Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

O úspechu slovenského školáka vedia v USA aj v Číne: Moje hry pomáhajú postihnutým deťom!

Keď sa povie programátor a vývojár špeciálnych hier, každému asi napadne dospelý muž. Na webstránke tohto programátora však svieti upozornenie: „Prosím, nezabúdajte, že som ešte stále školák – ak mi chcete zavolať, najlepšie v čase od 15:00 do 20:30 hod.“ Ondrej Vrábel zo Sobotišťa má totiž iba 15 rokov, no už stihol vymyslieť a naprogramovať jedinečné hry, ktoré mentálne postihnutým ľuďom zlepšujú život.

Kým iní mladí ľudia v jeho veku trávia svoj voľný čas hraním počítačových hier, on ich vymýšľa. Nie sú to však obyčajné hry.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Len čo príde Ondrej Vrábel zo školy, odloží tašku a zapína počítač, aby opäť o trošku vylepšil svoje „dieťa“. Sú ním Pinf Hry, ktoré sám vymyslel a naprogramoval. Jeho vynález dnes pomáha mnohým mentálne postihnutým ľuďom žiť kvalitnejší život. Vďaka tejto šikovnej pomôcke sú schopní, v rámci svojich možností, napredovať a učiť sa. Poviete si, úžasné, 15-ročný chlapec. Všetko sa však začalo ešte v čase, keď mal Ondrej iba 10 rokov!

Pre Dášku

Inšpiráciou pre vývoj Pinf Hier bola Dáška (22), sesternica Ondrejovej mamy, ktorá trpí detskou mozgovou obrnou. „Prvé hry som pre ňu začal vymýšľať pred piatimi rokmi. Videl som, že potrebuje pomoc s učením a rada sa hrala na počítači. Chcel som jej zjednodušiť a spríjemniť učenie, a tak som začal študovať, ako sa vlastne programuje,“ spomína gymnazista.

 

Už vďaka prvej verzii hier, ktorá bola úplne základná, Dáška robila veľké pokroky. „Bolo vidieť, že vďaka nim dokázala rýchlejšie uvažovať, rýchlejšie prečítať písmenká, spoznala lepšie farby či hodiny.“

Škola hrou

Keď videl, aký úžasný vplyv má hranie hier na Dášku, povedal si, že skúsi pomôcť aj iným ľuďom. Zakrátko hry zverejnil na stránke pinfhry.sk a sprístupnil ich pre verejnosť. „Pre zdravé deti existuje nepreberné množstvo hier, ale optimalizvané hry pre takéto deti neexistujú. Bežné hry sú pre ne nevhodné.“ Pinf Hry pomáhajú širokej škále mentálnych postihnutí. Veľmi dobré výsledky dosahujú pri ľuďoch s autizmom, downovým syndrómom či detskou mozgovou obrnou.

Ondrejov šikovný projekt si všimli v roku 2015 aj na prestížnej LEAF Award, kde sa oceňujú mladí ľudia od 10 do 16 rokov, ktorí sú talentovaní, inšpiratívni a majú chuť pomáhať. „Bol to prvý ročník oceňovania a ceny odovzdával pán prezident Andrej Kiska. Bola som neuveriteľne šťastná a hrdá, že je mojím synom,“ zaspomína si Ondrejova mama Elena.

Otvoriť galériu

Zadarmo

Hier je momentálne 18 a sú zadarmo. Ojedinelý projekt už prekročil aj hranice Slovenska. Pinf Hry využíva približne 140 inštitúcií po celom svete. Ondreja takýto úspech veľmi potešil, no samozrejme, priniesol aj viac práce.

„Nič také som nečakal. Bolo to obrovské prekvapenie a zadosťučinenie. Pinf Hry sa uchytili v USA, Austrálii, vo Veľkej Británii, dokonca i v Mikronézii a až v Číne.“ No aj do iných krajín, ako sú napr. Francúzsko či Španielsko, bolo treba hry preložiť. „Angličtinu som urobil sám, so zvyškom mi pomohli dobrovoľníci. Aktuálne sú hry dostupné v desiatich jazykoch - aj v ruštine, španielčine či poľštine. “ Ondrej sa napriek tomu, že už dostal ponuku hry speňažiť, bráni takémuto smerovaniu. „Rodiny, ktoré využívajú Pinf Hry sú často vo veľmi ťažkej životnej situácii. Moje vnútorné presvedčenie mi nedovoľuje, aby som to spoplatnil. Viete, oni zaplatia veľké peniaze za liečenie, a keby ešte mali platiť aj za hry, ktoré ich deťom tiež môžu pomôcť, veď z takých peňazí by som sa ani nemohol tešiť!“

Financie mu však chýbajú. Nie pre vlastnú potrebu, ale na to, aby sa jeho hry dostali ku každému, kto ich potrebuje. „Nechcem na tom zarábať, ale bol by som rád, keby sa našiel spôsob, ako túto aktivitu dlhodobo a stabilne financovať,“ dodáva Ondrej.

Pinf Hry nám veľmi pomáhajú

Riaditeľka DS Svetluška Marta Štítna

Jedným z prvých centier, kde Pinf Hry testovali, bol Denný stacionár Svetluška v Kunove (okr. Senica), ktoré sa stará o ľudí s rôznymi mentálnymi postihnutiami. „Hneď od začiatku som vedela, že je to výborný nápad, a že sa uchytí. Presne takéto niečo nám chýbalo. Musím povedať, že to, čo dokázal Ondrej vo svojom mladom veku, je obdivuhodné,“ hovorí riaditeľka centra Marta Štítna. Na adresu Pinf Hier nešetrí chválou. „Sú úžasné v tom, že formou hry vzdelávajú postihnuté deti a pomáhajú rozvíjať ich rozumové zručnosti. Napríklad v našom zariadení je veľa detí, ktoré už ukončili povinnú školskú dochádzku a aj nejakú nadstavbu. Keď sa s nimi však to, čo sa naučili neopakuje, a keď sa s nimi nepracuje, idú prudko do úpadku. Preto napríklad aj takouto formou ďalej tie deti vzdelávame, a musím povedať, že robia veľké pokroky.“ Medzi hrami sú veci na počítanie, starostlivosť o zvieratko, pexeso, puzzle, farby a každá hra rozvíja nejakú inú schopnosť. „Všimla som si, že napríklad deti, ktoré sú mentálne na tom troška lepšie, veľmi rady hrávajú puzzle, a deti, ktoré sú na tom troška horšie si zasa vyberajú farby alebo starostlivosť o prasiatko, čo je, mimochodom, veľmi obľúbená hra.“

Otvoriť galériu

Ako to funguje

Pinf Hry používajú aj v Dennom stacionári Svetluška v Kunove (okr. Senica). „Ondrejove hry sú úžasné v tom, že vzdelávajú postihnuté deti a pomáhajú rozvíjať ich rozumové zručnosti. Napríklad v našom zariadení je veľa detí, ktoré už ukončili povinnú školskú dochádzku a aj nejakú nadstavbu. Keď sa s nimi však to, čo sa naučili neopakuje, idú prudko do úpadku. Preto napríklad aj takouto formou ďalej tie deti vzdelávame, a robia veľké pokroky.“ Medzi hrami sú veci na počítanie, starostlivosť o zvieratko, pexeso, puzzle, farby... „Napríklad deti, ktoré sú mentálne na tom troška lepšie, rady hrávajú puzzle, a deti, ktoré sú na tom troška horšie si zasa vyberajú farby alebo starostlivosť o prasiatko, čo je veľmi obľúbená hra.“

Lukáš (23), mentálna retardácia

Otvoriť galériu
Lukáš ( 23)
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas

Lukáš sa hrá jednu z najobľúbenejších hier - Prasiatko, kde musí zistiť, čo mu chýba a čo potrebuje. Keď má v ústach teplomer, treba ho vyliečiť. Keď je špinavé, treba ho umyť, a podobne. Musí prísť na to, čo s ním robiť a takýmto spôsobom trénuje svoje rozmýšľanie a pomáha mu to aj v bežných každodenných návykoch.

Karin (34), mentálna retardácia

Otvoriť galériu
Karin (34)
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas

Aj Karin si medzi hrami našla svoju obľúbenú. Okrem iného si takto trénuje aj svoju jemnú motoriku. Okrem toho, že sa zlepšila v rozoznávaní predmetov a farieb, Pinf Hry ju tiež udržujú v lepšej mentálnej kondícii.

Natália (26), mentálna retardácia

Otvoriť galériu
Natália (26)
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas

Ondrejove hry jej pomáhajú, aby si upevnila to, čo sa naučila v škole. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva