Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2017 12:05 | Správy | Domáce správy
Video

Koalícia s opozíciou sa dohodli na pochovaní Mečiarových rozhodnutí: Čo bude teraz nasledovať?

Kľúčové hlasovanie! O zmene ústavy potrebnej na zrušenie Mečiarových amnestií sa vo štvrtok v parlamente rokovalo do večera. Napriek tomu, že všetci politici sa chcú so spoločenskou traumou z 90. rokov popasovať, cestu k spoločnému cieľu hľadali týždne.

Nikto sa do histórie nechcel zapísať ďalším neúspešným hlasovaním, ktorých bolo od vydania amnestií už sedem. Po dlhom handrkovaní sa konečne vo štvrtok napoludnie dohodla koalícia s opozíciou a ich zrušeniu už nič nestálo v ceste. Nový Čas sa pozrel na to, čo Slovensko čaká po pochovaní amnestii a čoho by sme sa dožili v prípade, že by to nakoniec nevyšlo. 

Ani jedna strana či už koalícia alebo opozícia nemala na zrušenie amnestií a prezidentskej milosti dosť hlasov. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá vládny návrh predložila, už na začiatku rokovania vyhlásila, že ak by sa nenašlo 90 poslancov, ktorí sú potrební na zrušenie amnestií, skončilo by sa to tragédiou.

Opozícia sa napokon pre „vyššie blaho“ rozhodla obetovať svoj návrh a podporiť ten vládny po splnení dvoch podmienok. Skutky, ktorých sa amnestie týkajú, nebudú premlčané a Národnú radu budú pred Ústavným súdom zastupovať právnici opozície aj koalície. To presvedčilo šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára, aby koaličný návrh podporili. Práve tieto dva body podľa opozície dopomôžu tomu, aby amnestie neskončili zaseknuté na Ústavnom súde a že ich zrušenie môže reálne dostať vinníkov únosu pred súd.

Otvoriť galériu

Došlo k dohode

 

Koalícia sa snažila kolegov presvedčiť tým, že dôležité je zahlasovať za zrušenie amnestií a ich aktuálne prekáračky si nik pamätať nebude. „Ak budeme normálni, môžeme byť víťazmi všetci a hlavným víťazom bude spravodlivosť,“ vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Napokon sa pridali viacerí opoziční poslanci, čím dodali potrebné hlasy. SaS dala napríklad poslancom možnosť rozhodnúť sa voľne. „Každý jeden člen klubu sa už rozhodne samostatne,“ povedal šéf liberálov Richard Sulík.

Koalícia na druhej strane odmietla splniť, aby sa milosť pre prezidentovho syna rozšírila o ďalšie mená z kauzy Technopol - medzi nimi aj na Mariána Kočnera známeho z mafiánskych zoznamov. Aký dopad budú mať amnestie na samotné skutky, ktorých sa týkajú, je podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho otázne. „Nechcel by som byť prokurátorom alebo sudcom, ktorý bude musieť po 20 rokoch tieto veci riešiť,“ povedal. Hoci všetko vo štvrtok nasvedčovalo tomu, že sa Mečiarove amnestie definitívne padnú, do konca našej uzávierky poslanci hlasovať nestihli.

Otvoriť galériu

Čo sa stane, ak amnestie zrušia

1. Od poslancov k sudcom

Ak poslanci amnestie zrušia, automaticky skončia na Ústavnom súde. Proti tomu tvrdo vystupuje opozícia. Má obavy zo súčasného zloženia senátu, kde sú sudcovia s priamymi väzbami na expremiéra Vladimíra Mečiara (74) a drvivú väčšinu sudcov nominoval bývalý prezident Ivan Gašparovič za vlády Smeru, HZDS a SNS v roku 2007.

2. Dva mesiace na rozhodnutie

Ústavný súd bude mať 60 dní na to, aby zrušenie amnestií potvrdil alebo nie. „Nikto nepočítal s tým, že sa amnestie budú rušiť. Problém Ústavného súdu bude, či vôbec je prípustné rušenie amnestií a milostí a s takýmto časovým odstupom,“ myslí si ústavný právnik Eduard Bárány (61).

3. Rozviazané ruky

Ak súd zrušenie amnestií potvrdí, orgánom činným v trestnom konaní sa v prípade únosu rozviažu ruky. Mala by sa tým automaticky oživiť obžaloba údajných trinástich aktérov únosu syna prezidenta, o ktorej bude rozhodovať Okresný súd Bratislava III. Súčasťou zrušenia amnestií je totiž automatické zrušenie všetkých rozhodnutí, ktoré s amnestiami súviseli.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Amnestie, milosť a kauzy, ktorý sa týkajú

Kauza únos

V prípade zavlečenia syna prezidenta Michala Kováča († 86) by sa s najväčšou pravdepodobnosťou začalo tam, kde sa kauza pre Mečiarove amnestie skončila. Na bratislavskom Okresnom súde III, kde prokurátor Michal Serbin ešte v roku 2000 podal obžalobu. Tú by mal súd vytiahnuť z trezoru, prejednať obžalobu a ak ju prijme, vytýčiť pojednávanie. V obžalobe je celkovo 13 ľudí, väčšinou siskárov. Obžaloba určuje ako strojcu únosu Ivana Lexu (55).

Milosť pre Kováča ml.

Prezidentovho syna podľa obžaloby zavliekli v roku 1995 do Rakúska, aby ho tamojšie úrady vydali do Nemecka, kde bol stíhaný v kauze Technopol. Aby mohol vypovedať, musel mu otec dať milosť a vrátili mu pas a mohol vycestovať. Mníchovský súd po výpovedi Kováča ml. ešte v roku 1997 stíhanie zastavil. Ústavný právnik Eduard Bárány (61) si nevie predstaviť, aký význam by zrušenie jeho milosti malo: „Neviem, ako sa s tým vysporiadajú orgány činné v trestnom konaní.“

Vražda Róberta Remiáša († 25)

Spojku kľúčového svedka únosu prezidentovho syna zabili v roku 1996. Aj tu sa Bárány obáva, či amnestie budú mať priamy vplyv na vyšetrovanie. Polícia už vlani obnovila vyšetrovanie výbuchu. O priamom súvise hovoria pôvodní vyšetrovatelia a najnovšie aj mafia. Člen pôvodného tímu vyšetrovateľov únosu Jozef Vachálek hovorí, že o spojení niet žiadnych pochýb. „Na vyšetrovanie vraždy Remiáša sa amnestia nevzťahovala, nič nebránilo vyšetrovať túto vraždu a, samozrejme, nebráni tomu ani teraz. Neúspech polície sa zakrýval amnestiou,“ myslí si dlhoročný vyšetrovateľ a súčasný obhajca Peter Vačok.

Otvoriť galériu

Zmarené referendum

Mečiarove amnestie sa vzťahujú aj na referendum, ktoré mal v roku 1997 zmariť vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči (65) tým, že z neho vyhodil otázku o priamej voľbe prezidenta. Ústredná referendová komisia na Krajčiho podala trestné oznámenie. Amnestie však vyšetrovanie zastavili. „Referendum sa už asi konať nebude a vec by sa mala vrátiť tam, kde to bolo zastavené,“ dodal Bárány.

 

Čo sa stane, ak amnestie nezrušia

1. Návrh predložia opäť

Poslanec za Obyčajných ľudí Ján Budaj, ktorý prišiel pôvodne s opozičným návrhom na zrušenie amnestií, už dopredu avizoval, že ak neprejde ani jeden návrh, o pol roka ten svoj predloží znova.

2. Bude referendum

Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič, ale aj bývalý predseda dnes mimoparlamentného KDH Ján Fígeľ si vedia predstaviť, že by o zrušení Mečiarových amnestií mohli rozhodnúť Slováci v referende.

3. Zlyhá aj ôsmy pokus

Zrušenie amnestií sa nepodarí presadiť ani na ôsmy pokus, myšlienka ostane pochovaná a súčasní poslanci sa budú ešte niekoľko rokov hádať, koho to bola chyba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!