Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2017 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Kauza, ktorá naberá na obrátkach: 5 dôvodov, prečo zatvoriť Čistý deň!

Kauza Čistý deň neutícha! Do hry sa už vložil aj policajný prezident Tibor Gašpar (54). Nie však, aby si posvietil na podozrenia v resocializačnom centre, ale na šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

Ten je podozrivý, že svojou lascívnou komunikáciou s vtedy 15-ročnou chovankyňou mohol ohroziť jej mravnú výchovu. Čistý deň sa naďalej stará o deti, ktorých život zviedol na šikmú cestu. Nový Čas prináša päť dôvodov, prečo by už mal byť zatvorený.

Čistý deň žije zo štedrých dotácii od štátu, ktorá mu ešte ako pracovníčka Úradu vlády vybavila Zuzana Tománková (51). O centrum sa stará so svojím mužom. Po prevalení kauzy, kedy v ňom chovankyne mali mať sex s vychovávateľmi, sa okolo neho začali točiť politické špičky.

"Môžeme sa len domnievať, aké veľké je to, čo sa tam odohráva. Ja som presvedčená o tom, že niektorí politici mali k zariadeniu bližšie, ako sa tvária," hovorí poslankyňa za SaS Natália Blahová, ktorá na problémy v Čistom dni upozornila. Centra sa totiž, dokonca fyzickou potýčkou v parlamente s liberálom Alojzom Baránikom, zastala pravá mediálna ruka Roberta Fica Erik Tomáš. Minister práce Ján Richter zase napriek jasnému názoru odborníkov odmietol vziať zariadeniu akreditáciu.

Kollára si podal Gašpar

Ku kritike sa pridal aj Kollár, ktorému sa to však kruto vypomstilo. Ukázalo sa totiž, že mal perverznú debatu cez sociálne siete s jednou z chovankýň, vtedy ešte len15 ročnou Simonou. Poukázala na to samotná Tománková. Kollárovho prípadu sa ujali elitní kriminalisti z NAKA, aby prešetrila, či ju poslanec "navádzal na záhaľčivý život." Kollár preto obvinil políciu, že pracuje pre Smer. Dôkazom sú podľa neho nadštandardné vzťahy vedenia Čistého dňa a smeráckych politických špičiek. Polícii počas päťhodinového výsluchu odmietol vydať svoj mobilný telefón, ktorý chcela polícia na objasnenie skutku.

 

"Informácie z telefónu by polícia ihneď posunula na Súmračnú, kde sídli Smer, aby získali informácie o zdrojoch, ktoré nás upozorňujú na korupčné škandály vlády," tvrdí. "Toto je zástupný problém, základným problémom je to, že Čistý deň je stále otvorený," dodal Kollár, ktorý sa rozhodol na Tománkovú podať trestné oznámenie. Tománková komunikáciu Kollára a chovankyne vytiahla v stredu. Po rady si prišla dokonca k Mariánovi Kočnerovi, známemu z mafiánskych zoznamov a bývalému SIS-károvi Petrovi Tóthovi. V piatok prisľúbila odpovedať na otázky Nového Času. Do uzávierky sa nám však už potom spojiť nepodarilo.

Otvoriť galériu

1. Závažné trestné stíhania

- Na základe oznámení poškodených maloletých a ich zákonných zástupcov prebiehajú trestné stíhania vo veci zločinu znásilnenia, sexuálneho zneužívania, týrania blízkej osoby a zverenej osoby. Podozrenia zo spáchania uvedených zločinov sú natoľko závažné, že policajné vyšetrovanie je rozsiahle a týka sa mnohých poškodených maloletých klientov.

2. Telesné tresty a ponižovanie

- Ministerstvo práce a jeho akreditačná komisia disponujú výpoveďami bývalých klientov, ktorí svedčili o hrubom a ponižujúcom zaobchádzaní s nimi zo strany zamestnancov centra. Dôkazy svedčia o tom, že bol ohrozený priaznivý psychický vývin, fyzický vývin a sociálny vývin, život a zdravie maloletých detí. Z výpovedí klientov bolo zrejmé, že v zariadení boli používané telesné tresty na dieťati a iné iné hrubé alebo ponižujúce formy zaobchádzania a formy trestania dieťaťa, ktoré mu spôsobujú alebo môžu spôsobiť fyzickú ujmu alebo psychickú ujmu.

3. Nepreverovali zamestnancov

- Akreditačná komisia sa zaoberá hláseniami a opakovane posudzuje pri každom novom zamestnancovi odbornú spôsobilosť a bezúhonnosť. Túto zákonnú podmienku si zariadenie nesplnilo, čo vyplýva z odôvodnenia rozhodnutia ministerstva o nezrušení akreditácie. Zariadenie prijímalo zamestnancov, ktorí neboli nahlásení a ich odborná spôsobilosť a bezúhonnosť nebola preverovaná.

4. Potvrdil sa styk so 14-ročnou

-Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová konštatovala, že ministerstvo musí zrušiť akreditáciu aj v tom prípade, ak existuje čo i len možnosť, že život a zdravie dieťaťa alebo jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin môže byť ohrozený. Vychádzajúc z informácií, z ktorých niektoré sú už potvrdené (napr. pohlavný styk 14-ročnej klientky so zamestnancom resocializačného strediska). Dubovcová považuje za neospravedlniteľné, že ministerstvo si doteraz nesplnilo svoju povinnosť, ktorá mu zo zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele vyplýva, a nezrušilo Čistý deň akreditáciu.

5. Za zrušenie zariadenia aj Akreditačná komisia

Akreditačná komisia odporučila odobrať zariadeniu licenciu. No minister Ján Richter si postavil hlavu. Na protest odišli dvaja jej členovia. Tí sa podľa medializovaných informácií vyjadrili, že v zariadení dochádzalo k ohrozovaniu klientov a malo byť jednozančne zatvorené. Podľa ich názoru mala Tománková väzby na vysokých politikov, do procesu sa aktívne zapájal Erik Tomáš a samotné neodobratie akreditácie nebolo rozhodnutím ministerstva, ale samotného ministra Richtera.

Otvoriť galériu

Ako je to so zneužívaním?

Súlož s mladistvou dievčinou, ktorá má medzi 15 až 18 rokov, nie je trestným činom sexuálneho zneužívania. To by nastalo, ak by mala menej ako 15 rokov. „Nie je ale vylúčené, že takáto osoba sa môže dopustiť trestného činu Ohrozovania mravnej výchovy mládeže. To prichádza do úvahy vtedy, ak ju tým zvádza k záhaľčivému alebo nepravému životu, pričom ju vydá do nebezpečenstva spustnutia. Spustnutím sa rozumie pokles mravných síl trvalejšieho charakteru, čo sa prejavuje sklonmi konať v rozpore s morálnymi zásadami spoločnosti,“ vysvetľuje právnik Marek Benedik.

Otec Natálie: List Natálie písala Tománková!

Celú kauzu odštartoval príbeh Natálie, ktorú mali v zariadení zneužiť ako 14-ročnú. Už v septembri minulého roka sa do kauzy obul Erik Tomáš. Dokonca prečítal list, v ktorom mala Natália rukou napísať, že je jej v centre dobre. Tomáš ho citoval: "Chcem vám povedať, že si neprajem, aby ste v reporáži uverejňovali akékoľvek údaje, či už meno, alebo zdravotný stav a môj intímny život. To, že mojej matke to nevadí, spolu s jej manželom, neznamená, aby som sa ja vyjadriť nemohla. Myslím si, že je to úbohé a choré. V resocializačnom centre sa cítim dobre, je tu o mňa postarané a nikto ma nezneužil ani neznásilnil," citoval Ficov poradca z listu. Biologický otec Miroslav Klúčenský pre Nový čas vyhlásil, že Tománková donútila Natáliu, aby list napísala. "Bola donútená pani Tománkovou napísať tento list a sama ho vykonštruovala," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Projekt Lintnera nemá na MS páru! Privíta viacero hviezd: Slovenský dom nám môžu závidieť
Flag of Israel on the tank
Prekročil Izrael všetky hranice? K podobnej hrozbe od USA sa pridáva ďalšia krajina
Na snímke vodné dielo Liptovská Mara.
Desivý nález na Liptovskej Mare: Rybári si na hladine všimli telo! Naplnil sa najhorší scenár
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny (ilustračné foto).
Charkov sa opäť stal terčom ruských útokov: V niekoľkých domoch vypukol požiar!
V plameňoch zahynulo 8 obyvateľov paneláka.
Foto
Tragický výbuch bytovky v Prešove: Rozplynie sa sen o novej výstavbe? V čom sa ukrýva najväčší problém
V ZOO Bojnice sa objavila vtáčia chrípka.
Váš Tip
Do bojnickej zoo prišiel vychudnutý a v tele mal niekoľko brokov: Arnolda vypustili do voľnej prírody!
Ruský prezident Vladimir Putin.
V moderných dejinách Ruska sa tento krok udeje prvýkrát: Ako k tomu prispeje návrh od samotného Putina?
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden nemá ružové vyhliadky do budúcnosti: Zásadný krok Izraela neprispeje k vytúženému cieľu
(ilustračné foto).
Hrozivý incident: Zadržaný muž sa zmocnil zbrane! Postrelil dvoch policajtov, ich stav je vážny
Šimkovičová má ťažké srdce na herca Ľuboša Kostelného.
Útok Kostelného na Martinu Šimkovičovú?! Ako reaguje SND a TOTO tvrdia diváci po predstavení
František si pripísal unikátny rekord.
Parádny rekord najsilnejšieho Slováka: Neuveriteľné VIDEO, po ktorom vám František vyrazí dych!
(ilustračné foto)
Zdražovanie elektriny: Čaká naše peňaženky KATASTROFA? Na čo upozorňuje expert na energie