Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2017 12:05 | Správy | Domáce správy

Expremiér po prvý raz prehovoril po zrušení kontroverzných amnestií: Začína sa Mečiar báť?!

Stráca nervy! Okrem výbuchov hnevu adresovaných moderátorovi Vladimír Mečiar (74) vo víkendových Sobotných dialógoch na RTVS pod tlakom rapídne upustil od tradičných pojmov ako „samoúnos“ Michala Kováča ml.

 

Zahnaný do kúta sa viac zameriaval na to, koľko sekúnd sa rozprával počas inkriminovaného dňa s vtedajším šéfom SIS Ivanom Lexom. Stres, nervozita, zlá artikulácia. Aj takto vyzeralo Mečiarovo prvé vystúpenie v médiách po zrušení jeho kontroverzných amnestií.

Expremiér a bývalý šéf HZDS Vladimír Mečiar sa počas diskusie v Sobotných dialógoch poriadne rozoh­nil. Mečiarovým oponentom bol moderátor Braňo Dobšinský, ktorý expolitikovi nedal vydýchnuť. Nosnou témou relácie boli únos Michala Kováča ml. a Mečiarove amnestie, ktorými mal znemožniť vyšetrenie trestného činu.

„Amnestie neboli zrušené! Amnestie sú naďalej platné. Neboli, to je obrovský historický omyl,“ vyhlásil Mečiar hneď v úvode relácie a zavlečenie prezidentovho syna označil za „kauzičku“. Ústavný súd pred necelými dvoma týždňami rozhodol, že parlament prijatím ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií neporušil Ústavu SR. Otvorila sa tak cesta k stíhaniu páchateľov, za ktorých vyšetrovateľ už v roku 1998 označil viacerých mužov z SIS. „Mýli sa Ústavný súd, mýli sa parlament, mýli sa vláda,“ uviedol v relácii expremiér a vyhlásil, že za amnestiami si naďalej stojí. Zároveň odmietol označenie, že sú to „jeho“ amnestie. „Keď chcú obviňovať, že Mečiar toto... tak urobili sme to vo vláde ako kolektív,“ uviedol. Mužov stojacich za únosom prezidentovho syna čaká onedlho súd.

Odmietol, že by o únose Kováča ml. vedel a nástojil na tom, že s Ivanom Lexom, vtedajším šéfom SIS, sa v inkriminovaný deň stretol len na skok. „Bol predvolaný už predtým. O únose sme sa nerozprávali, rozprávali sme sa asi 30 sekúnd,“ zaspomínal si Mečiar. Podľa politológa Jána Baránka zavádza. „Ak sa pozrieme na charakter jeho vládnutia, tak sa určite nemohlo stať to, že by o únose nevedel,“ podčiarkol analytik. Béla Bugár, ktorý prednedávnom zviedol televíznu debatu s Mečiarom, má k jeho vystúpeniu jasný názor. „Namiesto pokojného dôchodku, bude chodiť po súdoch,“ dodal Bugár.

Mečiar sa musel vyrovnať s argumentačnou paľbou moderátora a Dobšinského otázky ho poriadne naštvali a na prvý pohľad situáciu nezvládol. „Už mi nevyprávajte hlúposti,“ zvýšil hlas na moderátora. Mečiar tiež v diskusii upustil od výrazov ako „samoúnos“ v spojitosti so zavlečením Kováča ml. do Rakúska.

 

Mečiar bol nervózny a rozrušený

Eva Martinovičová, koučka a odborníčka na komunikáciu, Ed Well

- Mečiar sa nervozitu spočiatku snažil maskovať „vtipným“ úvodom. Neverbálna komunikácia je z veľkej časti ovládaná emóciami a o tie v diskusii nebola núdza. Mečiar bol veľmi nervózny, akoby nebol pripravený na tvrdú konfrontáciu. Nervozitu a snahu dokázať „svoje pravdy“ sme videli na jeho mimike, v gestách - rukami na ramená, bodanie prstom do vzduchu. To sú znaky, ktoré vyvolávajú dojem násilia. Skákal moderátorovi do reči, čo je znakom straty sebakontroly. Ku koncu relácie sme videli, že je rozrušený, akoby nemohol obsedieť, vtedy sa neverbálne prejavil naplno.

 

AJ TOTO POVEDAL:

Reakcia na moderátora:

  • Robíte zo mňa delikventa!

 

O zrušení amnestií:

  • Tá štvorica (Kiska, Fico, Bugár, Danko - pozn. red.) spustila Božie mlyny. Tie melú pomaly, ale nájdu si ich. Pretože to, čo urobili, je v rozpore s ústavou.

 

O amnestiách, ktoré zabránili vyšetreniu prípadu únosu:

  • Bol odložený k ľadu, pretože v tom čase, v tej situácii, boli iné súvislosti a iné dôležitejšie veci.

 

O zodpovednosti:

  • Z čoho mám mať strach, preboha? Čo mám ľutovať?

 

Moderátor Braňo Dobšinský: Takto ho „griloval"

Počas rozhovoru, ktorý v štúdiu RTVS zachytávala v priamom prenose kamera, dostal moderátor Dobšinský viackrát expremiéra do vývrtky. Keď trval na odpovediach, dočkal sa od Mečiara viacerých útokov. „Ja nie som vaša obeť, že mi budete určovať, čo mám povedať a čo nie!“ kričal expremiér. „Vladimír Mečiar je pre moderátora veľká výzva. Tá jeho úžasná schopnosť rétora, ktorý je v okamihu schopný vytvárať vlastné príbehy a vlastné verzie historických udalostí, mu zostala tak, ako si ju pamätám, keď som pôsobil v čase jeho premiérovania v rádiu Twist,“ opísal Dobšinský. „V každej sekunde toho rozhovoru som si hovoril, že musím zostať profesionál, lebo tam nesedím za seba, ale za tisícky ľudí, ktorí tú dobu zažili a pamätajú si ju. Pointou rozhovoru nie je nechať niekoho sa vyrozprávať,“ dodal.

 

NEZVLÁDA EMÓCIE 

Otvoriť galériu

Dušan Kešický, súdny psychológ

- Mečiar rozpráva veľmi dobre v koncepčnej sfére, a to najmä vtedy, keď nie sú komplikácie. Len čo je konfrontovaný s iným názorom, tak to znáša ťažko. Potom to prejde do výbuchu a začne aj ťažšie rozprávať a prudko, pod vplyvom emócií, začne klesať kvalita jeho myslenia.

 

Otvoriť galériu

Béla Bugár, poslanec

- Keď pri diskusii s Mečiarom trafíte do osobnej témy, tak vidieť, že sa nahnevá. Vtedy mu už praskajú nervy. To isté sa stalo aj v Sobotných dialógoch. Keď pán Dobšinský napríklad citoval uznesenie Ústavného súdu, vtedy bolo vidieť, ako ho to veľmi zasiahlo. Je to určite preňho nepríjemné, pretože ho môžu predvolať na vypočúvanie.

 

Otvoriť galériu

Ján Baránek, politológ

- On sám si zrejme nemyslí, že mu tečie do topánok. Síce vie, že sa niečo deje, ale vie, že sa mu nič nestane. Je to strašne veľa rokov a veľa svedkov je mŕtvych, on zrejme bojuje za svoju politickú česť. On sa skrátka už neustále len očisťuje.

 

OD ÚNOSU PO KONIEC ODPUSTKOV

31. august 1995

Únos prezidentovho syna

Michala Kováča ml. uniesli neznámi páchatelia do Rakúska. Vyšetrovanie neskôr ukázalo, že išlo o pracovníkov SIS, ktorej šéfoval Ivan Lexa.

Otvoriť galériu
3. marec 1998

Vyhlásenie amnestií

Amnestie mali zmariť vyšetrenie únosu Michala Kováča ml.

8. december 1998

Prvý pokus

Vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda bojoval o zrušenie amnestií. Jeho iniciatívu zamietol Ústavný súd.

Otvoriť galériu
Ivan Lexa.
Zdroj: tasr
3. júl 1999

Stíhanie Lexu

Ivanovi Lexovi odobrali imunitu, tak sa začal skrývať pred vyšetrovateľmi.

Jún 2002

Zastavenie vyšetrovania

Krajský súd v Bratislave informoval o ukončení stíhania Ivana Lexu.

Otvoriť galériu
5. apríl 2017

Poslanci zrušili amnestie

Poslanci Národnej rady odhlasovali skoncovanie s amnestiami a definitívne o nich mal rozhodnúť Ústavný súd.

31. máj 2017

Ústavný súd prekvapil

Odpustky oficiálne zrušil až Ústavný súd a potvrdil rozhodnutie parlamentu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, aď, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva