Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2017 11:55 | Správy | Politika
Video

Polícia nabehla do Národnej rady, razia u Kotlebovho poslanca: Názor odborníka je vážnym varovaním

Konečne sa rozhýbali! Polícia po viacerých podozreniach, že členovia fašistickej strany Mariana Kotlebu (40) šíria nenávistné a protizákonné prejavy, nabehla priamo do parlamentu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Vo štvrtok ráno niekoľko maskovaných mužov prehľadávalo poslanecké kancelárie kotlebovcov, ktorí sa všetkému prizerali. Jedného z nich, Stanislava Mizíka (53), už dokonca obvinili z trestného činu extrémizmu a hrozí mu niekoľko rokov v base.


Už od skorých ranných hodín zasahovalo niekoľko príslušníkov priamo na Bratislavskom hrade, kde sa poslanecké kancelárie nachádzajú. „Prebieha prehliadka nebytového priestoru v kancelárii poslanca NR SR Stanislava M. a úkony zamerané na zaistenie vecí za účasti obvinenej osoby,“ informovala polícia.

Celú vec prevzala na svoje plecia elitná Národná kriminálna agentúra, ktorá sa venuje aj extrémizmu. Mizíka zároveň obvinili. „Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie osobe S. M. za trestné činy extrémizmu (za prečin výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia),“ povedal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Podľa právnika Marka Benedika teraz Mizíkovi v prípade uznania viny hrozia 3 až 6 rokov za mrežami.

Otvoriť galériu

 

Kádrovanie

Celý prípad sa má týkať Mizíkovho príspevku na sociálnej sieti, v ktorom kádroval ľudí ocenených prezidentom Andrejom Kiskom podľa pôvodu, čo potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. „Bolo vznesené obvinenie poslancovi NR SR Stanislavovi M. v súvislosti s vyjadreniami o vyznamenaných osobnostiach. K podrobnostiam a priebehu procesných úkonov sa nebudeme z taktických dôvodov vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Mizík vo svojom príspevku tvrdil napríklad, že Rad Ľudovíta Štúra I. triedy dostal historik Ivan Kamenec, „ktorý sám v rozhovore priznal, že je žid“ alebo Rad Bieleho dvojkríža II. triedy udelil „českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi“. Napadol aj ocenenie pre Evu Mosnákovú, ktorá prežila holokaust. Označil to tak, že „udeľovanie vyznamenaní otočilo zdravý rozum hore nohami“. Výroky v tom čase odsúdila aj ministerka spravodlivosti. „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať,“ uviedla Žitňanská.

Otvoriť galériu

Kotleba ho bráni

Na obhajobu Mizíka vystúpil jeho stranícky šéf Marián Kotleba. „V celom tomto pamflete chýba akýkoľvek dôkaz, že by pán poslanec Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí alebo k niečomu vyzýval. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti opozičnému poslancovi zasiahla len pre jeho politický názor,“ vyjadril sa. Polícia podľa neho bráni vo výkone slobodného výkonu mandátu a Mizík len vyjadril svoj názor. Samotný Mizík pred našimi otázkami utiekol, vraj preto, že je v šoku.

Otvoriť galériu

Podľa informácií Nového Času polícia preveruje aj nitky, ktoré vedú k ďalšiemu poslancovi kotlebovcov Milanovi Mazurekovi. Toho už v minulosti prešetrovali za to, že tvrdil, že „6 miliónov a mydlá zo židov sú lži a rozprávky.“ Polícia trestné stíhanie stopla. Zhodou okolností obaja poslanci dostali aj pokutu 1 000 eur za ďalšie svoje výroky v parlamente. Vtedy označovali islam za „satansko-pedofilné dielo diabla“. Ostatné strany po týchto excesoch začali uvažovať o zrušení imunity na výroky v parlamente. Mizík zatiaľ o mandát nepríde, podľa zákona by zanikol, až keď bude odsúdený za trestný čin.

Medzi priaznivcami to vzbudí nadšenie

Radovan Bránik, odborník na extrémizmus

V prípade vážneho podozrenia poslanec je občan ako každý iný a musí tolerovať platné zákony. V prípade, že je zadefinovaný nejaký extrémistický prejav mimo parlamentnej miestnosti, tam imunita neplatí. Medzi ich priaznivcami to vzbudí obrovské nadšenie, pretože budú mať ďalší dôkaz o tom, ako je tu zavádzaná cenzúra a nemôžu hovoriť svoje veľké pravdy. Bude to mať mobilizačný efekt. Pre ľudí, ktorí ich nemusia, to bude vnímané skôr neutrálne alebo pozitívne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aplikácia sleduje aj blížiace sa termíny očkovania.
Foto
Rodičia, vyskúšajte APKU, ktorá pomôže s mnohými problémami: Čo všetko v nej nájdete?
Pápež František
Pápež František vyzval politikov! Slová, ktoré niekto musel povedať
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Hororová scéna na železničnej stanici v Pezinku: Rušňovodič bol bezmocný!
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
Polícia pátra po 26-ročnom Danielovi Drienovi z Hôrky
Foto
Daniel po príchode do nemocnice spravil niečo čudné a ZMIZOL: Toto je jediná STOPA
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Mária Čunderlíková zomrela vo veku 73 rokov.
Zomrela uznávaná odborníčka Čunderlíková († 73): Za svoj život pomohla tisíckam pacientov
Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
(ilustračné foto)
Hyenizmus, čo mali spraviť Vincent a Ladislav seniorkám: 10 rokov basy za TOTO?!