Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Monika Beňová s rodinou roky používala kontaminovanú vodu: Môže za Fedorovu rakovinu toxická skládka?!

Hlavné mesto rieši obrovský problém s toxickou skládkou, ktorá prerástla do takých rozmerov, že obyvatelia určitých častí Bratislavy nemôžu jesť zeleninu vypestovanú vo vlastnej záhradke, ani používať vodu zo svojich studní.

V podzemnej vode sa totiž nachádzajú toxíny zo skládky, ktoré sú vyslovene nebezpečné pre život. V časti Vrakuňa býva aj europoslankyňa Monika Beňová (48), ktorá je pripravená pre toxickú skládku žalovať štát o 130 miliónov eur.

Kompetentní sa podľa nej desaťročia nestarali o to, že v tejto okrajovej časti Bratislavy číha pod zemou smrť. Dokonca je presvedčená, že rakovina jej nebohej mamy a dnes už bývalého manžela Fedora Flašíka (59) môže mať pôvod v kontaminovanej vode.

Beňová spolu s Flašíkom si na mieste v roku 2006 vybudovali rodinný dom. O tri roky neskôr zákernú chorobu - neagresívnu formu rakoviny lymfatických uzlín, zistili u Flašíka. Manželia využívali vodu zo studne na polievanie vlastnej záhrady, kde sa europoslankyňa snažila pestovať zdravú zeleninu. V roku 2009 však nastal šok. Zistili, že používanie vody zo studní vo Vrakuni už zakázali v roku 2002. Dôvodom je nebezpečná skládka, kde od 60. rokov vyvážali jedovatý odpad z chemickej továrne bývalej „dimitrovky“.

 

Voda zo studní sa nesmie používať na polievanie zeleniny, sprchovanie, kúpanie alebo napúšťanie bazénov. „Je pravda, že sme polievali všetko zo studne, celú záhradu, celý zavlažovací systém bol ťahaný zo studne. Je to hrozné. Myslím, že štát a samospráva mali informovať lokalitu, ktorá je kontaminovaná a upozorniť na to,“ povedal pre Nový Čas Flašík, podľa ktorého je tento stav tiež zrelý na žalobu. Poriadne zúri aj jeho exmanželka Beňová, ktorá v dome po rozvode zostala bývať. „Mohlo to vplývať na zdravie. U nás v rodine sa stalo to, že keď sme sa nasťahovali, v roku 2006 dostala moja mama rakovinu a následne môjmu bývalému manželovi diagnostikovali rakovinu,“ povedala Beňová, ktorá sa o stav exmanžela zaujíma. „On má stále lymfómy,“ doplnila.

Hľadá právnikov

Beňová teraz chce, aby sa Vrakuni pomohlo. „Ministerstvo životného prostredia o tom dlhodobo vedelo, napriek tomu nekonali a nekonajú ani doteraz,“ komentuje dôvody, prečo sa rozhodla k ráznemu kroku. Snaží sa už nájsť najlepších právnikov. „Budem sa snažiť, aby nás musel štát odškodniť a tieto peniaze by potom išli pre celú mestskú časť, aby sa skládka vyriešila. Chcem sa stretnúť so starostom a opýtať sa ho na náklady na komplexnú likvidáciu skládky a o toľko sa potom budeme snažiť štát zažalovať,“ dodala. Starosta Vrakune Martin Kuruc hovorí, že podľa štúdií by pri likvidácii skládky išlo o sumu 120 až 130 miliónov eur. Odmieta kritiku Flašíka, podľa ktorého o ničom nevedeli. „Na úrade som dva roky. Odkedy som nastúpil, pravidelne zverejňujeme informácie,“ povedal Kuruc.

Otvoriť galériu

Jedy sa v pôde rozširujú a časom môžu ohroziť zdroj pitnej vody. Ministerstvo životného prostredia po desaťročiach nečinnosti začalo konať. Vyhlásilo súťaž na toho, kto skládku zaizoluje do tzv. kapsuly. „Predpokladáme, že po ukončení zákonom stanoveného procesu, začneme so sanáciou na budúci rok,“ povedal minister László Sólymos. „Nemáme žiadnu informáciu o žalobe,“ reagoval hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Otvoriť galériu

Čo sa nachádza v toxickej pôde

  • Benzén - preukázaný karcinogén pre človeka, spôsobuje najmä leukémiu
  • Toluén - spôsobuje nevoľnosť, poškodzuje obličky a pečeň
  • Xylén - využíva sa ako rozpúšťadlo a riedidlo.
  • Pesticídy, herbicídy -poškodzujú mozog aj tráviacu sústavu
  • Chlórované uhľovodíky - zle vplývajú na pečeň

Má šancu uspieť

Marek Benedik, právnik

Ústava SR a aj Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd upravujú a garantujú právo na život a zdravie. Štát je povinný vykonávať pozitívne aktívne opatrenia za účelom ochrany života a zdravia, musí konať iniciatívne. Žaloba opierajúca sa o to, že štát takéto aktívne opatrenia na ochranu života a zdravia nevykonal, nie je vylúčená. Pokiaľ sa preukáže, že štát konal protiprávne, že porušil predpisy tým, že ekologickú hrozbu neriešil a pokiaľ Beňová preukáže, že v v dôsledku toho jej vznikla ujma, ako poškodenie zdravia alebo smrť blízkej osoby, môže byť so žalobou úspešná.

Flašík (59): Problémy so zdravím máme obaja

Otvoriť galériu

Necítite sa podvedený, keď ste o problémoch so skládkou nevedeli, keď ste sa tam sťahovali?

Ťažko povedať. Keď sme sa tam nasťahovali, tak asi o tri roky v 2009 som sa dozvedel, že vtedajšia starostka už v roku 2002 informovala na výveske, že neodporúčajú používať vodu zo studní a polievať. Myslím, že v civilizovaných krajinách už pri stavbe domu nemali dávať stavebné povolenie, keď vedeli o časovanej bombe, alebo minimálne na to upozorniť.

Vaša exmanželka je presvedčená, že skládka mohla mať dopad na zdravie nebohej mamy a aj vás.

Neviem to potvrdiť, ani vyvrátiť, ale viem, že Monika mala často problémy s očami, začervenané a slzili jej. Prisudzovala to letom, ktoré absolvovala. Je pravda, že sme polievali všetko zo studne, celý zavlažovací systém bol ťahaný zo studne. Je to hrozné, keď to všetci nechajú tak, dokým sa vzbúria nejakí aktivisti a začnú to pod tlakom riešiť.

Vy sa teraz cítite dobre?

Chodím pravidelne na kontrolu. Nechcem to zakríknuť, ale zatiaľ sa cítim dobre a v kondícii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!