Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2017 15:36 | PR články

Dajte stresu STOPKU: Takto ho dostanete pod kontrolu

Asi by sme dlho hľadali niekoho, kto vo svojom živote nezažil stres, najčastejšie v práci alebo doma. Dlhodobý a nadmerný stres má škodlivý vplyv na duševné aj fyzické zdravie. Ak ho nedokážeme ovládnuť, može spôsobiť nemalé problémy, ústiace do vážnych zdravotných komplikácií, a o to predsa nemá nikto záujem.

Dlhodobé a nadmerné vnútorné napätie je skutočne významným faktorom, ktorý prispieva k vzniku mnohých závažných ochorení, napríklad srdcovo-cievnych chorôb, niektorých druhov rakoviny, autoimunitných porúch, respiračných chorôb či depresie. Často sa spája aj s poruchou spánku, panickými pocitmi a hnevom.

Čo je vlastne stres?

Stres je nešpecifická fyziologická reakcia na akýkoľvek nárok kladený na organizmus. Nemá však vždy len negatívny dopad na organizmus. Poznáme dva druhy stresu – pozitívny krátkodobý a negatívny dlhodobý. Krátkodobý vplýva na človeka pozitívne a stimuluje ho k lepším výsledkom. Dlhodobý má naopak škodlivý účinok na duševné, ale aj fyzické zdravie. Ak sa ponechá bez riešenia, môže spôsobiť problémy s nedoziernymi následkami.

Varovné signály

Ak sa neustále dostávame do krízových situácií, dochádza v našom tele k hormonálnej nerovnováhe. Tá môže viesť k celému radu fyzických aj psychických symptómov.

Medzi prejavy a príznaky stresu patria:

Fyzické prejavy

  • búšenie srdca
  • srdcová arytmia
  • poruchy trávenia
  • hnačky, zápchy
  • vracanie
  • časté močenie
  • bolesti hlavy či rôznych častí tela
  • zvýšenie krvného tlaku
  • kŕče v rukách a nohách
  • potenie, chvenie
  • oslabenie imunity (herpesy, virózy...)

 

Psychické prejavy:

  • zmeny nálad, nadmerná únava
  • výpadky pamäti
  • návaly smútku, paniky, zúrivosti
  • netrpezlivosť, nervozita
  • tréma
  • zanedbávanie osobnej hygieny

 

Zmeny v správaní:

  • zmena chuti do jedla – prejedanie, alebo naopak strata chuti do jedla
  • zvýšená konzumácia alkoholu, cigariet, príp. iných drog
  • obhrýzanie nechtov
  • hypochondria

 

Dostaňte zvýšené napätie pod kontrolu

Dostať pod kontrolu a zmeniť príčiny napätia býva veľmi ťažké, alebo prakticky nemožné. Je však vecou vlastného rozhodnutia a schopností ovplyvniť samotný stres a jeho vnímanie.

Prvý a základný krok je uvedomiť si a identifikovať príčiny spôsobujúce naše vnútorné napätie. Je dôležité neprehliadnuť, čo všetko nás „vytáča“ a nájsť zdroj – je to konkrétny človek? Niekoho správanie? Situácia? Prostredie?

Druhým krokom je identifikovať spôsob, akým na spúšťače stresu reagujeme a aký postoj k nim zaujmeme. Je to, čo nás „vytáča“ naozaj dôležité? Dokážeme zmeniť svoj postoj k spúšťaču nášho vnútorného napätia? Nevolíme nevhodné spôsoby, akými eliminujeme stres, resp. ako sa ho snažíme zvládať? Fajčenie, zvýšený príjem alkoholu, „zajedanie“, nedostatok pohybu a spánku, či nebodaj užívanie liekov alebo až drog. Môže ísť aj o fyzické nezvládanie stresových situácií, ktoré riešime výbuchom hnevu, fyzickým násilím.

Tretím krokom je naučiť sa pracovať so stresom, naučiť sa zvládať napätie vhodnejším, ale najmä zdravším spôsobom. Nájsť efektívne riešenie na zmenu:

  1. Vyhnúť sa zbytočnému stupňovaniu napätia – naučiť sa povedať NIE, teda poznať svoje limity a dať ich najavo. Čo najviac sa vyhýbať zdrojom nášho stresu. Prevziať kontrolu nad svojím postojom a správaním. Spomenúť si na starú dobrú radu: Napočítaj do desať.
  2. Začať sa hýbať, športovať akýmkoľvek spôsobom, ktorý je vám blízky, a tým podporiť uvoľňovanie látok – hormónov endorfínov, ktoré pomáhajú lepšie sa cítiť a jasnejšie myslieť.
  3. Každý deň si aspoň na pár minút urobiť prestávku a stráviť ju v nám príjemnom prostredí.
  4. Znížiť príjem alkoholu, kávy a cigariet (podľa možností úplne). Jesť dobre vyváženú stravu, s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia.
  5. Zabezpečiť si vhodný spánkový režim. Odborníci odporúčajú chodiť spať každý deň v rovnakom čase, tesne pred spaním sa vyhýbať dráždiacim podnetom, spať v dobre vyvetranej a chladnejšej miestnosti.

Všetko je o nastavení mysle, vnútornej disciplíne a vôli. O tom, čo si pripustíme, aby nás ohrozovalo a zvyšovalo napätie. Ak sme pod dlhodobým a vyčerpávajúcim stresom, cesta von z tohto bludného kruhu nebude jednoduchá. Pomoc niekedy treba hľadať až u odborníkov.

Najdôležitejšie je však naše rozhodnutie s tým niečo urobiť. Dopomôcť v prvých krokoch nám môžu aj výživové doplnky z bylinných extraktov, bez alergénov a farbív, od spoločnosti Vidawell, ktoré prispievajú k zmierneniu napätia a majú upokojujúce účinky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť