Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2017 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Prekliaty osud markizákov! Žitný, Rusko, Beňo: Prečo padli na samé dno?!

Bývali hviezdami najsledovanejšej televízie. Po odchode z Markízy sa chceli uplatniť inak, ale zrazu sa ukázalo, že to nie je jednoduché... Podnikali, zadlžovali sa, menili zamestnania, hľadali šťastie.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Príbeh bývalého moderátora Roba Beňa, ktorý zomrel nečakane pred pár dňami na mŕtvicu, ukázal, aká trpká je cesta nadol. Ako sa im to mohlo stať? 

Robo Beňo († 54): V politike neuspel a zomrel v dlhoch

Otvoriť galériu
Robo Beňo
Zdroj: anc

Smrť bývalého markizáka a politika Roba Beňa všetkých prekvapila. Zostali po ňom dve dospelé deti z prvého manželstva a štvorročný syn, ktorého mal so snúbenicou Lenkou (30). Aj tak si ho však mnohí dodnes spájajú najmä s bývalou misskou Ivanou Christovou, s ktorou bol v rokoch 2007 - 2010.

Beňo bol známy tým, že si na svoje plecia naložil viac, ako uniesol. „Mal aj iné starosti a problémy okolo rodiny, lebo aj jeho synček má zdravotné problémy, to riešil v posledných dňoch. Mal toho strašne veľa,“ povedal pre Nový Čas jeho stranícky kolega v Priamej demokracii Gabriel Kará­csony. Beňo mal naraz rozbehnutých viacero vecí a nie vždy sa mu darilo. Dôkazom toho sú aj dlžoby, ktoré po sebe zanechal.

 

Patril medzi tých, ktorí v roku 1996 rozbiehali vysielanie televízie Markíza. Začínal ako šéf publicistiky a viedol diskusiu Sito a Sedem s.r.o. Po troch rokoch z televízie odišiel, ale v roku 2002 sa vrátil, aby šéfoval Centru umeleckej tvorby. Beňo mal však vyššie ambície.

Svoju politickú kariéru odštartoval v roku 2005 ako hovorca ministerstva hospodárstva a v rokoch 2008 - 2009 už pôsobil v predsedníctve Strany zelených. Napriek tomu, že bol kedysi populárnou tvárou najsledovanejšej televízie, v ďalšej politickej kariére mu to vôbec nepomohlo. Neuspel vo voľbách na bratislavského župana za Most-Híd, ani ako kandidát na primátora Modry. V roku 2014 sa stal členom a predsedom neparlamentnej strany Priama demokracia. Hoci mal v politike veľké plány, výraznejšie sa nepresadil a zostal len druhoradým politikom, ktorý sa silou-mocou snažil dostať do parlamentu.

Podobne to bolo aj v podnikaní, ktorému sa venoval už od mladosti. Spoločnosť Incognito, v ktorej bol Beňo konateľom, sa už dlhší čas zmietala vo finančných problémoch. Podľa zistení Nového Času vykazovala každý rok stratu viac ako 65 000 € a v roku 2015 prešla dokonca reštrukturalizáciou, čiže oddlžením. Hlavným zdrojom podnikania bola prevádzka bratislavskej ubytovne Žabka na Žabom majeri, na ktorej pribudla tento rok plomba. Nárok si na ňu robila česká spoločnosť Akcenta. Na jeho dom v Modre si zas nárok robia exekútori. Okrem toho Finančná správa eviduje aj daňový nedoplatok vo výške 1 415 €.

Zrejme pracovná vyťaženosť, dlžoby a dlhodobé stresy sa podpísali pod Beňov zdravotný stav. Už dlhší čas mal problémy so srdcom a s vysokým krvným tlakom. „Pred rokom v apríli mu po kompletnom vyšetrení navrhli operáciu,“ povedal kardiológ Viliam Fischer. „Mal zlú srdcovú chlopňu a zúženú jednu tepnu. Určite bral aj lieky, operáciu však stále odkladal. Asi tomu nepripisoval taký význam a takto to dopadlo.“

Karol Farkašovský (61): S urazeným egom do parlamentu

Otvoriť galériu

Hviezda v televízii Markíza žiarila na poste moderátora spravodajstva takmer šesť rokov. Potom však spravodajstvo dostal na starosť nový šéf Henrich Krejča a z troch moderátorských dvojíc zostali len dve. A Farkašovský dostal v októbri 2012 v televízii padáka.

„Predpokladal som, že spravodajstvo potrebuje ľudí, ktorí sú lojálni a snažia sa robiť svoju robotu profesionálne. Nemajú za sebou aféry, kauzy a podobné veci. Bol som presvedčený, že profesionalita preváži akékoľvek iné záležitosti,“ uviedol vtedy sklamaný Farkašovský. Drsný vyhadzov z lukratívneho miesta ťažko znášal. Bol ukrivdený a zatrpknutý. Po čistkách v Markíze sa pošuškávalo, že má namierené do konkurenčnej JOJ. Nakoniec ho nechcela žiadna televízia.

Potom Farkašovský zamieril na bratislavské letisko, kde zastával funkciu riaditeľa komunikačného centra. Po pol roku ho však prepustili pre arogantné správanie k zamestnancom, ktorí chceli podávať kvôli nemu hromadné výpovede. Na jar v roku 2013 začal svoje dlhoročné skúsenosti moderátora ponúkať na zľavovom portáli. Na jeseň toho istého roku to dotiahol až do teleshopingu. Po nezdaroch sa uchýlil k politike a v roku 2014 kandidoval za SNS na kreslo poslanca do Európskeho parlamentu. Vo vlaňajších parlamentných voľbách sa prebojoval za SNS až do parlamentu.

Ľubomír Lazový († 60): Choroba ho pripravila o všetko

Otvoriť galériu

Podobne smutne ako Beňo dopadla aj ďalšia niekdajšia markizácka hviezda. Ľubomír Lazový svojej práci investigatívneho žurnalistu v relácii Paľba prepadol natoľko, že zanedbal svoj zdravotný stav. Zákerná cukrovka ho pripravila doslova z jedného dňa na druhý o zrak, a tým aj o prácu.

„Prišiel som k lekárovi, až keď som stratil zrak. Na jedno oko som úplne slepý a na druhé veľmi zle vidím,“ povedal pred rokmi Lazový pre televíziu JOJ. Cukrovku mu diagnostikovali už v pokročilom štádiu a spolu s ňou sa nabaľovali ďalšie zdravotné problémy. Prekonal infarkt a porážku, ktoré boli dôsledkom dlhodobo neliečeného diabetu. Život sa Lazovému diametrálne zmenil a z úspešného žurnalistu sa stal invalidný dôchodca. „Dvadsať rokov som nebol u doktora a ešte som sa chválil, aký som bohovsky zdravý,“ povzdychol si vtedy Lazový. Zákernej chorobe podľahol markizácky redaktor 12. decembra 2016. Jeho manželka Jana, ktorá sa vrátila domov z práce, ho našla mŕtveho v kresle.

Rasťo Žitný (39): Za osudnú chybu tvrdo platí

Otvoriť galériu
Rasťo Žitný
Zdroj: anc

Moderátor Rasťo Žitný mal do istého okamihu šťastný život. Bol to slušný mladý chalan s vysokou morálkou a kresťanskou výchovou. Darilo sa mu, práve on v Markíze nahradil po boku Marianny Ďurianovej Ľubomíra Karáska. Potom sa mu však nečakane rozpadlo manželstvo a smola sa mu začala lepiť na päty. Keď sa ako-tak spamätal a začal sa sľubne vyvíjať jeho nový vzťah s moderátorkou a misskou Luciou Hablovičovou, prišla osudná rana. Na ceste za Rohožníkom na Záhorí v júni 2009 vo veľkej rýchlosti svojou audinou narazil do cyklistov a pri zrážke prišiel o život päťročný Tomáško Žilavý. Jeho otec bol zranený a Žitný tiež. Rany na tele sa mu síce zahojili, ale tie na duši zostávajú... Moderátor sa utiahol do ústrania, chodil po súdoch, snažil sa vykľučkovať zo zodpovednosti, ale súd mu nakoniec naparil dva roky basy. Žitný si odsedel 13 mesiacov, verejnosti a médiám sa dodnes vyhýba a po­dľa našich informácií sa živí ako obchodný predajca.

Pavol Rusko (53): Šťastie je na prídel a nevydrží naveky

Otvoriť galériu
Pavol Rusko
Zdroj: anc

Prvým mužom Markízy bol bezpochyby Pavol Rusko, ktorý ju založil a v roku 1996 spustil ako prvú komerčnú televíziu na Slovensku. Ako si spomína na nebohého Beňa?

„Robo Beňo bol človek, ktorý bol optimistický, dobrosrdečný a v tom čase, keď som ho poznal, mal neuveriteľný mladícky zápal a bol pre Markízu prínosom. Tak ako väčšina z nás, keď odchádzal z Markízy, myslel si, že ide na lepšie. Niekto sa vie aspoň ako-tak uchytiť a nájde alternatívny zdroj uspokojenia, ale u Roba sa mi zdalo, že sa akosi dlho hľadal a nijako sa nevedel usalašiť. Aj moja stará mama hovorila, že šťastie je na prídel. Niekedy vás stretne v päťdesiatke, niekedy v tridsiatke. Ale nikdy to nie je tak, že vás stretne v dva­dsaťpäťke a veziete sa potom až do sedemdesiatky v jednom vlaku, v jednom vozni a v jednom kupé...“

O tom vie Rusko svoje. K šéfovaniu v Markíze si v r. 2001 pridal aj vlastnú politickú stranu - Alianciu nového občana, do ktorej stiahol aj niekoľko markizáckych tvárí, ako boli moderátorky Aneta Parišková, Eva Černá či novinár a redaktor Ľubomír Lintner. Ako politik to dotiahol na podpredsedu vlády aj ministra hospodárstva, ale aj naňho si počkala cesta nadol.

Ruskov príbeh je všeobecne známy - Markízu musel predať, jeho politická strana zanikla, s bývalými priateľmi sa rozkmotril a dokonca s Pariškovej prvým manželom Davidom Dočekalom sa súdi o milióny eur. Ruskovi sa tiež rozpadla rodina, jeho honosná hacienda v Záhorskej Bystrici sa predala, v dražbe sa ocitlo aj sídlo Ruskovej neziskovky Maják nádeje, ktorá pomáhala týraným ženám. Polícia v tejto veci vyšetrovala podvod za státisíce eur.

Ako si zakladateľ Markízy žije dnes? „Žijem obyčajný život spolu s priateľkou, nemám šoférov ani ochranku a ani mi nechýba. Ale nemôžem povedať, že si nespomeniem na obdobie v Markíze aj v politike, keď sa darilo a prišla na Slovensko KIA a ďalší investori. Bolo to pekné obdobie, lebo človek mal pocit, že dokáže niečo zásadné ovplyvniť, čo mi teraz chýba. Ale človek musí byť vďačný aj za tú možnosť, ktorú niekedy mal,“ dodáva Rusko.

Ľubomír Karásek (59): Spadol až na samé dno

Otvoriť galériu

Na začiatku patril medzi najväčšie hviezdy televízie, dokonca šéfoval aj spravodajstvu Markízy. Všetko zničila autohavária vo februári 2005.

Medzi Sencom a Trnavou dostalo jeho auto na ľade šmyk a narazil do betónových zvodidiel. Karáskov život visel na vlásku a s vážnymi zraneniami skončil v nemocnici. Dva týždne ležal v kóme a lekári mu dávali len 40-percentnú nádej na prežitie. Zranenú mal chrbticu, krvácal do mozgu, pomliaždený mal hrudník a zlomené končatiny. Keď sa prebral, mal postihnuté rečové centrum. Takmer rok sa moderator učil znova chodiť, rozprávať, čítať a písať. Do práce sa už nevrátil a jeho moderátorská hviezda zhasla nadobro.

Keďže nepracoval, pridružili sa finančné aj rodinné problémy. Dom v Siladiciach (okr. Hlohovec), kde Karáskovci bývali, sa dostal do dražby a jemu sa rozpadlo aj druhé manželstvo s Luciou, s ktorou má dnes už dospelého syna. Karásek sa potom odsťahoval do bytu v Seredi.

Niekoľkokrát sa snažil zamestnať, ale nikdy to nebolo na dlho. V Markíze pracoval dva týždne ako vedúci vydania, potom chvíľu v TA 3, v Slovenskom rozhlase pracoval ako zmenár, krátko pobudol ako hovorca na ministerstve dopravy, kde káral novinárov a správal sa k nim ako k malým deťom, takže ho radšej vykopli. Potom dostal šancu na trnavskej univerzite a v novovzniknutej Televízii Z, odkiaľ ho po chvíli vyšupli.

V posledných rokoch bolo počuť, že Karásek, ktorý je na čiastočnom invalidnom dôchodku, vyčkával na benzínovej pumpe vodičov smerujúcich do Bratislavy, aby ho zviezli. Poruke mal množstvo výhovoriek o nefunkčnom aute aj zabudnutej peňaženke, pričom si požičiaval zopár eur, ktoré akosi zabúdal vrátiť... To, čo predchádzalo pádu, Karásek pred rokmi zhodnotil slovami: „Predtým som bol trochu z vlastnej vôle aj z donútenia vorkoholik. O pol ôsmej ráno som odchádzal z domu, cestou som vyložil syna v škole a pokračoval som do Bratislavy. Domov som sa vracal neskoro v noci. Často aj cez víkendy...“ Hektický život si vybral svoju krutú daň.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!