Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Manželku autora Obchodu na korze odviezli v prvom transporte do Osvienčimu: V mrazoch šliapala 200 kilometrov

Z tisícky ich prežilo len 20! Bude to už 75 rokov, čo z Popradu odišiel prvý transport do vyhladzovacieho koncentračného tábora Osvienčim. Z pôvodnej tisícky židovských dievčat poslaných na smrť zo Slovenska útrapy koncentráku prežilo len 20, medzi nimi aj Edita Grosmanová (93).

Po rokoch sa pri príležitosti  tohto výročia pani Edita opäť vráti na Slovensko. Jej manžel bol autorom knižnej predlohy a zároveň scenáristom jediného slovenského oscarového filmu Obchod na korze.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Edita Grosmanová (93) sa aj so staršou sestrou Leou dostali do prvého transportu do Osvienčimu. Vlak odišiel z Popradu 25. marca 20 minút po ôsmej hodine večer. Rodina síce dostala výnimku, no prišla prineskoro. „Keď sme dorazili v dobytčích vagónoch do Osvienčimu, okamžite nás nahnali do barakov. Vyzliekli nás, ostrihali dohola a na ruku vytetovali číslo. Ja som mala 19170 a Lea 19169,“ hovorí.

Jej sestra nemala také šťastie a peklo neprežila. „Nemohla a nevedela som jej pomôcť. Stála som pri nej a iba sa modlila. Žila som s veľkou výčitkou, prečo ona zomrela a ja som prežila,“ spomína pani Edita. „Keď už vyzeralo, že sa naše utrpenie má skončiť a oslobodenie bolo blízko, postavili nás do štvorstupov a vypravili na pochod smrti. Spolubývajúce ma vytiahli von a zranenú nohu mi zamazali blatom, lebo keby to videli dozorkyne, tak by ma asi rovno zastrelili,“ vraví.

Otvoriť galériu

V mraze a v snehu šliapali 200 kilometrov. Kto nevládal ísť, toho zastrelili. „Dodnes neviem, ako som to ja prežila. Asi preto, aby som o tom rozprávala,“ dodáva. Aj preto teraz chodí a rozpráva svoj príbeh mladým. Koncentrákom prešiel aj jej manžel Ladislav Grosman († 60). O útrapách Židov napísal novelu, podľa ktorej bol natočený aj náš jediný fi lm ocenený Oscarom Obchod na korze. Hlavnú postavu si vo filme zahral Jozef Kroner. „Spomínam si na rozprávanie môjho otca z čias, keď sa tento film len pripravoval. Bol u Grosmanovcov v Prahe, a keď sa už ukladali spať, povedal – Lacko, cítim v kostiach, že ten film bude mať veľký úspech,“ spomína dcéra herca Zuzana.

 

S pani Editou sa stretla v Sabinove v roku 2006. „Ja som vtedy prišla z Bratislavy, ale pani Edita až z Kanady. Chcela som si trochu oddýchnuť, keď ku mne pani Grosmanová prišla, že ideme do mesta, že chce všetko vidieť, spať sa bude v noci. Vtedy som pochopila, že z nás je tam najmladšia a má najviac fyzickej a duševnej energie. A to mala vtedy 82 rokov. Tak nech jej to vydrží a nech ešte dlho je tu medzi nami,“ uzavrela Z. Kronerová.

Film získal jediného slovenského Oscara

Novelu Obchod na korze napísal rodák z Humenného Ladislav Grosman (1921 - 1981). V knihe opísal príbeh staručkej židovskej majiteľky obchodu Rozálie Lautmanovej. Podľa novely natočili v Sabinove v roku 1964 film. Hlavnú postavu stvárnila poľská herečka Ida Kamiňska, arizátora Tóna Brtka hral Jozef Kroner. Film mal premiéru v roku 1965 v Sabinove.

Oscara za najlepší cudzojazyčný film dostal Obchod na korze v roku 1966. Režírovali ho Ján Kadár a Elmar Klos. Galantéria na starom humenskom korze bola podľa pamätníkov mesta predlohou k scenáru. Dom, kde bola, však zbúrali v sedemdesiatych rokoch. Dnes na jeho mieste stojí pošta. V Sabinove použili na natáčanie čistiareň bielizne, ktorá už nestojí. V súčasnosti tam stojí obchod s outletom, no označenie obchodu z filmu si ponechal.

Otvoriť galériu

Edita Grosmanová

  • narodila sa v roku 1924 v Humennom v rodine remeselníka
  • je jednou z 20 žien zo Slovenska, čo prežili koncentračný tábor Osvienčim
  • jej manželom bol Ladislav Grosman, scenárista nášho jediného oscarového filmu Obchod na korze
  • spolu s ním emigrovala do Izraela v roku 1968
  • žije striedavo v Izraeli a v Kanade u syna
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je