Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2017 16:59 | Správy | Peniaze

Britské reštaurácie a hotely majú obavy z nedostatku zamestnancov: Kto bude po brexite pre nich robiť?

Britské hotely a reštaurácie majú veľké obavy z plánovaného obmedzenia migrácie pracovnej sily z Európskej únie (EÚ) po brexite.

Združenie hotelierov a majiteľov reštaurácií (BHA) preto upozornilo, že ak im vláda v Londýne nedovolí ponechať si zamestnancov z EÚ, niektoré podniky v tomto odvetví môžu skrachovať.

Podľa združenia, reštauráciám a hotelom môže trvať aj desať rokov, kým po brexite nahradia zamestnancov z krajín EÚ domácou pracovnou silou. Obyvatelia Británie nemajú totiž záujem o nekvalifikované a slabo platené miesta v tomto odvetví služieb. A keď firmy tieto pozície nebudú môcť obsadiť ľuďmi z EÚ, vážne to naruší ich prevádzku. Napríklad sieť reštaurácií Pret a Manger uviedla, že z 50 žiadostí o prácu je zvyčajne len jedna z Británie.

Andrea Warehamová, šéfka osobného oddelenia siete Pret členom hospodárskeho výboru britského parlamentu povedala, že až 65 % zamestnancov spoločnosti pochádza z ostatných štátov EÚ (bez Británie). A aj keby firma zvýšila mzdy, nepriláka dosť ľudí z domáceho trhu práce, aby nahradila všetkých cudzincov.

 

Nadia Amatová z Talianska práve skončila štúdium ekonómie a do Londýna si prišla zlepšiť angličtinu. Je tiež jednou z uchádzačiek o miesto v sieti reštaurácií Pret a tiež v konkurenčnej Cafe Nero.

“Myslím, že je to dobrá práca," vyhlásila Amatová, podľa ktorej v Taliansku sa pozícia baristu nepovažuje za zlé miesto. Dodala, že jej hlavným cieľom je zlepšiť si angličtinu, a čo bude ďalej, zatiaľ nerieši.

Pred štyrmi rokmi, keď sieť reštaurácií Pret čelila kritike, že zamestnáva málo Britov, vytvorila špeciálny program pre absolventov škôl, ktorí nemali záujem pokračovať ďalej v štúdiu, a dokonca znamenala v tomto smere istý úspech. Ale teraz, keď jej hrozí, že dve tretiny z celkového počtu 7500 zamestnancov môžu po brexite odísť, ani špeciálny program nestačí a hrozia jej vážne problémy.

Združenie BHA preto vyzýva vládu, aby v rámci avizovanej podpory technických odborov, ktoré budú vychovávať kvalifikovanú pracovnú silu pre potreby britských tovární, zvážila aj podporu iných odborov, napríklad prípravu budúcich zamestnancov pre reštaurácie a hotely.

A dovtedy by mala umožniť reštauráciám a hotelom, aby aj ďalej zamestnávali na nižších pozíciách ľudí z EÚ, inak im hrozí bankrot.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú