Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2017 09:55 | Správy | Politika
Video

Poľský europoslanec pobúril: Ženy musia zarábať menej ako muži! Tvrdý odkaz od Sloveniek

Skutočne to myslí vážne?! Poľský europoslanec Janusz Korwin-Mikke (74) na seba strhol vlnu pozornosti po tom, čo priamo v pléne Európskeho parlamentu vyhlásil, že ženy si nezaslúžia vyššie platy ako muži.

Svoje reči odôvodňuje tým, že sú slabšie a menej inteligentnejšie. Hneď na to sa zdvihla vlna rozhorčenia a pozadu neostali ani slovenské europoslankyne, ktoré mu posielajú poriadne tvrdý odkaz. 

Poslanec Korwin-Mikke začal svoj prejav tým, že žiadna zo žien sa nenachádza medzi prvou stovkou šachových hráčok, čo o niečom svedčí. „Samozrejme, že ženy musia zarábať menej ako muži. Pretože sú slabšie, menšie a menej inteligentnejšie než muži,“ povedal a odišiel od pultu. Krajne pravicový poslanec je svojimi názormi známy. Pre opovrhujúce výroky bude čeliť aj vyšetrovaniu. Za svoje reči môže dostať pokutu, dočasné zbavenie hlasovacích práv aj zákaz na účasti rokovania. Slovenskí europoslanci sú z jeho vystúpenia znechutení. „Pán je zrejme srandista. Pre mňa ani SaS také niečo, samozrejme, neprichádza do úvahy,“ povedal Richard Sulík. Pridáva sa k nemu aj Vladimír Maňka zo Smeru. „Za takéto výroky poslancov zbavujeme imunity,“ skonštatoval Maňka.

Sexuologička Danica Caisová vysvetľuje, že podobné názory sú v dnešných časoch hlúpe. „Neplatilo to ani v predchádzajúcich storočiach. Nikdy všeobecný názor nepripúšťal, že ženy sú menej ako muži,“ tvrdí odborníčka s tým, že tieto reči vychádzajú z výchovy.

Kto je Janusz Korwin-Mikke (74):

  • krajne pravicový poľský politik známy pre svoje kontroverzné činy a názory
  • v minulosti popieral možnosť voliť pre ženy, keďže sa podľa neho nezaujímajú o politiku
  • tvrdil, že nie je písomný dôkaz toho, že Hitler vedel o holokauste, mal rasistické názory
  • vo Varšave vyfackal svojho oponenta pre nesúhlas s jeho názormi

Cuper chcel zakázať ženám jazdu v pravom pruhu

 

Podobne diskriminačný návrh pred mnohými rokmi chcel pretlačiť aj vtedajší poslanec HZDS Ján Cuper. Ženám vodičkám chcel zakázať jazdu v ľavom pruhu, vraj z vlastných skúseností. „Žena, ktorá je dámou, sa nesmie otáčať dozadu, takže ženy si zrejme pozerajú len svoj mejkap, ale asi zrejme nikdy nepozerali, či ide za nimi auto alebo nie. Už vonkoncom asi nepozerajú, či ide v pravom jazdnom pruhu niečo,“ vysvetľoval Cuper.

Ako vnímate reči vášho kolegu?

Monika Flašíková-Beňová, europoslankyňa

Otvoriť galériu

Takéto vystúpenia by mali byť exemplárne trestané na úrovni európskeho parlamentu aj národných parlamentov. Pretože keď občania počujú, ako sa vyjadrujú poslanci na adresu žien, tak ten tlak sa prenáša do spoločnosti a nemôžeme sa čudovať, že voči ženám je stále páchané násilie. Podľa mňa by mal za takéto reči prísť o mandát.

Monika Smolková, europoslankyňa

Otvoriť galériu

Najsmutnejšie na jeho vyjadrení je to, že on to neurobil preto, aby sa zviditeľnil, ale takýmito rečami je známy a dostal aj od predsedu europarlamentu sankcie. Ženy sú rovnocenné a nakoniec aj štatistiky hovoria, že viac vysokoškolsky vzdelaných je žien ako mužov. V 21. storočí sa takto vyjadrovať je neprípustné.

Anna Záborská, europoslankyňa

Otvoriť galériu
Archív
Zdroj: archív

Kolega z Poľska názorne predviedol diskrimináciu žien v praxi. Už deťom hovoríme, že matematika a prírodné vedy nie sú pre dievčatá. Výsledkom je, že sa týmto odborom venuje málo žien, a to sa premietne aj do ich úspešnosti.

Jana Žitňanská, europoslankyňa

Otvoriť galériu
Jana Žitňanská
Zdroj: anc

Ide o vyjadrenie pána, ktorý si dlhodobo získava pozornosť negatívnymi výrokmi na adresu iných. Skôr ako prácou je teda známy urážkami. Takéto správanie, samozrejme, nemá miesto v slušnej spoločnosti. Verím, že jeho voliči nabudúce lepšie vyhodnotia, že to nikomu nepomáha.

Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere

Otvoriť galériu

Na jednej strane treba rešpektovať aj slobodu prejavu, no na druhej strane každý kto reprezentuje nejakú významnú inštitúciu a môže mať relatívne veľký dopad na verejnú mienku by mal zodpovedne zvažovať čo povie a čo to môže vyvolať. Dotyčný pán toto vôbec zodpovedne nezvážil. Mňa sa to osobne vôbec nedotýka, pretože toto netreba brať veľmi vážne a môžeme sa na tom skôr len pousmiať.

Andrea Horáčková, riaditeľka školiaceho IT strediska Gopas

Otvoriť galériu

Možno má skúsenosti s takýmito ženami, možno priťahuje len takéto ženy (smiech). Ako sa hovorí vrana k vrane sadá. Stretávam sa práve s takými názormi mužov, podľa ktorých sú častokrát ženy silnejšie ako muži. To kto koľko zarába vôbec nehovorí o tom či ide o ženu alebo muža. Je to názor ešte z pradávna, keď to chodilo tak, že žena bola doma a vychovávala deti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?