Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2017 12:02 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Geniálny vynález Slovákov môže pomôcť Zemi: V Rakúsku sa dostal do osnov, u nás o ňom ani netušíme!

Priemerná slovenská 4-členná domácnosť vyprodukuje ročne približne 100 kilogramov plastového odpadu, z čoho sa vytriedi a zrecykluje zhruba štvrtina. Po jedno z možných riešení nepriaznivej štatistiky pritom nemusíme chodiť ďaleko, vynález s názvom Refillcase pochádza priamo spod Tatier.

„To je také jednoduché, až je to geniálne. Škoda, že to nenapadlo mne,“ týmito slovami okomentoval nápad prezliekacích fliaš istý profesor zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý ako jeden z mnohých projektu ochotne podal pomocnú ruku. Technológia je v princípe jednoduchá, prispôsobiteľná a teda aplikovateľná v rôznych odvetviach. Uplatní sa predovšetkým v potravinárskom, chemickom, petrochemickom a farmaceutickom priemysle.

Pre lepšiu ilustráciu budeme brať do úvahy klasické plastové fľaše od mlieka, ktoré sa pred naplnením „oblečú“ do špeciálnej fólie. Tá sa po spotrebovaní obsahu zvlečie a vyhodí do kompostu, kde sa prirodzene rozloží, čím nevzniká žiadny ďalší plastový odpad. Následne sa navlečie nová recyklovateľná fólia a tento proces sa opakuje do nekonečna.

via GIPHY

Plastového odpadu sa nedá úplne zbaviť, ale je možné ho aspoň 100-násobne obmedziť. Nový vynález kopíruje pre základ korpusu obalu pozitívne vlastnosti plastu ako jeho pevnosť, ľahkosť či nerozbitnosť. Oproti recyklácii skla je systém úplného zabalenia obalu a jeho prezliekania energeticky úspornejší.

Aj keď znie princíp možno jednocho, za výrobným procesom sa skrýva zložitá technológia, ale najmä príbeh plný odhodlania. Nápad vznikol v hlave Milana Michalka už na prelome milénia, no spoločenská objednávka na podobný typ produktu prišla až v posledných rokoch, kedy hlasnejú výstražné signály ekológov a pomyselná varovná eko-kontrolka bliká čoraz zbesilejšie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V prvotnej fáze bolo nutné zistiť, či je ambiciózny plán vôbec uskutočniteľný. Len na teoretický výskum bola potrebná prvotná investícia vo výške 15 000 eur, s ktorej návratnosťou mohol investor spočiatku rátať približne ako s výhrou v lotérii. Keď inžinieri z Chemosvitu experiment odobrili, bolo nutné myšlienku zhmotniť a ukázať svetu prototyp prístroja. S kvalifikovaným potvrdením o realizovateľnosti sa už nový sponzor zháňal oveľa ľahšie, a tak firma o niekoľko mesiacov vyrazila na prestížny veľtrh obalových technológií Fach Pack s prvým pokusným aparátom.

V odbornom prostredí prístroj upútal nielen potenciálnych klientov, ktorí sprvu nádoby skepticky hádzali o zem takpovediac „vší silou“, aby sa presvedčili o ich výdrži, ale aj zástupcov Technickej univerzity vo Viedni, ktorí pozvali predstaviteľov podniku prednášať na akademickú pôdu.

via GIPHY

Obchodný zástupca spoločnosti Ľubomír Stanček napriek pozitívnym ohlasom zo zahraničia zatiaľ veľký predajný potenciál v prostredí nášho trhu nevidí. Oveľa atraktívnejšie sú pre firmu arabské krajiny, Škandinávci, Nemci, či Rakúšania, ktorí sa už rodia „zelení“. Slováci akoby ešte celkom nechápali potrebu recyklácie a hrozby súvisiace so spaľovaním plastov, za čo azda sčasti môže aj naša vzdialenosť od oceánu, na ktorom sa dôsledky zlého odpadového hospodárstva prejavujú naplno.

Otvoriť galériu

Pre tento vynález pamätal jeho autor aj na systém zberu obalov a vyvinul na to špeciálny elektronicky riadený zberný kontajner. Kontajner komunikuje prostredníctvom čipu s vratným plastovým obalom, ako aj s centrálou zberného strediska, vďaka čomu má výrobca k dispozícii kompletnú históriu produktu a vie, kedy kontajnery vyprázdniť. Zároveň kontajner slúži pre spotrebiteľa ako nabíjač bodov za každú vrátenú fľašu. Celý zberný systém šetrí peniaze kupujúcim, výrobcom produktov a aj komunálnej správe.

Slovenské povedomie o recyklácii a triedení plastov najlepšie vystihuje posledný odhad dnes už neexistujúceho Recyklačného fondu, ktorý uvádza, že sa u nás vyseparuje iba približne štvrtina plastových obalov z celkového odpadu domácností, čo je v porovnaní s celoeurópskym priemerom o 15 % menej, a teda máme v tomto smere čo doháňať.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rh, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov