Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2017 12:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Herec Paulovič pred transplantáciou: Vážny hazard so zdravím, týmto riskuje život!

Nedá si pokoj! Zdravotné problémy priviedli herca Ľubomíra Pauloviča (64) k radikálnemu riešeniu.

Charizmatický umelec so zlyhávajúcim srdcom sa mal ocitnúť na čakacej listine medzi pacientmi, ktorí sa musia podrobiť transplantácii tohto životne dôležitého orgánu. Pre Pauloviča to znamená množstvo obmedzení i zákazov a musí byť neustále na dosah lekárov. Herec napriek vážnej situácii šokujúco riskuje a naďalej pracuje v divadle i televízii. Odborníci nad jeho správaním krútia hlavou a dvíhajú varovný prst!

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pauloviča podľa informácií Nového Času čaká chirurgický zákrok, ktorý mu má zachrániť život. „Ľubomír by mal podstúpiť transplantáciu srdca. Už si pre zákrok dáva dokopy všetky potrebné papiere a navštívil kvôli tomu nemocnicu,“ tvrdí človek blízky hercovi. Charizmatický umelec mal v pondelok zaklopať na dvere kardiochirurga. „Zisťoval si termín, kedy ho budú operovať. Dostal sa na čakaciu listinu a zatiaľ nevie, kedy ho zoberú na sálu,“ dodal náš zdroj.

Kým sa tak stane, musí sa Paulovič podriadiť prísnym radám lekárov. „Musí byť v telefonickom dosahu lekárov, aby sa včas dostal do nemocnice. Je potrebné, aby sa šetril. Ide o zlyhávajúce srdce,“ poznamenal známy kardiológ Viliam Fischer. Všetko však nasvedčuje tomu, že prominentný pacient berie situáciu na ľahkú váhu. Herec sa totiž práce nezriekol, práve naopak!

 

Obracia sa na všetky strany

Paulovič hrá v Slovenskom národnom divadle v predstaveniach Rivers of Babylon a Leni, ale aj v ďalších. „Ľubomír Paulovič si plní všetky svoje pracovné povinnosti,“ uviedla tajomníčka SND Izabela Pažítková. Herec v týchto dňoch okrem toho nakrúca pre RTVS seriál Inšpektor Max a počítajú s ním aj na Kolibe. „S Ľubom Paulovičom rátame v druhej sérii seriálu Prázdniny, ktorý začneme nakrúcať v lete,“ prezradila hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová.

Takéto šialené pracovné tempo však hercovmu zlyhávajúcemu srdcu môže veľmi uškodiť. „Pacientovi na čakacej listine odporúčam maximálne oddychovať, ležať a pozerať televízor. V opačnom prípade pri zvýšenej fyzickej námahe riskuje a ohrozuje svoj život,“ vystríha kardiológ Viliam Fischer. Nový Čas sa snažil získať stanovisko aj samotného Pauloviča, ale do našej uzávierky nedvíhal telefón.

Pacient a darca sa musia zhodovať

Viliam Fischer, kardiológ

- Pacient musí mať s darcom orgánu rovnakú krvnú skupinu. Nestáva sa, že mladý človek dostane srdce staršieho človeka. Ďalším kritériom je primeraná hmotnosť pacienta s darcom, kde sa toleruje maximálna odchýlka 30 %. Poradovník sa podriaďuje prísnym medicínskym kritériám, to znamená, že ak existuje dokonalá zhoda medzi konkrétnym pacientom na čakacej listine a darcom a splnia sa tak kritériá, tak pacient ide na transplantáciu. Čas od odobratia orgánu po jeho našitie pacientovi nemá prekročiť tri hodiny.

Kedy je potrebná transplantácia?

Dobroslava Krajačičová, hovorkyňa NÚSCH, a. s.

- Pacient spĺňa kritériá transplantácie srdca, ak ochorenie srdca je u neho pokročilé, transplantáciu potrebuje ihneď, aby sa predĺžila dĺžka a kvalita jeho života, a nie sú prítomné medicínske a iné prekážky transplantácie srdca. Takíto pacienti sa zaraďujú do aktuálneho zoznamu čakateľov na transplantáciu. K 31. decembru 2016 sa v NÚSCH realizovalo 279 transplantácií srdca. K tomuto dátumu bolo na čakacej listine 45 pacientov. Počas roka 2016 bolo ohlásených 32 potenciálnych darcov.

Ako prebieha výmena srdca?

Viliam Fischer, kardiológ

- Nezdravé srdce sa chirurgicky odstráni na úrovni ľavej predsiene a na ňu sa prišíva darcovské srdce, a zvlášť sa zošívajú aorta, pľúcnica a horná a dolná aorta.

 

Inšpektor Max (RTVS)

Otvoriť galériu

 

Leni (SND)

Otvoriť galériu

 

Prázdniny (TV JOJ)

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život