Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2017 02:02 | Správy | Servis | Trh práce

Vláda uvažuje o zmene Zákonníku práce: Bude raz 13. plat povinný?

Nedostávate 13. plat? Čo nie je, raz môže byť pravidlom.

Dobre počujete! Jedna zo strán vládnej koalície chce, aby zamestnávatelia na Slovensku museli koncom roka poskytovať jednu mzdu navyše. Ktorých zamestnancov by sa to malo týkať? Čo by to znamenalo pre tunajšie firmy? A ako to funguje vo svete?

Povinný 13. plat na Slovensku? Predseda SNS Andrej Danko oznámil, že svoj zámer predstaví koaličným partnerom, a premiér Robert Fico (Smer) sa chce tým vážne zaoberať. „Príde okamih, keď si k tomu normálne sadneme a budeme o tom hovoriť z pohľadu možností štátneho rozpočtu,“ vyhlásil Fico. Plat navyše by si vyžadoval aspoň jeden rok u zamestnávateľa a nepodliehal by odvodom. „Administratívny zásah by zvýšil ročnú cenu práce o vyše osem percent a ťažko by poškodil konkurencieschopnosť domácich firiem,“ reaguje Luboš Sirota zo spoločnosti McROY Group.

 

Firmy by špekulovali a štát by nezískal

 

Luboš Sirota, podpredseda predstavenstva McROY Group

- Pre niektoré firmy by 13. plat oslobodený od odvodov mohol byť ideálnou príležitosťou, ako znížiť svoje platby štátu. Ak by výška tejto mzdy „navyše“ nebola ohraničená zhora, nič by im nebránilo v tom, aby do nej presunuli časť bežných miezd. Zaplatili by menej na odvodoch, aj ich zamestnanci by si polepšili. Dá sa predpokladať, že štát by sa snažil takémuto postupu zabrániť, aby na to nedoplatil nižším výberom odvodov. Ak by však firmy boli postavené pred otázku, či ohrozia svoju existenciu, alebo zákon „obídu“ a viac peňazí nevynaložia, istotne by sa mnohé z nich zaoberali práve druhou možnosťou.

 

Mzdy by mali rásť ako produktivita práce

Martina Némethová, Konfederácia odborových zväzov SR

- Životná úroveň na Slovensku je pod priemerom Európskej únie. Na rok 2017 sa predpokladá rast ekonomiky. Podiel miezd a platov na HDP sa odhaduje na 31,4 percenta. Naopak, zisky firiem tvoria viac ako 50 percent HDP. Práve tu vidíme možnosť finančných rezerv na vyplatenie 13. platu.

 

Bolo by to v rozpore s ústavou

Milan Ficek, advokát

- Podľa môjho právneho názoru by paušálne zavedenie 13. platu bolo protiústavné. Je nesporné, že by zasiahlo do vlastníckych práv zamestnávateľa. Nejde o minimálnu mzdu, ktorú chráni ústavou garantované právo na dôstojnosť. Ak by zamestnávatelia museli vyplácať 13. plat, ústavou nechránené právo naň by dostalo prednosť pred ústavou chráneným vlastníckym právom. To je najvýznamnejší dôvod, prečo možno návrh pokladať za protiústavný. 

 

Bonus pozná 43 % zamestnancov

Koncoročnú odmenu na Slovensku dostáva 26 percent zamestnancov, 13. plat 17 percent zamestnancov. Z analýzy portálu Platy.sk ďalej vyplýva, že priemerná výška bonusu vo forme ďalšieho platu je 743 eur, čo tvorí 80 percent základnej mzdy. „Zatiaľ čo koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti zo strany zamestnávateľa, 13. plat je nárokovateľná zložka mzdy, pretože je dohodnutá v pracovnej či kolektívnej zmluve,” vysvetľuje manažér portálu Miroslav Dravecký. Vo všeobecnosti platí, čím vyšší základný plat zamestnanec má, tým vyššia je jeho odmena alebo 13. plat.

 

Manažérom motivácia nechýba

- koncoročná odmena sa týka 44 % ľudí v top manažmente a asi tretiny nižších a stredných manažérov

- 13. plat deklaruje pätina nižšieho, stredného a vrcholového manažmentu

- odmenu dostávajú traja z desiatich kvalifikovaných technických zamestnancov a 13. plat dvaja z desiatich

- najštedrejším odvetvím sú finančné a poisťovacie služby, priemerná odmena dosahuje až 115 % základnej mzdy

- koncoročné finančné benefity sú rozšírené aj v energetike a odpadovom hospodárstve, v priemyselnej výrobe a v oblasti informácií a komunikácie

- najmenej rozšírené sú v odvetví ubytovania a stravovacích služieb

- priemerná odmena v súkromnom sektore prevyšuje dvojnásobok odmien v štátnej správe

 

Ako je to vo svete

- v Taliansku 13. plat uzákonili už v 30. rokoch minulého storočia

- v Portugalsku je povinný aj 14. plat

- v Nemecku a Rakúsku 13. plat garantujú kolektívne zmluvy

- v niektorých krajinách Latinskej Ameriky a na Filipínach ho upravili zákonom

 

Čo by táto povinnosť pre vás znamenala?

UNIPHARMA 

Napriek regulatívnym zásahom štátu platíme našich ľudí dobre a pravidelne vyplácame 13. plat, aj keď nás žiaden zákon k tomu nenúti. Ak takýto návrh ešte niekto „prebije“ a navrhne vyplácať zo zákona aj 14. plat, zavrieme firmu, lieky nech nosia bociany, pacientov nech liečia felčiari a my sa dáme na politiku. Alebo viete o nejakom inom, lukratívnejšom biznise? 

Nestlé Slovensko

Nestlé už zamestnancom poskytuje ročné bonusy nad rámec základnej mzdy. Pokiaľ by bolo vyplácanie 13. platu povinné, zvýšilo by to transakčné náklady firmy. Boli by sme nútení hľadať úspory, o. i. zvážiť prípadné zmrazenie miezd alebo zníženie bonusov. V konečnom dôsledku by to nemuselo znamenať viac peňazí pre zamestnancov, ale len zmenu výšky a frekvencie výplat.

Heineken Slovensko

- Filozofiou našej spoločnosti je odmeňovanie zamestnancov na základe odvedeného výkonu. Prijatie navrhovaného opatrenia by bolo krokom späť k akémusi rovnostárstvu, ktoré nezohľadňuje rozdiely vo výkonnosti jednotlivých zamestnancov. Považujeme to za zbytočnú reguláciu a sme presvedčení, že odmeňovanie má zostať plne v pôsobnosti firiem. 

Slovenská pošta

- Platy zamestnancov závisia od tried stanovených pre jednotlivé pozície, pričom pošta im k platu poskytuje rôzne formy benefitov a atraktívny sociálny program. Zároveň sa snaží o efektívne hospodárenie; povinnosť poskytovať 13. plat by znamenala zvýšenie personálnych nákladov, ktoré by spoločnosť musela kompenzovať zmenami v iných rozpočtových kapitolách.

Univerzita Komenského v Bratislave

- Ak štát zaviaže verejné vysoké školy povinnosťou poskytovať 13. plat zamestnancom, musí im prideliť prostriedky nad rámec poskytovanej štátnej dotácie. Poznamenávame, že v zákone doteraz neboli upravené ani platové tarify pre jednotlivé skupiny zamestnancov v závislosti od každoročného zvyšovania minimálnej mzdy.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Lietadlu zlyhal podvozok: Pri núdzovom pristávaní narazilo do dráhy a... DESIVÉ detaily!
Zaľúbenci stále sršia nehynúcou láskou a dôverou.
Adela a Viktor Vinczeovci riešia problémy ako bežné páry: Toto prezradili o svojich hádkach!
Bidenovo varovanie o pozastavení dodávok zbraní je "veľkým sklamaním"
Nečakaný ZVRAT: Izrael a USA sú na nože! Drsné odkazy, prichádza zmena?
Ilustračné foto
Dopravná pohroma v Bratislave: Na TÝCHTO miestach hlásia kolóny a zdržania!
Polícia vo štvrtok ráno dohliada na bezpečnosť detí pri príchode do škôl.
Foto
Vyhrážky o výbušninách postavili políciu na nohy: FOTO, ako dohliada na bezpečnosť detí
Február 2019. Mladík zostal v bdelej kóme, z Brna ho previezli do Nitry
Foto
Daniel prežil ťažkú autonehodu: Prebral sa z bdelej kómy, znovu sa učí žiť! Neuveriteľné fotky premeny
Foto
Slafkovský je pripravený ťahať reprezentáciu na MS! Čo na to osobnosti?
Bojový dron
Poplach v Rusku: Ukrajina tvrdo zaútočila! Škody sú veľké, hlásia zranených
Botanická záhrada uprostred veľhôr.
Váš Tip
Po zimnej prestávke opäť otvorili botanickú záhradu vo Vysokých Tatrách: Návštevníkov čakajú TIETO novinky!
Military combat drone UAV
Tvrdé ruské útoky: Ukrajina hlási niekoľko zranených, sú medzi nimi aj deti!
Ilustračné foto
Plánuje Izrael rozšíriť boje?! Znepokojivé slová ministra obrany: Naznačil, kedy by sa tak mohlo stať
Len minulý rok prišla skupina o jedného z dlhoročných členov.
Skupina Elán po smrti speváka Patejdla († 68): Za Vaša našli náhradu