Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2017 20:55 | Správy | Domáce správy

Hrdina svojej doby! "Slovenský Schindler" zachránil životy viac 1300 ľuďom, Kiska ho za to vyznamenal

Slovenský prezident Andrej Kiska odovzdal v Jeruzaleme štátne vyznamenanie in memoriam "slovenskému Schindlerovi" Aronovi Grünhutovi.

Vyznamenanie prevzal Grünhutov vnuk Ron Goren. "(Aron Grünhut) bol jeden z hrdinov svojej doby. Človek, ktorý zachránil viac ako 1300 ľudí z bývalého Slovenska, Česka a okolitých krajín. Bol by som veľmi rád, keby sme takýchto hrdinov mali stále, aby sa vždy našli ľudia, ktorí nájdu odvahu a napriek možných rizikám a problémom sa snažia pomôcť iným ľuďom," uviedol Kiska po slávnosti, pričom zdôraznil, že mu bolo cťou toto vyznamenanie odovzdať.

Aron Grünhut, obchodník židovského pôvodu, pochádzal z Bratislavy. Vyznamenanie dostal okrem iného za to, že zorganizoval ilegálny lodný transport, vďaka ktorému sa počas druhej svetovej vojny zachránili stovky ľudí. Pri zachraňovaní Židov spolupracoval i s Nicolasom Wintonom, ktorý zachránil 669 českých a slovenských detí pred holokaustom. O ocenenom sa hovorí ako o "slovenskom Schindlerovi". Nemecký priemyselník Oskar Schindler počas druhej svetovej vojny zachránil takmer 1200 židovských robotníkov pred nacistickou perzekúciou.

"Na jednej strane si hovorím, prečo som dostal ocenenie za niečo, čo urobil môj starý otec. No zároveň rozumiem hodnotám, v duchu ktorých to urobil. Snažím sa učiť moje deti rovnakým hodnotám. Som na neho veľmi pyšný," povedal Ron Goren.

 

Prezident Kiska  absolvoval aj návštevu Pamätníka holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme. Vyjadril pritom presvedčenie, že v súčasnosti musia ľudia znova hovoriť o základných hodnotách ľudskosti a pripomínať si, o čom je ľudský život, akú má cenu a ako sa majú ľudia správať k sebe navzájom. Ako ďalej uviedol Kiska, holokaust je jednou z najsmutnejších súčastí našich dejín. "Je to časť aj histórie Slovenska, kde viac ako 70 000 Židov bolo odvlečených do táborov a len niekoľko stovák z nich sa vrátilo domov. Veľmi by som si želal, aby každý človek z našej krajiny  mal možnosť navštíviť takéto pamätníky holokaustu, ako je tento, ako je v Auschwitzi a keď tak aspoň prísť pozrieť ten náš v Seredi, aby sme pochopili, že holokaust a nenávisť je aj súčasťou našich dejín," zdôraznil prezident. Narážal pritom na Múzeum holokaustu v Seredi, s ktorým by sa mladí ľudia mali podľa neho minimálne oboznámiť.

Podľa Kisku práve v súčasnosti, keď znova narastá extrémizmus, nenávisť voči inej rase či náboženstvu, by sme si mali znova a znova pripomínať, čo dokážu ľudia vykonať. "Vidíme, že medzi mladými ľuďmi majú extrémisti veľkú popularitu. Mladí ľudia si často v tom zhluku informácií nevedia vytvoriť správny názor. Nevedia, ako a kde je pravda," povedal prezident.

Zároveň zdôraznil, že aj Slovenský štát k holokaustu prispel vysídlením viac ako 70 000 Židov, medzi nimi bolo mnoho detí, ktoré sa nikdy nevrátili. "Želal by som si, aby si naši učitelia uvedomili úlohu a vo svojej každodennej výučbe deťom opakovali, aké sú základné hodnoty, ktorými by sa mali riadiť," dodal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!