Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2017 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Bývalý milionár Fruni († 64) zomrel ako skladník: Pozrite, za akú sumu pracoval pred smrťou!

Zakladateľ nebankoviek BMG a Horizont Vladimír Fruni († 64) je mŕtvy. Zomrel v severoanglickom meste Burnley po tom, ako ho prepustili z nemocnice po operácii žlčníka.

Uzatvára sa tak príbeh najväčšieho podvodu s nebankovkami v histórii Slovenska, keď 170-tisíc ľudí prišlo o svoje úspory a stratilo sa neuveriteľných 15 miliárd korún (500 miliónov eur). Ako vo svojich posledných mesiacoch žil Fruni? Fruni spolu s Mariánom Šebeščákom a Františkom Matíkom koncom 90. rokov rozohrali pyramídovú hru, keď od ľudí pod vidinou aj 30-percentných „garantovaných“ úrokov vymámili astronomických 63 miliárd korún (2,1 miliardy eur).

Neskôr BMG aj Horizont zatvorili svoje pobočky a okradnutí sa po rokoch dočkali maximálne 4 % vkladov. „Koroner pre grófstvo Lancashire nášmu konzulovi v Londýne oficiálne potvrdil úmrtie Vladimíra Fruniho. K úmrtiu došlo v meste Burnley 28. februára. Pitva, ktorou sa potvrdí príčina úmrtia, je naplánovaná na piatok,“ povedal hovorca rezortu zahraničia Peter Susko. Jedného z poškodených Slovákov, Milana Kolena, smrť Fruniho neprekvapila: „Je to asi karma, ale to nám nepomôže.“

Otvoriť galériu

Pracoval vo veľkosklade

Súd poslal Fruniho v roku 2007 do väzenia na 11 a pol roka. Odsedel si 9 a pol, keď ho v roku 2011 podmienečne prepustili. Podľa doterajších informácií sa mu však veľmi na slobode nedarilo. Pracoval v anglickom Burnley ako skladník s hodinovou gážou 9,2 eura na hodinu a žil v spoločnom podnájme. Slováci, ktorí tam žijú, ho videli zbierať nákupné košíky v supermarkete. Podľa ľudí, ktorí s ním pracovali, zomrel nečakane. Na rozdiel od neodškodnených Slovákov ho mali radi. „Ježíš, to nieee... Bol to milý pán,“ zverila sa na sociálnej sieti Petra. „Škoda Vladko, si super típek. Vďaka, že som Ťa poznal. Pozdrav tam hore R.I.P.,“ pridal sa Ján.

Rok nebýval v Košiciach

V sídliskovom byte v Košiciach, kde Fruni naposledy býval u svojej exmanželky, vo štvrtok nikto neotváral. Podľa susedov tu nebol asi rok. „Správa o jeho smrti nás dosť zasiahla. Poznáme ho ako milého človeka, ktorý sa s každým z bloku rád porozprával,“ povedala jedna z majiteliek bytu vo vchode, kde po prepustení z väzenia našiel šéf skrachovaných nebankoviek útočisko. 

Ozval sa Majský

V súvislosti s tunelovaním BMG a Horizont súdia aj trojicu ľudí na čele s bývalým veľkopodnikateľom a obľúbencom večierkov Jozefom Majským (70). Špecializovaný trestný súd ho poslal na dvanásť rokov do väzenia, no Najvyšší súd rozsudok zrušil. Pred dvoma rokmi mu súd vinu potvrdil a poslal ho do väzenia na deväť rokov. Trojica, ktorá vinu odmieta, sa odvolala a čaká na definitívny verdikt Najvyššieho súdu.

Majský sa o Fruniho smrti dozvedel z Nového Času. „Ešte som to nepočul a ani ma to nezaujíma. Ja som s tým nič nemal (nebankovky), mne je to ukradnuté,“ povedal nám. Poškodení žiadali pomoc od štátu, ktorej sa dodnes nedočkali. Ich horlivým zástancom bol premiér Robert Fico. Dokonca pred voľbami v roku 2006 sľúbil, že štát ľudí odškodní. Na to, či to ešte plánuje urobiť, sme sa pýtali. Úrad vlády do uzávierky nereagoval.

Vladimír Fruni († 64)

Otvoriť galériu

Horizont kúpil v roku 1997. Na základe páčivých úrokov aj 30 percent sa mu od ľudí podarilo vymámiť 63 miliárd korún (2,1 miliardy eur). Dostal 11 a pol roka, z uloženého trestu si odsedel 9 rokov, 4 mesiace a 26 dní. V roku 2011 ho podmienečne prepustili z trenčianskej väzenskej nemocnice, kde si trest odpykával po tom, čo dostal infarkt. Fruni po prepustení žil v Košiciach, smrť si ho našla tento týždeň vo Veľkej Británii.

Marián Šebeščák († 52)

Otvoriť galériu

Jeden z troch konateľov skrachovaných nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. V roku 2002 ho spolu s Frunim chytila polícia v Chorvátsku. Súd mu udelil trest sedem rokov za mrežami. Odsedel si dve tretiny. Keď ho v roku 2007 prepustili z väznice v Dubnici nad Váhom, tvrdil, že má len 800 korún (27 eur) a odišiel vlakom do Košíc. Šebeščák zomrel na nespresnené zdravotné komplikácie v roku 2012 v Prahe.

František Matík (52)

Otvoriť galériu

Tretiemu z konateľov nebankoviek sa podarilo v roku 2002 utiecť. Skrýval sa dlhých 13 rokov. Medzitým ho rovnako ako Fruniho v máji 2007 odsúdili na 11 a pol roka. Začiatkom roka 2015 ho vypátrala polícia v Srbsku. Rok na to ho vydali a v súčasnosti si odpykáva trest.

Jozef Majský (70)

Otvoriť galériu

Bývalého veľkopodnikateľa, ktorý sa rád pýšil svojím miliardovým majetkom, obžalovali z podvodu. Vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovkám podľa Špecializovaného trestného súdu spôsobil škodu 448 miliónov slovenských korún (takmer 15 miliónov eur). Majský dostal pôvodne v roku 2007 12 rokov basy. Najvyšší súd pre pochybenia vec vrátil. Súd ho v roku 2015 opätovne uznal vinným a udelil mu trest deväť rokov väzenia. Po Majského odvolaní má vec na stole Najvyšší súd.

Patrik Pachinger (50)

Otvoriť galériu

Patrik Pachinger mal ako jeden zo spolumajiteľov falšovať pohľadávky voči nebankovým spoločnostiam, čím sa im podarilo z krachujúceho podniku dostať ďalších 15 miliónov eur. Hlavou podvodu bol podľa súdu práve Majský. Jemu Špecializovaný trestný súd udelil trest sedem rokov.

Dávid Brtva (46)

Otvoriť galériu
Dávid Brtva
Zdroj: anc

Druhým spolumajiteľom mal byť Dávid Brtva, ktorý už sedel za spreneveru 5,6 milióna korún (187-tisíc eur). Skutok súvisel s kauzou tunelovania nebankoviek, ale súd ho vylúčil na samostatné konanie. Od roku 2014 je na slobode. Rovnako ako Pachinger a Majský, čaká na verdikt Najvyššieho súdu. Jemu ako Majskému hrozí deväť rokov.

Ako podvádzali ľudí

  • Vladimír Fruni v roku 1997 kupuje Horizont, spolu so Šebeščákom a Matíkom rozbiehajú pyramídovú hru
  • odborníci upozorňujú, že 30% zisky sú podvod, ľudia veria masívnej reklame
  • celá hra začiatkom roka 2002 praskla, nebankovky zatvorili svoje pobočky
  • okolo 170 tisíc ľudí prichádza o celoživotné úspory, nebankovky ich pripravili o 500 miliónov eur
  • okradnutí sa po rokoch dočkali maximálne niečo vyše štyroch percent svojich pôvodných vkladov
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: kz, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku