Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2017 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Tajomné zjavenie Panny Márie vo Fatime: Tretie tajomstvo desí ľudí doteraz!

Najdôležitejšie posolstvo. Aj tak označuje katolícka cirkev udalosti spred 100 rokov, ktoré sa odohrali v portugalskom mestečku Fatima.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Trom malým deťom sa tam mala zjaviť Panna Mária a odovzdať im tri zásadné posolstvá pre svet a ľudstvo. Čo im Matka Ježiša Krista povedala? Ako si udalosti vysvetľuje cirkev? Spoznajte záhadu fatimských zjavení v našom seriáli.

 

Udalosti vo Fatime opisujeme tak, ako ich zaznamenali pamätníci a tradujú sa medzi veriacimi. Všetko sa začalo už v roku 1916. Vtedy sa trom malým deťom – Lucii (10), Františkovi (9) a Hyacinte (7) zjavil trikrát anjel. Ten im oznámil, že Ježiš Kristus a Panna Mária majú s nimi veľké plány.

Otvoriť galériu

Jasnejšia ako slnko

13. mája 1917 vyhnali deti stádo oviec na pastvu do odľahlej rokliny. Popoludní zrazu uvideli dva jasné záblesky svetla a „Pani odetú v bielom, jasnejšiu ako slnko“, ktorá sa vznášala nad dubom. „Ja prichádzam z nebies,“ prihovorila sa vystrašeným deťom a uistila ich, že im neublíži. Povedala im, aby sa na to miesto vrátili v nasledujúcom polroku vždy 13. v mesiaci.

V júni na miesto zjavení prišli už aj päťdesiati dedinčania, ktorí tiež zazreli záblesky svetla tam, kde sa modlili deti. Okrem iného vtedy Panna Mária prikázala najstaršej Lucii, aby sa naučila čítať. Práve ju si totiž zvolila za sprostredkovateľku svojich posolstiev celému svetu a ona jediná z trojice detí sa dožila dospelosti.

Proroctvá

V júli boli deťom vyjavené tri proroctvá. Prvé bolo videnie pekla. „Panna Mária nám ukázala veľké ohnivé more, ktoré sa zdalo, že je pod zemou. Démoni a duše, ponorení v tom ohni, boli akoby priehľadní a čierni alebo bronzoví, v podobe ľudí sa pohybovali v ohni, nesení plameňmi, ktoré vychádzali z nich samých...“ opísala Lucia zjavenie. Panna Mária im mala odpovedať: „Videli ste peklo, kam padajú duše biednych hriešnikov. Aby ich zachránil, Boh chce vo svete zaviesť úctu k môjmu Nepoškvrnenému Srdcu...“

Zlo z Ruska

Druhé proroctvo predpovedalo desivé udalosti 20. storočia: „Vojna sa končí, ale ak neprestanú urážať Boha, počas pon­tifikátu Pia XI. sa začne iná, ešte horšia... Aby sa tomu predišlo, budem žiadať zasvätenie Ruska môjmu Nepoškvrnenému Srdcu... Ak prijmú moje požiadavky, Rusko sa obráti a budú mať pokoj. Ak nie, roznesie svoje bludy do celého sveta, šíriac vojny a prenasledovanie cirkvi. Dobrí budú mučení, Svätý Otec bude veľa trpieť, mnohé národy budú zničené....“

Otvoriť galériu

V tom čase nikto nemohol tušiť, že nejaký Lenin v Rusku pripravuje boľševický puč a komunizmus sa neskôr rozšíri do mnohých krajín sveta. O tom, aké to bolo zlo, nemusíme hovoriť. Podľa Čiernej knihy komunizmu prišlo v mene tejto ideológie o život 100 miliónov ľudí.

Pápež v ohrození

Zatiaľ čo prvé dve proroctvá boli zverejnené, tretie ostalo tajomstvom až do roku 2000, keď ho odtajnil pápež Ján Pavol II. Práve vo výjave, ktorý opísala Lucia, mal byť predpovedaný naňho atentát.

A v nesmiernom svetle, ktorým je Boh, sme videli... biskupa oblečeného do bieleho, mali sme predtuchu, že je to Svätý Otec. Iní rôzni biskupi, kňazi, rehoľníci a rehoľníčky vystupovali na strmý vrch, na vrchole ktorého bol veľký kríž z neotesaných kmeňov, akoby boli z kôry korkového stromu. Svätý Otec, skôr než tam prišiel, prešiel cez veľké mesto spolovice zrúcané a neistým krokom, strápený bolesťou a utrpením, modlil sa za duše mŕtvych, s ktorými sa stretal na svojej ceste. Keď prišiel na vrchol vrchu, kľačiac pod veľkým krížom bol zabitý skupinou vojakov, ktorí naň­ho strieľali z rôznych zbraní a šípmi a takým istým spôsobom zomierali jeden za druhým biskupi, kňazi, rehoľníci a rehoľníčky a rôzne svetské osoby, muži a ženy z rôznych tried a postavenia...“

Jána Pavla II. vážne postrelil turecký atentátnik Mehmet Ali Ağca, platený bulharskou tajnou službou. Stalo sa to na Svätopeterskom námestí 13. mája 1981 – teda v deň výročia fatimských zjavení.

Tancujúce slnko

V súvislosti s fatimskými zjaveniami sa uvádza ešte jedna výnimočná udalosť – tzv. Tanec slnka. Nevšedný úkaz sledovali vo Fatime 13. októbra 1917 desaťtisíce ľudí. Vtedy sa vraj dažďové mraky roztrhali a ukázalo sa slnko, ktoré sa začalo točiť a meniť farby. Nezvyčajné nebeské divadlo trvalo asi 10 minút.

Nech už to vtedy vo Fatime bolo akokoľvek, faktom je, že pápež Ján Pavol II. bral tieto posolstvá vážne. Aby naplnil prejavenú vôľu z proroctiev, zasvätil v roku 1984 svet a Rusko Panne Márii. A fatimskému biskupovi odovzdal náboj, ktorý z jeho tela vybrali po atentáte v roku 1981. „Tento náboj nepatrí mne, ale tej, ktorá bdela nado mnou a zachránila ma,“ povedal. Náboj nakoniec umiestnili do koruny sochy Fatimskej Panny Márie do výklenku, ktorý v nej bol prichystaný už od r. 1942. Zmestil sa presne, akoby sa čakalo len naňho...

V roku 2000 Ján Pavol II. zverejnil tretie proroctvo a blahorečil dve z detí, ktorým sa mala Matka Božia zjaviť – Františka a Hyacintu. Dnes je z portugalskej Fatimy uznávané pútnické miesto, kam ročne chodia státisíce veriacich.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku