Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

9 revolučných zmien v Zákonníku práce: Takéto prilepšenie sľubuje Fico Slovákom!

Slovensku sa ekonomicky darí a pocítia to ľudia! Také je posolstvo premiéra Roberta Fica (52), ktorý oznámil 9 opatrení, ktoré zasiahnu väčšinu pracujúcich Slovákov.

Zamestnanci sa môžu tešiť na zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur či stopercentné príplatky za prácu cez sviatky. Zatiaľ čo Smer je spokojný, exminister práce Jozef Mihál aj zamestnávatelia našli v opatreniach medzery. Slovensku sa ekonomicky darí a pocítia to ľudia! Také je posolstvo premiéra Roberta Fica (52), ktorý oznámil 9 opatrení, ktoré zasiahnu väčšinu pracujúcich Slovákov. Zamestnanci sa môžu tešiť na zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur či stopercentné príplatky za prácu cez sviatky. Zatiaľ čo Smer je spokojný, exminister práce Jozef Mihál aj zamestnávatelia našli v opatreniach medzery.

 

„Páni, dúfam, že ste nezabudli ráno schmatnúť a vybozkávať svoje priateľky, manželky či milenky pod čerešňou,“ začal svoj príhovor Fico na prvomájovej oslave v Nitre, ktorá sa podobala skôr na míting Smeru. Okrem vyzdvihnutia Sviatku práce vyzýval premiér na lásku, úctu a rešpekt, ktoré sa podľa neho z verejného priestoru vytrácajú. Zároveň podotkol, že Slovensko je na tom ekonomicky najlepšie za mnoho rokov a máme historický najmenší rozdiel medzi príjmami a výdavkami v štátnom rozpočte. „Keď sa krajine darí, musí sa to prejaviť na mzdách a životnej úrovni ľudí. Stredná Európa ťahá hospodársky rast celej EÚ. Som presvedčený, že keď to udržíme, udržíme sa aj v jadre európskeho spoločenstva,“ vyjadril sa Fico a vymenoval deväť opatrení, ktoré vláda v najbližších mesiacoch zavedie.

Okrem rastúcej minimálnej mzdy uvidia na výplatných páskach viac peňazí najmä tí, ktorí pracujú na nočné zmeny, cez víkendy a sviatky. Zavedie sa tiež dvojtýždňová otcovská dovolenka, príspevky na sťahovanie za prácou, ale dokonca aj nový inštitút preddôchodku. „Netvrdím, že sme neurobili chyby, pretože kto veľa robí, robí aj chyby. Ale to, čo dnes na Slovensku je, táto vládna koalícia, je to najlepšie,“ ukončil na záver Fico a nezabudol dodať povestné heslo socializmu „Nech žije prvý máj“.

1. Zvýšenie minimálnej mzdy

Súčasný stav

  • v roku 2017 minimálna mesačná mzda predstavuje 435 €

Po zmene

  • v roku 2018 sa zvýši minimálna mzda zamestnancov na 480 €
  • v roku 2019 stúpne minimálne na 500 €

2. Otcovská dovolenka pri narodení dieťaťa

Súčasný stav

  • otcovia už nárok na materské majú, no nemôžu si ho vziať počas obdobia, keď je na materskom matka dieťaťa

Po zmene

  • prvý mesiac po narodení dieťaťa si bude môcť otec vziať tzv. otcovskú dovolenku po obdobie dvoch týždňov (10 pracovných dní)
  • opatrenie sa týka 32 000 otcov ročne

3. Príplatok za nočnú zmenu

Súčasný stav

  • za každú hodinu nočnej práce má zamestnanec nárok najmenej na 20 % minimálnej hodinovej mzdy, v  roku 2017 ide o 0,5 €

Po zmene

  • zvýši sa o viac ako 100 % - v podobe hodinovej minimálnej mzdy - z 0,50 € na 1,25 €
  • každému pracujúcemu by sa malo pridať od 320 € do 500 € ročne
  • Slovensko má najviac pracujúcich v noci z celej Európskej únie (240 000 zamestnancov)

4. Príplatok za prácu cez štátny sviatok

Súčasný stav

  • najmenej 50 % priemerného zárobku zamestnanca

Po zmene

  • zamestnanec dostane navyše 100 % svojej priemernej mzdy

5. Príplatok za víkendovú prácu

Súčasný stav

  • doteraz príplatok nebol povinný

Po zmene

  • zavádza sa 100 % z hodinovej minimálnej mzdy

6. Znovuzavedenie príplatku za presťahovanie za prácou

Súčasný stav

  • existuje len príspevok počas 6 mesiacov po nastúpení do práce

Po zmene

  • nový atraktívny príspevok za to, že sa človek rozhodne presťahovať do iného regiónu, presný parameter výpočtu príspevku ešte nie je stanovený

7. Zvýšenie príplatku za cestovanie za prácou

Súčasný stav

  • Zákonník práce nerieši náhradu výdavkov na dochádzku do zamestnania, niektoré firmy zamestnancom dobrovoľne prispievajú na cestu
  • kto bol pred nástupom do zamestnania v evidencii úradu práce, môže požiadať o príspevok na dochádzku alebo na podporu mobility

Po zmene

  • malo by ísť o viacúrovňový príspevok, presné znenie ešte nešpecifikovali

8. Zákaz sociálneho dampingu

Súčasný stav

  • Zákonník práce momentálne rieši zákaz znevýhodňovania uchádzača o prácu na základe štátnej príslušnosti, národnosti či náboženstva

Po zmene

  • ak zamestnávateľ dovezie pracovnú silu zo zahraničia, nesmie dať horšie pracovné podmienky vrátane platu ako slovenskému zamestnancovi

9. Zavedenie preddôchodku

Súčasný stav

  • tretí pilier spravujú doplnkové správcovské spoločnosti a  sporiteľovi má pomôcť ako doplnkový príjem v  starobe, sporiteľ si prispieva do fondov sám, prípadne tak robí zamestnávateľ za svojich zamestnancov

Po zmene

  • bude sa hradiť z tretieho piliera, do ktorého budú prispievať zamestnávateľ aj zamestnanec - ide o ochranu ľudí pred dovŕšením dôchodkového veku z dôvodov, za ktoré nemohli (ak prídu o prácu, tak tretí pilier bude slúžiť na hradenie sociálneho poistenia pre toho zamestnanca, aby nemal nižší dôchodok)

Je to cielený politický marketing

Tomáš Malatinský, predseda Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení

Otvoriť galériu

Vnímame to ako cielený politický marketing, keď sa rozhoduje bez akej koľvek odbornej diskusie. Čo sa týka minimálnej mzdy:vzhľadom na každoročné rokovania sociálnych partnerov o jej výške, ktoré sa tradične končia nesúhlasom oboch strán, navrhujeme zaviesť mechanizmus, na základe ktorého by sa minimálna mzda zvyšovala podľa vopred stanovených ukazovateľov. Takto by sme sa vyhli populiz mu politických predstaviteľov, ktorí o výške minimálnej mzdy aj tak rozhodnú podľa vlastného uváženia. V podobnom duchu vnímame aj ostatné opatrenia, kde vyzývame vládu na odbornú dis kusiu.

Exminister Jozef Mihál: Všetko prehadzujú na zamestnávateľov

Otvoriť galériu

Čo si myslíte o Ficových návrhoch?

Drvivá väčšina týchto opatrení je prinútenie zamestnávateľa, aby dal zamestnancovi vyššie alebo nové príplatky, čiže sám premiér alebo vláda tým nijakým spôsobom zamestnancovi čisté mzdy nezvýšia.

Kde mohol premiér nájsť ďalšie peniaze navyše?

Očakával som, že premiér sa vyjadrí k zvýšeniu nezdaniteľných častí na daňovníka alebo k zvýšeniu odpočítateľnej položky pri zdravotnom poistení, čo by bolo príspevkom aj jeho osobne k zvýšeniu čistých príjmov zamestnancov. To sa nestane. Jedine, čo tu môžeme zaznamenať zo strany štátu sú príspevky na cestovanie alebo presťahovanie, ktoré tak či tak využíva minimum ľudí. Takmer všetky Ficove opatrenia presúvajú peniaze medzi zamestnávateľom a zamestnancom, štát k tomu nijako neprispeje. Niektoré vyznievajú úplne smiešne. Zákaz sociálneho dampingu - toto opatrenie už v Zákonníku dávno je, pretože nie je možné niekoho znevýhodňovať na základe jeho národnosti, štátnej príslušnosti.

Ako to pocítia zamestnávatelia?

Zamestnávateľom sa zvýšia mzdové náklady, čo niektorým z nich spôsobí problém. Nepochybujem, že väčší zamestnávatelia - automobilky - takéto zvýšenie príplatkov znesú, minimálna mzda sa ich netýka. Toto všetko budú musieť prežiť menší a strední typickí slovenskí zamestnávatelia, ktorí pre vysoké odvodové zaťaženie - byrokraciu dnes prežívajú horko-ťažko.

Pomôže to zvýšeniu zamestnanosti?

Ak si niekto myslí, že to spôsobí zvýšenie zamestnanosti na Gemeri alebo v Prešovskom kraji, tak je na omyle, pretože takéto zvýšené zaťaženie menším zamestnávateľom môže ešte viac podraziť nohy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?