Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2017 08:30 | Správy | Domáce správy

Riešenie kauzy Weissa ml. po 7 mesiacoch: Definitívny verdikt generálnej prokuratúry!

Už je rozhodnuté! Kontroverzná jazda futbalového reprezentanta Vladimíra Weissa ml. (27) zamestnávala úrady sedem mesiacov.

Spis naposledy ležal na stole Generálnej prokuratúry, ktorá si ho vyžiadala na preskúmanie po tom, ako okresná prokuratúra futbalistu právoplatne oslobodila od obvinenia, že šoféroval pod vplyvom alkoholu. V utorok námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky vyslovil konečný verdikt - Weiss sedel v prednej časti auta, no nešoféroval.

Dokopy šesť kompetentných prokurátorov na základe niekoľko stostranového spisu rozhodlo, že Weiss síce bol na mieste vodiča pri ceste z diskotéky, ale neviedol ho. „Nadriadení prokurátori po preskúmaní vyšetrovacieho spisu a dozorovania spisu zhodne konštatovali zákonnosť meritórneho rozhodnutia,“ uviedla Generálna prokuratúra. Futbalista Vladko Weiss ml. je teda z prípadu takmer vonku, hrozí mu už len pokuta. Dopomôcť mu mala výpoveď priameho svedka - zamestnanca parkoviska, odkiaľ auto vychádzalo - Štefana E. Ten tvrdil, že Weiss jednoznačne nešoféroval, keď odchádzali.

Ako bolo už zrejmé z videa, na sedadle šoféra sa počas jazdy súčasne nachádzali dve osoby - futbalista Weiss ml. aj jeho kamarát Dávid B. Teraz je jasné, že reprezentant nesedel na kolenách vodiča, ale časťou tela za šoférom a časťou na sedadle spolujazdca a strednom stĺpiku. Pedále ani volant neovládal a ako jediný šoféroval Dávid B. „Na základe priamych aj nepriamych dôkazov sa podarilo dokázať, že počas jazdy sa obvinený Vladimír W. nachádzal v prednej časti vozidla - vo viacerých polohách za osobou, ktorá viedla motorové vozidlo. Existuje záznam z kamery policajného vozidla, v ktorom jednoznačne vidieť, že došlo k pohybu v zastavenom motorovom vozidle, a došlo k výmene obvineného Vladimíra W. na miesto vodiča a presadenie reálneho vodiča na iné miesto vo vozidle,“ povedal Šufliarsky.

 

Generálna prokuratúra potvrdila, že došlo k viacerým závažným pochybeniam zo strany polície. Poukazujú na to, že pri reálnom šoférovi Dávidovi nespravili takmer nič, pričom policajti už od začiatku od Weissa ml. vedeli, že on auto nešoféroval. Po­dľa prokuratúry boli policajti povinní ihneď zistiť, kto auto viedol a či bol ovplyvnený návykovými látkami. Muži zákona tiež mali zaistiť daktyloskopické, biologické a pachové stopy, čo neurobili. Weiss sa však úplne trestu nemusí vyhnúť. Prípad sa teraz dostane na plecia policajta, ktorý preskúma, či nedošlo k priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky - za čo Weissovi ako majiteľovi auta hrozí už len pokuta.

Základné otázky prípadu:

1. V čom pochybili policajti?
Podľa prokuratúry mali na mieste zaistiť dôkazy - kto šoféroval a podrobiť dychovej skúške všetkých účastníkov. Nedali fúkať ani reálnemu vodičovi - kamarátovi Dávidovi B. a neprivolali inú hliadku, ktorá by zaistila daktyloskopické, biologické a pachové stopy.

2. Kde sedel Weiss ml.?
Na základe priamych aj nepriamych dôkazov sa nachádzal za reálnym vodičom Dávidom B. Nešoféroval, ale v rôznych polohách bol počas jazdy na sedadle vodiča. Po zastavení auta mal 15 sekúnd na to, aby sa vymenil sedadle šoféra len on sám.

3. Bude to precedens pre iných?
Prokuratúra vydá upozornenie, ako v takýchto prípadoch postupovať v budúcnosti. Zmena legislatívy nie je po dľa nich potrebná. Dôležité je, ak vedú vozidlo viacerí, a nie sú pod vplyvom alkoholu, tak môžu byť podozriví maximálne zo spáchania priestupku.

Otvoriť galériu

Vývoj kauzy

2. 10. 2016

Polícia zastavila auto, ktoré mal šoférovať futbalista. Odmietol dychovú skúšku i odber krvi.

3. 10. 2016

Polícia ho obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

25. 10. 2016

Dozorujúci prokurátor zamietol sťažnosť Weissa ml. proti vznesenému obvineniu.

6. 3. 2017

Polícia ukončila vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby.

5. 4. 2017

Bratislavský prokurátor zastavil trestné stíhanie vedené pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Generálny prokurátor vydal pokyn na preskúmanie trestnej veci.

25. 4. 2017

Na verejnosť preniklo uznesenie okresného prokurátora s  výpoveďou Weissa o tom, že si na miesto vodiča presadol až po zastavení auta a tesne pred policajnou kontrolou. Zo spisu vyplývajú aj pochybenia mužov zákona pri vyšetrovaní.

16. 5. 2017

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol, že okresná prokuratúra postupovala správne, keď zastavila trestné stíhania na Weissa ml.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily