Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2017 17:58 | Správy | Domáce správy

Polovica Slovákov pije alkohol niekoľkokrát mesačne: Koľkí z nás však ešte nikdy nemali opicu?

Polovica Slovákov pije alkoholické nápoje niekoľkokrát mesačne, ale päť percent ešte nemalo opicu.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Slovenského národného panela, ktorý prebiehal v polovici apríla na vzorke 500 respondentov z internetovej populácie vo veku 18 až 65 rokov.

Z výsledkov je tiež zrejmé, že každý šiesty Slovák pije alkohol niekoľkokrát za týždeň. Najradšej máme pivo a víno, najmenej obľúbené sú, naopak, krémové likéry u mužov a pálenky u žien.  Na opicu Slovákom najlepšie zaberá spánok či vývar.

Štvrtina opýtaných uviedla, že si alkohol dáva maximálne raz mesačne či menej často, sedem percent respondentov odpovedalo, že alkohol nepije nikdy. Abstinujú najčastejšie preto, že im alkohol nechutí (35 percent), zo zdravotných dôvodov (27 percent), prípadne uviedli, že skôr alkohol pili, ale teraz už nie (27 percent).

 

Rebríčku obľuby jednoznačne dominuje pivo. Za svoj najobľúbenejší nápoj ho zvolil takmer každý druhý muž (43 percent) a 18 percent žien. Víno, naopak, boduje u nežného pohlavia. Najradšej ho má 30 percent žien, u mužov je na druhom mieste so 14 percentami. Tretie miesto u mužov obsadili pálenky (10 percent), na treťom mieste popularity v rebríčku žien sa umiestili bylinné likéry (13 percent). Muži, naopak, nemusia krémové likéry, ktoré označili najčastejšie za svoj najmenej obľúbený nápoj, u žien tento rebríček vedú pálenky.

Pre tretinu respondentov je najlepším receptom na opicu spánok, 22 percent si po ťažkej noci pomáha vývarom či inou silnou polievkou a 12 percent lieči opicu pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu. Sedem percent opýtaných zatiaľ recept na opicu nenašlo, päť percent šťastných ešte opicu vôbec riešiť nemuselo.

Prieskum priniesol aj porovnanie s Českom a Poľskom, kde sa výskum tiež uskutočnil. Ukázalo sa, že miera tolerancie k pitiu alkoholu mladými ľuďmi je medzi Slovákmi a Poliakmi menšia ako medzi Čechmi. So zachovaním hranice 18 rokov pre legálny nákup a pitie alkoholu súhlasí 54 percent Slovákov, 51 percent Poliakov a 76 percent Čechov. Poliaci a Slováci by však boli ešte prísnejší a takmer každý druhý by bol za zvýšenie hranice nad 18 rokov, u Čechov je to len každý piaty.

Slováci sa s Čechmi taktiež nezhodnú v otázke podávania alkoholu tínedžerom na rodinných oslavách. Zatiaľ čo 73 percent Slovákov a 84 percent Poliakov razantne odmietlo svojim potomkom vo veku 14 až 17 rokov ponúknuť alkohol, u Čechov to bolo len 46 percent opýtaných. Štvrtina Slovákov by bola tolerantnejšia a ponúkla svojej nedospelej dcére či synovi jeden, maximálna dva poháriky prípitku, u Čechov by to bolo 54 percent, u Poliakov by tak spravilo len 10 percent respondentov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov