Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2017 13:55 | Správy | Domáce správy

Učiteľom od septembra zvýšia platy: Jedna veľká skupina pedagógov ale nemá nič isté

Pedagogickí zamestnanci v materských školách, centrách voľného času, školských kluboch detí či základných umeleckých školách (ZUŠ) ešte nemajú isté zvyšovanie platov od septembra tak, ako to bude u ich kolegov na základných či stredných školách.

Upozornil na to dnes predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek. Dôvodom je, že doteraz ministerstvo školstva nepredložilo zákon, ktorým chcelo presadiť zvýšenie platov aj pre túto kategóriu zamestnancov. „Súčasná situácia pre tieto kategórie zamestnancov je veľmi zlá. Pokiaľ bol prísľub, že navýšenie minister školstva presadí cez zákon o financovaní škôl, tak ten termín, myslím si, asi dodržaný nebude, pretože do 26. mája je potrebné dať legislatívnu zmenu zákona do parlamentu cez poslancov tak, aby sa ním mohol zaoberať ešte parlament v júni,“ uviedol Ondek. Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) ešte vo februári hovoril, že plánuje v máji predložiť na rokovanie vlády a parlamentu zákon, ktorým chce presadiť šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov v originálnych kompetenciách od 1. septembra.

Ondek upozorňuje, že ak ministerstvo nestihne májový termín na predkladanie zmien zákonov, tak ďalší bude až koncom júna. Ale parlament by sa ním mohol zaoberať až po prázdninách v septembri. Negatívom podľa neho je aj to, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na tohtotýždňovom sneme nesúhlasilo s možnosťou navýšenia platov od septembra 2017. ZMOS totiž dlhodobo upozorňuje, že obce a mestá nemajú vo svojich rozpočtoch peniaze na takéto zvýšenie platov. Platy učiteľov by sa mali podľa nich upravovať vždy k prvému januáru. „Počas roka máme nájsť ďalšie zdroje, ktoré neboli plánované na zvýšenie platov. Ak by došlo medziročne k nejakému nárastu, tak to musí dofinancovať vlastne štát, na tom budeme trvať," uviedol tento týždeň podpredseda ZMOS Štefan Bieľak.

Platy sa budú od septembra tohto roka zvyšovať pedagogickým a odborným zamestnancov. V rozpočte ministerstva školstva je na to vyčlenená suma 30 miliónov eur. Programové vyhlásenie vlády počíta s tým, že platy učiteľov sa majú zvyšovať každoročne od 1. 1. 2018. V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka. Materské školy, ZUŠ, CVČ, školské kluby detí, školské jedálne, školské internáty patria pod originálne kompetencie miest a obcí a ich chod je platený z podielových daní miest a obcí. Do originálnych kompetencií spadá približne 25.000 zamestnancov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec