Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2017 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Záhradkári a pestovatelia na Slovensku majú hlavy v smútku: Extrémne sucho nám ničí úrodu!

Slovenskí pestovatelia aj záhradkári zápasia s extrémnym suchom! Po prízemných mrazoch, ktoré bičovali plodiny na jar, teraz nastúpil veľký nedostatok vlahy spojený s tropickými teplotami.

V záhradách, sadoch a poliach naprieč Slovenskom tak zavlažujú na plné obrátky, len aby na sucho nedoplatila úroda. Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú, že problémy s vysmädnutou pôdou počasie len tak rýchlo neodstráni. Nový Čas zisťoval, čo sucho spôsobuje pestovateľom ovocia a zeleniny aj drobným záhradkárom.

 

Pranostiku o Medardovej kvapke tento rok akosi počasie obišlo a meteorológovia hlásia veľmi nízke úhrny zrážok. „Naďalej monitorujeme veľmi až extrémne suché podmienky na mnohých staniciach na Slovensku,“ povedala Lívia Labudová zo SHMÚ, podľa ktorej je najhoršia situácia na Záhorí a Podunajskej nížine. Práve na západe totiž minulý týždeň nepadlo viac ako 9 mm zrážok a trvanie slnečného svitu tu dosahovalo 75 až 83 hodín.

Na takéto suchá doplácajú najmä plodiny. „Z roka na rok stúpa priemerná ročná teplota. Hoci úhrnných zrážok je rovnako, skumulujú sa do krátkych časových období. Niektoré jahodoviská už pre sucho museli skôr zavrieť a úroda je menšia asi o 20 %. U čerešní, marhúľ, ale aj jabĺk sú viditeľné menšie plody,“ vysvetľuje prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga s tým, že z prívalového dažďa rastlina spotrebuje len 10 % vody. „Sucho je vždy spojené s vyššími nákladmi na zavlažovanie. Poľnohospodári s funkčnými závlahami intenzívne zavlažujú. Sú však aj firmy, ktoré v blízkosti nemajú vodný zdroj a sú odkázané len na počasie,“ vysvetlila Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory. Častejšie polievanie však vyjde drahšie aj domácnosti, ktoré namiesto dažďovej vody musia polievať aj pitnou vodou.

Otvoriť galériu

Búrky pôdu nezvlhčia

Súčasný stav odborníci zo SHMÚ očakávajú aj naďalej. „Povedie to k ďalšiemu zhoršovaniu vlahovej bilancie na celom území Slovenska. V piatok a cez víkend sa očakáva prechod frontu, ktorý by mal priniesť zrážky do všetkých regiónov. Ukončenie sucha však aj napriek predpokladaným zrážkam neočakávame,“ hovorí Labudová. Občasné búrky však dostatok vlahy do pôdy neprinesú. „Voda z lejaku po suchej a tvrdej zemi bez úžitku rýchlo odtečie. Pri trvalejšom daždi sa pôda rozmočí a stáva sa priepustnejšou, čím vlaha môže vsakovať do hlbších vrstiev pôdy,“ dodal klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

Zem praská, rastliny trpia

Martin Kadlček (26) z Poľnohospodárskeho družstva Čachtice:

Otvoriť galériu

Bojujeme s veľkým suchom. V minulom roku sme mali v takomto čase už úhrn zrážok 300 mm, dnes je to len 140 mm. V prvom rade musíme stále zavlažovať. Ak sa počasie nezmení, bude to mať veľký vplyv na vyššie náklady. Suchý rok znamená, že budeme v strate. Zem je úplne popraskaná. Trpia tým plodiny, týka sa to všetkých plodín, vrátane repky olejnej, jahôd či kukurice.

Vyschla mi studňa, vodu nosím z rieky

Marek Tinák (33), záhradkár z Nových Zámkov:

Otvoriť galériu
Prišiel som popolievať záhradu, ale voda v studni mi úplne vyschla. Všetko je suché. Neviem, čo bude s mrkvou a paprikou. Sucho urobilo svoje. Jediná možnosť je voda z blízkej rieky. Nosiť ju je pracné, ale ak nenaprší, nič iné nám nezostáva.

 

Deficit vlahy sa môže ešte zhoršiť

Pavel Faško, klimatológ zo SHMÚ

V tomto čase by sa mali pravidelne vyskytovať zrážky. Zatiaľ sa poveternostné fronty zrážkovo veľmi neprejavujú. Ak by charakter počasia pokračoval, čo sa nedá vylúčiť, deficit vlahy by sa zhoršoval, pretože je nadnormálne teplo. Deficit zrážok v tomto roku už v najkritickejších oblastiach dosahuje 3-ciferné hodnoty. Pršať by muselo niekoľko dní, aby sa defi cit zrážok odstránil.

Koľko nás stojí polievanie

Dušan Vrábel, záhradkár zo Šrobárovej (okr. Komárno)

  • Aby bola úroda v poriadku, treba ju zalievať každý deň.
  • Keby bolo normálne počasie, stačí na 1 ár záhrady 500 litrov vody, teraz sa v takomto suchu minie 1 000 litrov vody.

Cena za zalievanie pitnou vodou:

1 deň zalievania: 1 000 l vody = 2,32 eur*

14 dní zalievania: 14 000 l vody = 32,49 eur

Výpočet Nového Času

*Cena zahŕňa poplatok za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou.

Úroda zemiakov sa omešká

Viliam Bezák, Predseda Zemiakárskeho zväzu Slovenska

Obdobie sucha veľmi pociťujú aj pestovatelia zemiakov. Niektorí od začiatku roka zaznamenali len nejakých 70 milimetrov zrážok, čo je niekedy úroveň jedného mesiaca. Zápasíme so suchom, zavlažovanie beží na plné obrátky, a aj napriek tomu to nejako výrazne nepomáha. Produkcia sa nám pre sucho omeškala. Za normálnych okolností by sme už nové zemiaky vyberali, teraz sa zber posunie aspoň o 14 dní. Čo sa týka veľkosti úrody, to uvidíme koncom júna, keď sa zemiaky začnú vyberať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Novy Cas, Noema Hipká, nin, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?