Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2018 16:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Kam zmizol zázračný excalibur? Meč v skale skutočne existuje! Pozrite sa, kde je

Vytiahol meč z kameňa osudu a stal sa veľkým kráľom. Reč je o azda najslávnejšom anglickom kráľovi Artušovi, ktorý mal žiť v 6. storočí.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Má to však háčik. Zatiaľ nik netuší, či Artuš naozaj existoval a či sa kvetnaté príbehy o mocnom vládcovi a jeho zázračnom meči excalibur zakladajú na pravde. Dokáže dnešná veda odhaliť 1 500-ročné tajomstvo? 

Príbehy, ktoré hovoria o rytieroch za okrúhlym stolom, hrade Camelot či bájnom meči excalibur, pozná azda každý. Legenda o vznešenom kráľovi Artušovi už dávno uchvátila celé generácie. Napriek tomu sa dodnes nevie, kde sa Artuš narodil, kde zomrel a ani to, či vôbec žil. Pozliepané kúsky zložené z historických prameňov a legiend prezrádzajú, že istý veľký muž, ktorý by mohol byť Artušom, naozaj existoval. Bol však kráľom, statočným vojakom alebo dokonca talianskym pustovníkom? A kde sa dnes nachádza jeho zázračný meč excalibur?

Otvoriť galériu

Meč v skale

 

Prvé ucelené rozprávanie o Artušovi pochádza z knihy História britských kráľov od kronikára Geoffreyho z Monmouthu z roku 1138. Artuša vraj splodil anglický kráľ Uther, ktorý miloval manželku svojho nepriateľa, cornwallského vojvodu Gorloisa. Vďaka čarodejníkovi Merlinovi vzal na seba podobu Gorloisa, dostal sa na hrad Tintagel a strávil noc s jeho ženou Igraino. „Najslávnejší muž v celej doterajšej histórii bol splodený,“ píše Geoffrey.

Múdry mág Merlin navrhol, aby bol Artuš vychovávaný na tajnom mieste. Novorodenca odniesol mimo kráľovských intríg, preč z hradu, a vzal si ho do opatery. Nik nepoznal jeho skutočný pôvod, pretože Artušov čas mal po­dľa legendy ešte len prísť. Keď mal asi 20 rokov, kráľ Uther zomrel a nezanechal po sebe žiadneho legitímneho následníka. Ríšu začali rozožierať sváry a hádky, kto bude vládnuť krajine. V tom čase Merlin zvolal do Londýna všetkých rytierov, aby sa zúčastnili turnaja, kde mal byť odhalený nový kráľ.

Na námestí sa na druhý deň ráno objavil kameň s nákovou, v ktorej bol zarazený meč a na ňom zlatý nápis: „Kto z tohto kameňa a nákovy meč vytiahne, bude kráľom Anglicka podľa práva i rodom.“ Mnohí sa o to pokúsili, no nikto to nedokázal. Nikto okrem Artuša. Merlin potom všetkým prezradil tajomstvo jeho pôvodu a rytieri pokľakli a uznali Artuša za svojho právoplatného kráľa. Spolu s rytiermi okrúhleho stola úspešne bojovali proti anglo-saským vojakom, ktorí sa snažili prevziať moc nad Anglickom.

Žil tu Artuš?

Okolo kráľa Artuša zostáva veľa nezodpovedaných otáznikov. Napríklad to, odkiaľ pochádzal. Niektoré zdroje hovoria, že žil na severe pri hraniciach so Škótskom, iné že na juhu v Cornwalle. Tam, na hrade Tintagel, sa našiel aj zatiaľ najdôveryhodnejší dôkaz o Artušovi - 20- centimetrová bridlicová dos­ka. Vedci potvrdili, že pochádza zo 6. storočia. Sú na nej napísané tri mená a jedno z nich je Artognou. Môže to byť niekdajšia podoba mena Artuš? „Meno na tabuľke je meno obsahujúce písmená Art, čo znamená medveď. Dokazuje, že niekto takého mena žil na hrade Tintagle v zodpovedajúcom období,“ myslí si historik Goefry Ashe, ktorý o Artušovi napísal niekoľko kníh.

Aj ďalšie vykopávky na hrade Tintagel dokazujú, že tu bývali naozaj bohatí ľudia, ktorí mohli byť kráľovského rodu. Stále sa však nenašiel definitívny dôkaz, ktorý by na 100 % potvrdil, že Tintagel je zrúcanina bájneho Artušovho Camelotu.

Otvoriť galériu

Excalibur

Záhadný je aj osud zázračného meča excalibur, ktorý svojmu majiteľovi prepožičiaval nadľudskú silu. Zaujímavé je, že po­dľa niektorých legiend excalibur nebol ten meč, ktorý Artuš vytiahol zo skaly. Keďže sa mág Merlin obával, že Artuš padne v niektorom z početných súbojov, chcel, aby mal pri sebe niečo, čo ho ochráni. Vzal teda Artuša na záhadné jazero, kde sa z vody vynorila tajomná ruka, ktorá držala nad sebou veľkolepý meč. Bola to ruka Panej z jazera. Artušovi dala zbraň so zázračnou nerozbitnou čepeľou, ktorá ho chránila a dávala mu nadprirodzené schopnosti.

Artuš s excaliburom vyhrával mnohé vojny a nikdy sa mu nič nestalo až do poslednej bitky pri Camlanne, kde sa smrteľne zranil. Stihol však ešte prikázať jednému zo svojich verných rytierov, aby vrátil excalibur do jazera. Poslúchol a keď tam prišiel, z vody sa opäť vynorila záhadná ruka a chytila slávny meč, ktorý spolu s ňou zmizol pod vodou. V hlbinách jazera bude čakať na svojho majiteľa, kým sa opäť navráti. Ale kam? Legenda hovorí, že smrteľne zraneného Artuša poslali na loďke na ostrov Avalon, kde odpočíva dodnes. Milovníci artušovských legiend veria, že žije a čaká na svoj návrat, keď ho bude Británia v ťažkých časoch opäť potrebovať.

 

Žije a vráti sa

Na jasnú odpoveď, či legendárny anglický vodca žil, alebo nežil, si budeme musieť, zdá sa, ešte počkať. Historici a archeológovia neúnavne pátrajú po jasnom dôkaze, ktorý by početné legendy zmenil na pravdu. „Myšlienka, že hrdina nezomrel, je veľmi silná. Nie iba to, že žije, ale spí v jaskyni a vráti sa. Príde v hodine najväčšej núdze a obnoví svoj zlatý vek,“ hovorí historik Goefry Ashe. Nuž, ak je to tak, má šancu na návrat. Odchod z EÚ vo Veľkej Británii poriadne mieša karty a možno by sa krajine pomoc udatného a múdreho kráľa Artuša práve teraz zišla.

Otvoriť galériu

EXCALIBUR JE V TALIANSKU

Po slávnom meči pátralo veľa archeológov, historikov, ale aj milovníkov záhad. Čo však, ak väčšina z nich hľadala na nesprávnom mieste? Jeden zázračný meč sa totiž nachádza aj v talianskom Toskánsku – na Montesiepi.

V roku 1180 tu žil šľachtic menom Galgano Guidotti, z ktorého vyrástol sebecký rytier. Galgano miloval svetské radovánky, no zjavil sa mu archanjel Michael a ukázal mu cestu k spáse. Na hore Monte Siepa ho záhadný hlas vyzval, aby sa vzdal svetských radovánok. „To je ľahké, ako rozťať kameň mečom,“ namietal rytier a na dôkaz svojho tvrdenia vytiahol zbraň a v očakávaní, že sa ostrie zlomí, ju vrazil do kameňa. Na veľké prekvapenie však čepeľ prenikla dovnútra ako nožík do masla až po rukoväť.

Rytier zostal na kopci žiť ako pustovník a po smrti ho vyhlásili za svätého. Dlho sa meč zaborený v kameni považoval za falzifikát, no odborná analýza univerzity v Pavii z roku 2001 potvrdila, že naozaj pochádza zo stredoveku. Niektorí historici si myslia, že legenda o meči excalibur sa zrodila práve z tohto príbehu a dostala sa až do Veľkej Británie, kde si ju šikovní rozprávači pretvorili do legendy o kráľovi Artušovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené