Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2017 12:01 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenské mamičky, spozornite: Kde by sa vám žilo najlepšie? V jednej veci sme predbehli aj Švajčiarsko!

Vďačíme jej za život, za lásku, ochranu i starostlivosť. Mama! A práve najdôležitejšiemu človeku v živote väčšiny z nás patrí druhá májová nedeľa.

Všetky deti, a to aj tie dospelé, by na Deň matiek určite nemali zabudnúť. Nový Čas si však posvietil na to, ako sa o tieto ženy stará štát. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vydala štúdiu, v ktorej porovnáva dĺžku materskej a rodičovskej dovolenky aj výšku dávok v rôznych štátoch. Ako sú na tom slovenské mamičky? 

Matky na Slovensku si môžu svoje bábätká užiť do sýtosti! So svojím pokladom strávia to najkrajšie obdobie, ktoré sa už nikdy nezopakuje, a zároveň majú príležitosť pestovať spoločné puto oveľa dlhšie ako ženy v iných štátoch Európy. Kým Švajčiarky so svojimi deťmi doma strávia len prvých 14 týždňov, naše mamičky môžu so svojimi ratolesťami po narodení zostať až 164 týždňov.

Na Slovensku je totiž podľa štúdie OECD druhá najdlhšia dovolenka. O 14 dní dlhšie doma ostávajú už len Estónky. „Únia materských centier zastupujúca mamičky na materskej a rodičovskej dovolenke sa veľmi teší, že u nás môžu byť matky alebo otcovia na rodičovskej dovolenke do troch rokov. Je to výborné, pretože máme pripravené materské rodinné centrá, kde sa tieto mamičky s deťmi môžu realizovať,“ povedala pre Nový Čas Daniela Konečná z Únie materských centier.

 

 

Verejné výdavky

Rodičovský príspevok momentálne predstavuje dávku v hodnote 213,20 eura. Podľa Daniely Konečnej však stojí za zváženie, či by nebolo dobré ho ešte zvýšiť a pozdvihnúť tak aj úroveň žitia mamičiek. Podľa OECD sa verejné výdavky na materskú a rodičovskú dovolenku v Luxembursku pohybujú približne od 33 000 eur na jedno narodené dieťa. Slovensko podľa štúdie stojí materská a rodičovská dovolenka na každé dieťa približne 16 500 eur a v Turecku tieto verejné výdavky začínajú na sume 11 300 eur. V USA majú platené voľno len v štátoch Kalifornia, Rhoda Island a New Jersey.

 

Materstvo je hodné úcty

Silvia Porubänová, sociologička

Otvoriť galériu

- Na ženy sú v každej kultúre kladené vysoké nároky, či už ide o ich pracovné, rodinné alebo rodičovské aktivity. To sa ťažko dá zmierniť akýmikoľvek štátnymi opatreniami. Materstvo je hodné úcty, a je to hodnota, ktorá stojí nad všetkým ostatným. Myslím si, že Deň matiek napriek tomu, čo všetko ženy robia pre svoje deti a pre spoločnosť, je pomerne málo akceptovaný.

 

Magdaléna (34), Damiana (9, vpravo), Radovan (6), Miroslav (8 m), Bratislava

Otvoriť galériu

 Určite by som mamičkám dopriala krajšie pôrody, aby boli nemocnice viac baby friendly. Materská by mala byť viac ocenená. Pri narodení každého dieťaťa by mal byť príspevok, lebo keď sú medzi deťmi väčšie vekové rozdiely, ako máme my, tak treba celú výbavu kupovať nanovo. Štát by sa mal lepšie starať o svoje deti, aby sa zlepšovala demografia.

 

Eva (36) s Barborkou (14 m), Poprad

Otvoriť galériu
Eva s Barborkou, Poprad
Zdroj: iglu, mh

  Byť matkou a mať 200 € rodičovský príspevok, z ktorého máme vyžiť, je trochu výsmech. Za plienky zaplatím minimálne 40 €, za lieky takisto a čo ďalej.

 

Lenka (34) s Brankom (2), Malacky

Otvoriť galériu
Lenka s Brankom, Malacky
Zdroj: iglu, mh

 Rodičovský príspevok do 3 rokov je vhodný, skôr materská by sa mohla predĺžiť, aby mamy mohli byť s deťmi dlhšie a nemuseli sa ponáhľať do práce.

 

Zuzana (33) s Ninou (1), Košice

Otvoriť galériu

 Prijala by som, keby boli jasle pre detičky zadarmo, a keby bol aj o niečo vyšší rodičovský príspevok.

 

Dĺžka platenej dovolenky v krajinách OECD

Otvoriť galériu
 Zdroj: údaje OECD za rok 2016, *percentuálny výpočet z denného vymeriavacieho základu

– vo väčšine krajín je to hrubá mzda, ** od mája 2017 - 75 %

 

Dávky pre slovenské mamičky

 

Materská dovolenka

Na Slovensku nesmie byť kratšia ako 14 týždňov a nesmie sa prerušiť ani ukončiť uplynutím 6 týždňov odo dňa pôrodu. V období poberania materskej dovolenky nesmie matka pracovať a má nárok na dovolenku za kalendárny rok.

34 týždňov

Spravidla toľko poberá matka materský príspevok. Ak je osamelá, príspevok sa predĺži na 37 týždňov, a ak porodila dve alebo viac detí a minimálne o dve sa stará, poberá materský príspevok až 43 týždňov.

75 percent

z denného vymeriavacieho základu, hrubej mzdy, pri zamestnaných predstavuje, materské. V prípade samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby sa vymeriava z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu a predstavuje rovnako 75 %.

Do 3. roku života

Úrad práce vypláca rodičovský príspevok maximálne dovtedy, kým dieťa nedovŕši tri roky. Pokiaľ má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, rodičovský príspevok sa predĺži na 6 rokov. Príjem rodiča sa počas tohto obdobia neskúma.

213,20 €

Rodičovský príspevok nezávisí od platu, ale od sumy životného minima, jeho výška je 213,20 € (v prípade dvojičiek 266,50 €, trojičiek 319,80 €). Na rodičovskú dovolenku môže rodič nastúpiť až po skončení čerpania materského príspevku.

Rodičovské dávky

Požiadať o ne môže osoba, ktorá zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa. Môže ísť o jedného z rodičov alebo manžela/manželky rodiča dieťaťa. Žiadateľ rodičovského príspevku však musí mať trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenska.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas, kz, iglu, noe, jay

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?