Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2017 14:42 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Záhada Saganovho pádu: Čo spôsobilo to, že svetový šampión skončil na zemi?

Zostal smutný a frustrovaný. Takú chybu slovenský cyklista Peter Sagan (27) už dlho neurobil.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Necelých 17 km pred cieľom pretekov Okolo Flámska spado. Utrpel krvavú ranu na nose, pre výmenu bicykla stratil drahocenné sekundy a prakticky prišiel o šancu na úspešný výsledok.

Čo sa stalo necelých 17 km pred cieľom?

Philippe Gilbert išiel na čele sám, mal náskok 55 sekúnd pred trojicou Peter Sagan, Greg Van Avermaet a Naesen. Slovenský jazdec z tímu Bora-hansgrohe zvyšoval tempo. Športový riaditeľ Ján Valach mu ešte do vysielačky zakričal: "Zdá sa, že Gilbertovi už dochádzajú sily. Nič nie je rozhodnuté."

Otvoriť galériu

Sagan si veril. Mal dosť síl. "Vzhľadom na to, ako sa mi išlo a akých som mal kolegov, tak si myslím, že by sme sa na Gilberta dotiahli. Ale osud to nechcel," prehlásil po pretekoch Sagan.

 

Sagan šliapal na dlažobných kockách a jednej sa chcel vyhnúť. Vyšiel na hlinený okraj po ľavej strane trate a zrazu sa ocitol na zemi. Potom cez neho prepadli aj zvyšný dvaja cyklisti v skupinke.

Sagan bicyklom zachytil jednu z bariér oddeľujúcich divákov. "Sám presne neviem, čo sa stalo," vravel. Domnieval sa, že na vine mohla byť bunda, do ktorej sa neskôr zamotal Naesen. "Asi som ju trafil," usúdil Sagan.

Otvoriť galériu

"Keby som narazil iba do bariéry, ocitol by som sa na zemi hneď a bicykel by zostal na bariére," uvažoval slovenský cyklista. "Cítil som, že som o niečo zavadil, ale pritom som bol schopný kúsok ešte ísť, nepadol som okamžite- Pri náraze do bariéry by sa mi riadidlá hneď skrútili. Veľkým problémom pre mňa však bolo, že tí dvaja išli hneď za mnou v mojej stope a po páde narazili do mňa. Zlomil som zadné koleso a poškodil prehadzovačku, nemohol som hneď pokračovať," podrobne opísal kritickú situáciu Sagan.

Kým Van Avermaet rýchlo vstal, nasadol na bicykel a vybojoval napokon druhé miesto 29 sekúnd za víťazom, Sagan musel s nepojazdným bicyklom dlho čakať na náhradný.

Otvoriť galériu

Cyklistika a klasiky však prinášajú aj takéto situácie. Sagan urobil chybu, ocitol sa blízko kritickej zóny a doplatil na to. Aj preto vinu na nikoho nahádzal. "Bola to iba moja chyba. Išiel som príliš blízko bariéry."

Aby smoly nebolo dosť, Sagan sa ešte musel z krajnice prizerať, ako jeden z jeho súperov, Niki Terpstra z tímu Quick-Step Floors, rozdrvil jeho ležiace slnečné okuliare, ktoré mu pri páde spadli.

Práve s Terpstrom mal Sagan ostrú kontroverziu pri jednom z predchádzajúcich pretekov, kde ho obvinil, že nechce spolupracovať a hrá "lacnú hru."

Štybar to predpovedal

Český cyklista Zdeněk Štybar pred štartom druhého monumentu jarných klasík asi dačo tušil. "Zatiaľ to vyzerá, že Peter Sagan a Greg Van Avermaet jazdia v inej lige. Ale stať sa môže čokoľvek," povedal pred pretekmi. A aj sa stalo. Obom superfavoritom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!