude mať dosah na spravodajstvo, ktoré obľúbené relácie sú ohrozené, a ako reálne nám hrozí zvyšovanie koncesionárskych poplatkov? O tomto všetkom sme sa rozprávali s novým šéfom našich verejnoprávnych médií.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na post šéfa verejnoprávnych médií ste kandidovali tretíkrát. Čo je pre vás na tejto práci také lákavé? Čím je pre vás výzvou?

Vo verejnoprávnych médiách sa pohybujem takmer štvrťstoročie a cítim sa ich súčasťou. Organizovaniu kultúrnych podujatí a výstupov najrozličnejšieho druhu sa venujem odjakživa. Za veľkú výzvu považujem zorganizovať RTVS v ďalšom období tak, aby na konci toho môjho mandátu boli archívy plné kvalitných filmov a relácií, ktoré budú tí po nás radi a často využívať.

 

Podarilo sa vám už stretnúť s Václavom Mikom?

Áno, s Vašom sme sa stretli ešte uprostred predminulého týždňa. Bolo to profesionálno-priateľské stretnutie, na ktorom sme si nastavili spôsob, ktorým dôjde k plynulému odovzdaniu kompetencií. A zablahoželal som mu k narodeniu dcérky.

Je niečo v rámci RTVS, čo chcete meniť doslova okamžite po nástupe do funkcie, niečo, čo vám dlhodobo kole oči? Alebo niekto?

Už dávno mám za sebou obdobie, keď som cítil potrebu riešiť veci mečom. Čím je človek starší, tým viac chápe, že veci, ktoré na povrchu vyzerajú jednoducho, sú často výsledkom prepletenia zložitých pavučín. A keby aj niečo také prichádzalo do úvahy, určite to nebudem avizovať cez médiá.

Verejnoprávne médiá sú dlhodobo pod paľbou kritiky politických špičiek na čele s Robertom Ficom, ktorému sa zdá, že neinformujú objektívne a slúžia opozícii. Ako vnímate v tomto smere RTVS za posledné roky vy?

Tak, že politici médiá vždy kritizovali a aj kritizovať budú. Verejnoprávne médiá by mali poskytovať vyvážené, objektívne a emocionálne neutrálne spravodajstvo, založené na overených faktoch a informáciách. Toto je proces, ktorý nemá štádium, v ktorom by sa dalo povedať: hotovo. Na kritiku treba reagovať pokojne a vecne.

Otvoriť galériu

Do čela RTVS ste sa dostali vďaka hlasom vládnej koalície, ale očividne aj vďaka Kotlebovej ĽSNS, ktorá má zrejme tým pádom od vás nejaké očakávania. Budete mať na kotlebovcov iný meter, ako mal Václav Mika, dostanú väčší priestor v RTVS?

Už bezprostredne po voľbe som sa vyjadril, že si veľmi vážim všetky hlasy, ktoré som dostal, ale nikomu z politikov sa necítim zaviazaný. Zaviazaný som výhradne poslucháčom a divákom, ktorí majú právo na kvalitné programy. To sa budem snažiť dosiahnuť. Všetko ostatné je v podstate len prevádzka.

Mnohí vnímali súboj medzi vami a Václavom Mikom aj ako boj medzi opozíciou a vládnymi stranami, medzi demokraciou na jednej strane a Dankom s Ficom, ktorí by radi RTVS dostali pod svoj vplyv. Čo si o tom myslíte?

To len svedčí o tom, aká je ľudská pamäť krátka. Pred piatimi rokmi dostal Václav Mika po politickej dohode len hlasy Smeru, ja som dostal dva hlasy z OĽaNO. A dichotómiu na demokraciu a Danka a Fica predsa nemôžete myslieť vážne, veď tu boli demokratické voľby. O vplyv v RTVS bude záujem vždy, rovnako o vplyv v iných inštitúciách. Ide o to, ako tomu vplyvu dokážete odolávať a akú autoritu si vybudujete.

V Mlynskej doline „zdedíte“ aj ikonickú výškovú budovu - náhodou nejaký spásonosný nápad, čo s ňou, nemáte?

Možno aj mám, ale v tejto chvíli to nepovažujem za prioritu. Jedno je zrejmé: aj táto budova - rovnako ako budova Slovenského rozhlasu, Slovenskej národnej galérie a Slovenského národného divadla je dielom veľmi silnej architektonickej generácie a patrí medzi významné prejavy intelektuálneho genia loci národa. Pri Slovenskej národnej galérii sme to už pochopili a rekonštruujeme ju. Dúfam, že na to prídeme aj v prípade rozhlasu a televízie.

Otvoriť galériu

Váš projekt hovorí o tom, že inak plánujete členiť večerné televízne spravodajstvo na Jednotke. Prečo a ako sa budú líšiť tie „prvé“ správy pred Počasím a následné Hlavné správy?

Prvé by mali byť rýchlym, presným a objektívnym sumárom pre netrpezlivých a Hlavné správy by už mali prinášať aj analytické materiály z domácej i zo zahraničnej scény. A ešte hlbšie by mali ísť nočné Správy a komentáre, tam už by mali byť nielen analýzy, ale aj syntézy z nich vyplývajúce.

Za posledné roky sa stalo niekoľko doslova zázrakov, keď Jednotka dokázala a dokáže konkurovať komerčným staniciam reláciami, ktoré sa zlučujú s jej verejnoprávnym poslaním. Diváci si zamilovali najmä Milujem Slovensko, Čo ja viem či najnovšie Záhady tela... Budú sa točiť ďalšie série? Sľubujete?

Sľubovať je ľahké, splniť je ťažšie. Neviem, na aké dlhé obdobie sú zakúpené konkrétne licenčné práva a či sú uplatniteľné opcie, logika veci však hovorí, že o úspešný programový typ sa treba starať rovnako ako o záhradu. Starostlivosť sa vždy vráti. Ale ja si rád spomínam aj na predchádzajúce úspešné programy, napríklad Hit storočia alebo Môj najmilší hit. Je korektné povedať, že Slovenská televízia aj v dávnejšej minulosti opakovane dokázala získavať významný záujem divákov.

A čo Zem spieva? Bude o rok druhá séria?

Áno, bude.

Pozrime sa ešte do vášho projektu... Ráno od šiestej by na Jednotke v pracovných dňoch išiel dvojhodinový spravodajsko-publicistický magazín. Ako by sa odlíšil od Telerána, ktoré tento vysielací čas dlhodobo divácky ovláda?

Teleráno je silný formát s dlhodobým diváckym návykom, to je zrejmé. Ale jeho dominantné postavenie vyplýva aj z toho, že ostatné televízie akoby rezignovali na vlastnú verziu ranného vysielania. V mojom projekte kladiem dôraz predovšetkým na spravodajskú rovinu ranného vysielania, pretože sa domnievam, že práve toto je súčasťou verejnej služby: poskytovať divákom spravodajstvo už od skorého rána a k tomu informačný servis. Nastaviť to do optimálnej polohy však bude vyžadovať kvalitný projekt a dôkladný vývoj.

Na Jednotke tiež plánujete podvečer pred správami vysielať pôvodné seriály. Znamená to stopku pre dlhoročný pilier vysielacej štruktúry 5 proti 5?

Ak vnímate v projekte predkladanú typovú vysielaciu štruktúru tak, že je to vysielacia štruktúra už na najbližšiu sezónu, nie je to tak. Ambíciou každej silnej televíznej programovej služby je vysielanie vlastného denného seriálu a som presvedčený, že dramaturgia RTVS takýto projekt zvládne. 5 proti 5 je úspešný formát, ktorý, samozrejme, neplánujem rušiť. Ale jednou z legitímnych úvah je, že práve 5 proti 5 môže tvoriť nábeh pre denný seriál. Ale neviem, či vám už neprezrádzam priveľa, veď RTVS pôsobí v tvrdom konkurenčnom prostredí...

Otvoriť galériu

Ešte sa spýtam inak - čo je pre vás na Jednotke či Dvojke nedotknuteľné, s čím hýbať neplánujete?

Žijeme predsa v takej dynamickej dobe, že nič nie je trvalo nedotknuteľné, a to sa týka rozhlasových i televíznych relácií. Ale už som spomenul, že nemienim veci riešiť ohňom a mečom... K úpravám vysielacej štruktúry budeme pristupovať vecne a profesionálne. 

Jednou z vašich zásadných vízií, pokiaľ ide o televíziu, je športová Trojka. Túžil po nej dlhodobo aj Václav Mika, ale je tu problém financií. Ako ho vyriešite?

V projekte uvádzam, že Trojku by som chcel spustiť v roku 2020, keď budú letné OH v Tokiu. Jej rozvysielaniu musí predchádzať kvalitný projekt, jeho oponentúra a členenie na etapy. Domnievam sa, že obrovský objem nakúpených práv na športové prenosy svedčí o tom, že podobne uvažoval aj súčasný manažment. Financovanie Trojky bude súčasťou budúcich rozpočtov RTVS.

Návrat „bratislavských pondelkov“ plánujete na Jednotku aj Dvojku, kam by sa mala vrátiť tiež nedeľná chvíľka poézie. Myslíte, že ľudia sú na to naozaj zvedaví, že to nie je len nostalgia?

Opakovane deklarujem, že RTVS je predovšetkým národnou kultúrnou inštitúciou a preto aj poézia, vážna hudba, výtvarné umenie a artové žánre všeobecne v nej majú nezastupiteľné miesto. Mojím zámerom je hľadať a nájsť pre tieto nadčasové obsahy atraktívne a dnešnej dobe zodpovedajúce formy. Myslíte si, že Homér, Dante, Shakespeare, Jesenin, Smrek, Rúfus a mnohí iní nám už dnes nemajú čo povedať? Myslím, že ľudia sú na to zvedaví oveľa viac ako na mnohé „performance“ občas silno pripomínajúce tanec svätého Víta.

Veľmi radikálne chcete počas pracovného týždňa zmeniť Dvojku, ktorá bude cez deň patriť deťom či vysielaniu pre školy. V danom čase sú však deti v školách, učia sa a televíziu nepozerajú... Nie je to problém?

Áno, Dvojku chcem zmeniť, ale treba na to vytvoriť priestor vybudovaním Trojky. Tu treba v prvom rade zdôrazniť rozmer spoločenskej užitočnosti RTVS. Momentálne sme ako spoločnosť vo fáze spoločenskej diskusie o reforme školstva. Je teda predpoklad, že nakoniec dospejeme k istému stupňu celospoločenskej zhody. A tu vidím potenciál na intenzívnu spoluprácu s ministerstvom školstva a s autoritami v oblasti vzdelávania pri zavádzaní reformy do praxe. Bude existovať množstvo koncových zariadení, pomocou ktorých si učiteľ, žiak, študent, ktokoľvek, bude môcť stiahnuť nový obsah k sebe. Úlohu RTVS vidím v systémovom šírení prijatej metodiky školskej reformy a aj preto mám v projekte Dvojku zameranú na detského diváka. Je to proces, ktorý budem akcentovať počas celého funkčného obdobia.

Zmeny by sa mali dotknúť tiež Rádia Slovensko - hovoreného slova aj hudby. Na čo sa majú poslucháči pripraviť?

Na evolučné zmeny.

Kultový program Pozor, zákruta! sa medzičasom vytratil z Rádia Slovensko. Chcete ho tam vrátiť, tradične na popoludnie?

Áno, mám to v pláne. V čase, keď je Slovensko automobilovou veľmocou, to má silnú vnútornú logiku. Mňa by skôr zaujímalo, prečo to v programovej štruktúre nie je v súčasnosti.

Aké horúce a aktuálne je z vášho pohľadu zvyšovanie koncesií?

Ako mesiac február.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie.
Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?
Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta