Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2017 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Zázračné účinky aromaterapie: Sila byliniek je vo vôni!

Voňavý a zdravý. Taký je svet aromaterapie, ktorá pomocou éterických olejov zlepšuje našu psychickú či fyzickú kondíciu. Nie je to však iba liečba vôňou, ako si mnohí myslia.

Vedeli ste, že aromaterapiu prevádzkujeme napríklad každý deň vo svojej kuchyni? Viac nám o účinkoch éterických olejov povedal priekopník aromaterapie v Čechách i na Slovensku Karel Hadek (70).

 

Začnime od základu. Čo je to aromaterapia?

Keď som začínal, tak som si niekde prečítal, že je to liečba vôňami. Skúsenosťami som zistil, že to nie je celkom presné. Aromaterapia je skôr prevencia, aby človek neochorel, voňavá terapia tela i ducha. Pomáhajú v tom éterické oleje, ktoré majú také alebo onaké chemické zloženie. Laik cíti krásnu vôňu, ale to, čo účinkuje, sú jednotlivé chemické zložky v nej. Napríklad, ak dám ovoňať niekomu citrónovú kôru, cíti kyselkastú vônu a nevie, že privoniava k aldehydu citrálu, ktorý má upokojujúce účinky. Kvalitné extrakty zo siličnatých rastlín sú určené na vonkajšie aj vnútorné použitie. Aromaterapia je dokonca bežnou súčasťou našich životov. Keď napríklad varíme v nedeľu vývar a dávame tam cibuľu, zeler, petržlen - už vykonávame aromaterapiu.

Patrí však do alternatívnej liečby. Nepovažujú vás pacienti a lekári za šarlatána?

Záleží od uhla pohľadu. Vo chvíli, keď za vami príde človek, ktorému nepomohli doktori, tak skôr považuje štandardnú medicínu za šarlatánstvo. Bylinky majú rôzne účinky a naši predkovia ich vedeli veľmi dobre využívať. Bohužiaľ, dnes sa ich sila zámerne spochybňuje. Je to logické, pretože koho by potom lekári liečili? Kto by kupoval predražené lieky, ktoré na jednu vec pomôžu a desať nových problémov vyvolajú? 90 percent farmaceu­tického priemyslu by skrachovalo. Na druhej strane musím povedať aj to, že aromaterapia nie je riešenie na všetky zdravotné problémy. Na svete sú, bohužiaľ, aj šarlatáni, ktorí tvrdia, že pomocou aromaterapie vyliečia rakovinu. Toho, kto to tvrdí, by som vytrieskal ako malého psa, pretože ľuďom dáva falošnú nádej. Človek musí poznať svoje hranice.

Otvoriť galériu

Často sa aromaterapia spomína najmä v súvislosti s blahodarnými účinkami na psychiku...

Je to pravda, ale neznamená to, že pokiaľ máte stres a privoniate si k nejakému oleju, tak je po probléme. Musíte najprv odbúrať zdroj stresu. Pri každej zdravotnej ťažkosti by ste mali hľadať príčinu problému. Napríklad uvediem ekzém. Je to kožný problém, ale takmer vždy má pôvod vnútri tela. Jednou z príčin, prečo vznikajú, sú plesne v tráviacom trakte. Toxické látky, ktoré tieto plesne produkujú, už organizmus nie je schopný vylučovať štandardným spôsobom, tak ich vylučuje cez kožu. Zhoršuje ho aj stres. Odporúčam vždy vyhľadať niekoho, kto sa vyzná, a porozprávať sa o tom.

Je aromaterapia vhodná pre všetkých?

Je, ale pre každého človeka je vhodné niečo iné. Napríklad levanduľový olej má upokojujúce účinky. Je to pravda možno v 95 % prípadoch. Vo chvíli, keď narazíte na hypotonika – človeka s nízkym tlakom, a dáte mu ovoňať levanduľový olej, tak môže reagovať až agresívne a pošle vás s tým smradom kade ľahšie. Je to preto, že ten istý olej dokáže znižovať tlak a jeho telo jednoducho vie, že toto mu nebude robiť dobre. Takých prípadov by sme medzi éterickými olejmi našli veľa, preto je aromaterapia veľmi individuálna.

Bylinky ľudia poznajú najmä vďaka čajom. Obraciame sa k nim v časoch choroby. Ako ich správne zalievať, aby mali čo najväčší účinok?

Paradoxne, pokiaľ hľadáte liečivé účinky, zaliať bylinky horúcou vodou považujem za nezmysel. Vo chvíli, keď to urobíte, sa silice rozpŕchnu. Cítite ich po celej izbe, krásne to vonia, ale to, čo popíjate, je iba terapeuticky znehodnotený nápoj. Ja bylinky usuším, pomeliem na prach, preosejem cez sitko a vznikne mi niečo ako hladká múka. Dám si z toho do úst za lyžičku, zapijem vodou a telo si z toho vyťaží všetko. Okrem toho je tam obrovské množstvo nestráviteľných zložiek, ktoré mechanicky čistia tráviaci trakt.

Vyrábate kozmetiku z éterických olejov. V čom je iná ako tá bežná komerčná, ktorú nájdeme v obchode?

Predovšetkým, ten kto používa bežnú komerčnú kozmetiku, sa sebapoškodzuje. Pokožka má svoje fyziologické funkcie a kozmetika im má pomáhať, nie ich ničiť. Napadá mi také hlúpe prirovnanie, ale keď máte špinavé auto, tiež ho neumývate kyselinou sírovou, ale hľadáte vhodný prostriedok. Niečo podobné sa deje v kozmetickom biznise. Napríklad tenzidy, to je to, čo robí penu, sa bežne pridávajú do produktov, no na pokožke to nemá čo hľadať! Každý dnes straší so slnkom a rakovinou, ale nikto nepovie, že ľudia po 150-tisíc generácií nemali žiadne tenzidové prípravky, umývali sa čistou vodou a nič im nebolo. Dnes ľudia chodia na slniečko už s poškodenou pokožkou – lebo ju extrémne odmasťujú! Aromaterapeutická kozmetika bez chemických konzervantov rešpektuje nároky pokožky a povzbudzuje jej prirodzené funkcie.

A čo éterické oleje a ich preslávené afrodiziakálne účinky?

Čo vás vzrušuje? Nejaká vôňa éterického oleja, alebo je to partner? (Smiech) Keď som po prvý raz čítal o afrodiziakálnych účinkoch ylangového oleja, tak som si ho pridal do kúpeľa, máčal som sa v ňom 40 minút a čakal, že z vane vylezie sexuálny boh, ale nič sa nestalo. Existuje niečo ako intímna atmosféra, kde na nás vplýva aj vonkajšie prostredie a nemôžeme z toho vynechať ani nos. Ale samotný olej, nech je hocijaký, z vás sexuálnu mašinu neurobí.

Otvoriť galériu

Éterické oleje a ich účinky

Dýchanie: materina dúška, saturejka, škorica

Koža: vetiver, pačuli, rozmarín

Nervy: levanduľa, vanilka, pomaranč

Obehová sústava: cesnak, medovka lekárska, ylang ylang

Trávenie: mäta prieporná, majoránka, čierne korenie

Ako vybrať kvalitný éterický olej?

„Ak predávajú niekde 20 ml ružového oleja za 3 eurá, tak je to čistá syntetika. K výrobe litra ružového oleja potrebujete zhruba 5 000 kg lupeňov ruže, na 20 ml to tak je 100 kg. Nazbierate si 100 kg lupeňov ruže za 3 eurá? Éterické oleje tiež kupujte v kamenných obchodoch, kde máte možnosť sa vrátiť, a nie na trhu. Pozerajte si referencie, zisťujte si všetko o tej firme. Ak niekde píšu, že ten a ten produkt obsahuje 90 % éterických olejov, neuspokojte sa. Zapamätajte si, že éterický olej má byť 100%, 101% je nemožné a 99% je zúfalo málo.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!