Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2017 07:59 | Správy | Politika

Mečiarov šéf tajnej služby Ivan Lexa: Vinu za únos hádže na mŕtvych!

Čo bude tvrdiť pred súdom? Bývalý šéf tajnej služby Ivan Lexa (55), ktorý čelí obžalobe za únos syna prezidenta Michala Kováča († 86), svoju účasť na jednej z najväčších tráum novodobého Slovenska odmieta.

Najnovšie vyrukoval s tvrdením, že v čase zavlečenia Michala Kováča ml. bol priveľký zelenáč na podobný kúsok. Nevylúčil však, že za únosom bola naozaj Slovenská informačná služba.

Lexa od zrušenia Mečiarových amnestií odmieta poskytovať rozhovory. Výnimku urobil v prípade exnovinára a šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha. „Odmietam, že by som mal akúkoľvek participáciu,“ povedal v rozhovore pre portál datel.sk Lexa. Vladimír Mečiar (74) Lexu do čela SIS usadil v apríli 1995, teda len štyri mesiace pred únosom a po­dľa jeho slov bol ako 33-ročný amatér prílišným zelenáčom, aby organizáciu zavlečenia prezidentovho syna do zahraničia zvládol. „Nebol som spôsobilý organizovať také záležitosti,“ doplnil Lexa.

Otvoriť galériu

Tóth o únose vtedy písal, neskôr spolupracoval s paralelnou tajnou službou, aby sa po páde Mečiara stal dôstojníkom SIS. „Šéfom kontrarozviedky a organizátorom bol Jaroslav Svěchota, objednávateľom bol Mečiar, ktorý si vyrovnával účty s prezidentom. Som o tom stopercentne presvedčený,“ povedal v rozhovore Tóth a Lexa sa jeho slovám nebránil. „Považujem to za mediálnu špekuláciu, ale s vysokým stupňom hodnovernosti,“ povedal. Svoju účasť vylúčil, pretože by podľa jeho slov Mečiarovi viac vyhovovalo, aby Kováč ml. ostal na Slovensku. „Preto by som to nikdy nepodporoval,“ povedal.

 

Na živých si nespomenul

Naopak, podkúril konšpirácii, že sa Svěchota († 63) spojil s odídencom od SIS a bývalým ministrom vnútra Ladislavom Pittnerom († 74). „Sú mimoriadne väzby, ktoré mal Svěchota na Pittnera. Či nemôže byť štruktúra postavená inak, že to bol Svěchota, nadštandardné vzťahy so šéfom paralelnej tajnej služby a možno aj nejakí príslušníci SIS a bývalí príslušníci SIS,“ vyhlásil Lexa. K Mečiarovi sa v rozhovore nevyjadroval. Samotnú obžalobu prokurátora Michala Serbina, ktorá je zverejnená na internete, nazval slohovou prácou a ku konkrétnym veciam sa odmietol vyjadriť, kým nebude autenticita obžaloby dokázaná a nebude odtajnený spis. „Budem žiadať o odtajnenie spisu,“ povedal.

Otvoriť galériu

Zároveň spochybnil samotného Serbina. „Desaťročia mal vážne problémy psychiatrického charakteru, pre ktoré je na invalidnom dôchodku. Sám som čelil 15 obžalobám a všetky boli písané Serbinom. Ja mu to neželám, ja len upozorňujem, niektoré jeho výstupy, keď choroba išla do takého stavu, že nemôže písať závažné žaloby, a to sa mohlo podpísať na kvalite toho dokumentu,“ doplnil Lexa, ktorého vždy oslobodili. So Serbinom sa nám spojiť nepodarilo, avšak už pred časom tušil, že to Lexa vytiahne. „Predpokladám tiež, že Lexovi advokáti budú ešte pred otvorením pojednávania namietať, že som duševne chorý,“ povedal v apríli pre Pravdu s tým, že za obžalobou si stojí.

Čo povedal Lexa

K obžalobe prokurátora Michala Serbina

  • Je to slohová práca pána Serbina.
  • Budeme požadovať odtajnenie spisu.
  • Je známe, že (Serbin) mal desaťročia vážne problémy psychiatrického charakteru.

O svojej účasti na únose

  • Môžem odmietnuť, že som mal akúkoľvek participáciu aj pre tú skutočnosť, že som bol príliš zelený. Nebol som spôsobilý organizovať také záležitosti.
  • Nikdy by som to nepodporoval.
  • Vyjadrím sa, až bude bežať trestný proces.

O účasti SIS v únose

  •  Považujem to za mediálnu špekuláciu, ale s vysokým stupňom hodnovernosti.
  • Sú mimoriadne väzby, ktoré mal Svěchota na Pittnera. Či nemôže byť štruktúra postavená inak, že to bol Svěchota, nadštandardné vzťahy so šéfom paralelnej tajnej služby.
  • vôbec nie som presvedčený, že obžaloba je založená na pravde.

 

Šéf SIS o tom musel vedieť

Otvoriť galériu
Zdroj: ďatel.sk, anc

Milan Žitný, bezpečnostný analytik:
- Pán Lexa zjavne hovorí iba to,čo bude hovoriť predsúdom. Nemôže sa priznať. Veď je obžalovaný. Môže hovoriť, iba ja som o tom nič nevedel. To nie je možné. Samozrejme, že to vedel, no neostáva mu nič, ako tvrdiť opak. Je tam záznam, že bol bezprostredne po únose u Mečiara. No obžaloba to bude musieť dokázať. Lexa tohrá na Svěchotu. Spájať to s Pittnerom, to už je humor, aj ten súd bude ešte humorný. Ide mu o krk, tak hovorí to, čo hovorí. Nepopiera, že sa to stalo, ale hádže svinstvo na mŕtvoly. Preto je zbabelec. Bojí sa, že bude odsúdený, a vymýšľa si hlúposti, že to urobil niekto poza jeho chrbát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?