Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2017 21:40 | Šport

Názory na Saganovu diskvalifikáciu sú rôzne: TOTO povedali cyklistické legendy!

Predstavitelia tímu Dimension Data súhlasia s verdiktom jury na Tour de France, ktorá sa rozhodla vylúčiť Petra Sagana z prebiehajúcich pretekov po zavinení pádu jazdca tejto stajne Marka Cavendisha.

Slovenský cyklista v záverečnom špurte 4. etapy vystrčil lakeť proti britskému pretekárovi, čím ho poslal do ochrannej bariéry. Cavendish skončil s krvavými zraneniami v nemocnici a nie je jasné, či bude môcť pokračovať na Tour. "Je to akt násilia. Ak niekoho zasiahnete lakťom na bicykli v takej rýchlosti, tak je to jednoducho násilný čin," uviedol podľa Washington Post Rolf Aldag, manažér tímu Dimension Data. "Nehody sa v pretekoch stávajú, no toto podľa mňa nebola typická súťažná nehoda. Dúfam, že UCI bude konať v zmysle pravidiel. A ak je povolené, že môžete niekoľko lakťom zhodiť zo sedadla... potom by sme asi mali prepísať pravidlá," uviedol ešte pred zverejnením verdiktu. Roger Hammond, športový riaditeľ tímu Dimension Data, sa k celému incidentu vyjadril na Twitteri:

Bývalí profesionálni cyklisti a v súčasnosti športoví analytici NBC Sports Christian Vande Velde a Bob Roll sa však Sagana zastali. Podľa nich dvojnásobný majster sveta reagoval v danej chvíli na jazdcov na jeho ľavej strane. "Je ťažké viniť v tejto situácii Petra Sagana. Vyzerá to z tejto perspektívy brutálne, no nemyslím si, že to chcel spraviť Markovi. Nemyslím si, že sa ho snažil zraniť," povedal Vande Velde. Roll s ním súhlasil: "Absolútne. Mark nemal priestor, aby tadiaľ prešiel."

Sagana sa zastal aj trojnásobný víťaz Tour Greg Lemond, ktorý je vo Francúzsku známy ako televízny komentátor. "Myslím, že je to veľmi prísne. Niektorí jazdci sa pri pretekoch držia auta a nikto ich nevyhadzuje. Pre Tour je to strata," uviedol a upozornil aj na to, že súboj nebol celý vidieť. "V jednej chvíli blokuje pohľad zhora strom. Nemôžete teda povedať, či sa Cavendish o neho nechcel oprieť. Jeho reakcia je až príliš drsná," dodal šampión Tour z rokov 1986, 1989 a 1990. "To, čo Sagan urobil, bolo zlé . Ale zrazil Cavendisha do bariéry úmyselne? Myslím, že nie,"vyhlásil.

 

Podľa 65-ročného Američana za kolíziu môže aj skutočnosť, že Sagan nie je typický špurtér. "Je to agresívny jazdec, ale nie klasický špurtér, tých sa snaží chytať a jazdiť za nimi," uviedol. "Je trochu divoký a dnes išiel cez čiaru, ale myslím, že ani Cavendish by nechcel, aby ho vylúčili," uzavrel.

Slovenského pretekára sa zastal aj bývalý austrálsky cyklista Robbie McEwen. "S vylúčením z Tour nesúhlasím. Diskvalifikácia z etapy áno, ale vyhodiť ho z Tour !? Nie," napísal trojnásobný najlepší spurtér slávneho francúzskeho závodu na sociálnej sieti twitter.

Slovenská reprezentantka v horskej cyklistike Janka Števková považuje vylúčenie Petra Sagana z tohtoročnej Tour de France za nespravodlivé. Jury ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita Marka Cavendisha v záverečnom špurte utorkovej 4. etapy.

Podľa slov Števkovej si Sagan držal svoju líniu a nemal v úmysle zhodiť Cavendisha. "Rozhodnutie jury považujem za nespravodlivé a nešťastné. Na základe spomalených záberov si dovolím povedať, že to nebola Petrova chyba. V závere tam síce inštinktívne dal lakeť, no nie s úmyslom spôsobiť Cavendishov pád. Podľa môjho názoru sa Mark o Peťa najskôr oprel, potom sa snažil prekĺznuť popri ňom, no nebol tam dostatočný priestor," povedala pre TASR trojnásobná účastníčka olympijských hier v disciplíne cross country.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie