Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2017 11:55 | Správy | Politika

Amnestie skončili na Ústavnom súde: Ako rozhodnú Mečiarovi sudcovia?!

Na toto Slovensko čakalo dlhých 19 rokov! Veľký deň, nová politická kultúra či významný okamih pre spravodlivosť na Slovensku.

Aj také pomenovania odzneli medzi politikmi po tom, ako parlament na ôsmy pokus zrušil Mečiarove amnestie z roku 1998. K ich definitívnemu pochovaniu a zahojeniu otvorených rán z 90. rokov chýba posledný krok - požehnanie ústavnými sudcami. Kto bude o Mečiarových amnestiách rozhodovať?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Mečiarove amnestie sa poslanci snažili zrušiť dlhé roky, vždy však chýbala dostatočná politická vôla. Tú tento rok prebila spoločenská objednávka, dokázaná nedávnym prieskumom alebo nevídaným úspechom filmu Únos. „Hlasovanie v Národnej rade SR o zrušení Mečiarových amnestií je mimoriadne dôležité z pohľadu formovania politickej kultúry,“ povedal premiér Robert Fico (52).

Ten svätosväte ako vyštudovaný právnik roky tvrdil, že amnestie sú síce amorálne, ale nezrušiteľné. Dnes je všetko inak, a aj s hlasmi Smeru, ktoré v minulosti vždy chýbali, sa zákonodarcom podarilo amnestie zrušiť. Oslavy sú však ešte predčasné, posledné slovo budú mať sudcovia Ústavného súdu.

Otvoriť galériu

 

Dva mesiace
Zmena v ústave a zároveň definitívne odobrenie zrušenia amnestií Ústavným súdom boli podmienkami koalície, aby zrušenie amnestií podporila. Bez zmeny ústavy by podľa predsedu parlamentu Andreja Danka zo SNS vznikol pri rušení amnestií právny chaos. Väčšinu sudcov pritom tvoria muži a ženy v talároch, ktorých vymenoval prezident Ivan Gašparovič v roku 2007, keď krajine vládol trojlístok Robert Fico, Vladimír Mečiar (74) a Ján Slota (63).

Sudcov sa však zastala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že ich nemožno „spláchnuť “ do jedného vreca a škatuľkovať ich stranickými nomináciami.  Na druhej strane by ponechanie amnestií v platnosti brala ako tragédiu a ďalšie nevyrovnanie sa krajiny s vlastnou minulosťou. Sudcovia budú mať 60 dní na to, aby si to s odpustkami vyjasnili, a buď vôľu parlamentu odobrili, alebo, naopak, nechali amnestie v platnosti.

Únos aj Remiáš
Ak súd zrušenie amnestií potvrdí, orgánom činným v trestnom konaní by sa mali rozviazať ruky minimálne v prípade zavlečenia syna prezidenta Michala Kováča (†86). Mala by sa tým automaticky oživiť spiaca obžaloba z roku 2000,  ktorá je uložená na Okresnom súde Bratislava III. Podľa vtedajšieho prokurátora Michala Serbina, ktorý ju vypracoval, únos zostrojila a vykonala SIS na čele s Ivanom Lexom.

V prípade je celkovo trinásť obžalovaných, z toho osem siskárov a päť civilov. Amnestie sa vzťahovali aj na zmarené referendum z roku 1997, z čoho vinili vtedajšieho ministra vnútra za HZDS Gustáva Krajčiho (65). S  únosom podľa vtedajších vyšetrovateľov, ale po  novom už aj hlasmi z podsvetia priamo súvisí vražda Róberta Remiáša.

Vtedajšiemu policajtovi vybuchlo v roku 1996 auto. „Ak aj zrušenie amnestií prejde, vyšetrovanie bude veľmi ťažké. Bez ohľadu na to, že zavlečenie Kováča mladšieho jednoznačne spáchala SIS, a o spojitosti s Remiášom niet pochýb,“ dodal bývalý kriminalista Jozef Vachálek, ktorý bol v prvom vyšetrovacom tíme únosu v 90. rokoch.

Otvoriť galériu
Možnosti ústavného súdu
Zdroj: infografika NČ
Od udelenia až po zrušenie

Únos Kováča ml.
V lete 1995 zavliekli syna prezidenta Michala Kováča do Rakúska. Prvé týždne vyšetrovania jasne ukazovali, že do únosu sú zapletené tajná služba a štátna moc. Vtedajší premiér Vladimír Mečiar sa však nemusel báť, štát a jeho zložky mal plne pod kontrolou.


Udelenie amnestií a milosti, 1998 
Mečiar ako zastupujúci prezident sa poistil, v marci a júli 1998 udelil amnestie
v súvislosti s únosom syna prezidenta Michala Kováča v roku 1995, ale aj so zmareným referendom.

Prvé zrušenie, 1998
Po nástupe pravicovej vlády sa premiér Mikuláš Dzurinda v decembri 1998,
tiež v zastúpení prezidenta SR, pokúsil amnestie po prvý raz zrušiť. Ústavný súd konštatoval, že prezident na to nemal právo.

Neúspešné pokusy, 2000 - 2016
Od začiatku roka 2000 sa poslanci snažili celkovo sedemkrát Mečiarove amnestie zrušiť v Národnej rade. Najväčšie ambície v tom malo súčasné mimoparlamentné KDH. V parlamente sa však nikdy nepodarilo získať potrebné kvórum 90 hlasov.

Okresanie amnestií, 2001
Mečiarove amnestie zneli: „aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné stíhanie za trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení...“ To už dnes nie je možné. V roku 2001 poslanci schválili, že amnestiu alebo milosť je možné udeliť až po právoplatnom rozsudku.

Dohoda po dlhých rokoch, 2017
Film Únos či stanovisko ústavných právnikov rozhýbali aj vládnu koalíciu. Tá po dohode s opozíciou získala dosť hlasov na to, aby sa po 19 rokoch Mečiarove odpustky zrušili.

Potrestanie vinníkov?
Ak zrušenie Mečiarových amnestií odobrí aj Ústavný súd, mali by sa po rokoch uvoľniť zviazané ruky vyšetrovateľov, prokuratúry a súdov. Priamo po zrušení amnestií sa očakáva oživenie spiacej obžaloby z roku 2000.

Od začiatku procesu rušenia amnestií sa vynorili pochybnosti o zaujatosti viacerých
sudcov Ústavného súdu, ktorí mali v minulosti blízko k Vladimírovi Mečiarovi. Patovú situáciu v parlamente, keď ani jedna strana nemala dostatok hlasov, vyriešil
kompromis. Pred samotným súdom bude za parlament vystupovať okrem koaličného zástupcu, ústavného právnika Petra Kresáka, aj právny zástupca opozície Peter Kubina. Tí môžu na zasadnutí podať námietky zaujatosti proti vybraným sudcom. Samotné konanie by malo byť verejné.

Iveta Macejková (59), predsedníčka

Otvoriť galériu

- Do roku 2006 bola šéfkou Krajského súdu v Bratislave, rok bola členkou Najvyššieho súdu.

- Od februára 2007 je sudkyňou a predsedníčkou Ústavného súdu.

- Macejková je človekom z prostredia HZDS, Mečiarovo hnutie o nej dokonca kedysi uvažovalo ako o ministerke spravodlivosti.

Otvoriť galériu
 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!