Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zvonár Michal Trvalec zo Žarnovickej Huty: Tajná zákazka pre pápeža!

Šikovným remeselníkom zo stredného Slovenska sa podarilo niečo, o čom sa im ani len nesnívalo. Zvonár Michal Trvalec vyrába spolu so svojím synom unikátny zvon, ktorý čoskoro poputuje do Vatikánu a to samotnému Svätému Otcovi Františkovi I. Nový Čas Nedeľa bol pri tom a zistili sme, ako sa darček pre pápeža vlastne rodí.

So zvonárstvom začal Michal Trvalec starší ešte v 90. rokoch a dnes priznáva, že začiatky boli ťažké. „Každá krajina mala svojho renomovaného zvonára, ktorý sa stará o zvony a odlieva ich. Je to pres­tíž, len my Slováci sme dovtedy nemali žiadneho. Veľa ľudí mi zo začiatku neverilo a smiali sa mi. No čím viac sa smiali, tým viac ma to burcovalo...“ vracia sa do minulosti skúsený zvonár a vyučený hutník. „Začínal som z ničoho a od nikoho som nedostal ani cent. Vykopal som jamu, odlial malý zvon a takisto som si vyrobil vlastnú pec, ktorá ináč stojí aj tri milióny.“ Od tých čias však už vyrobil okolo tisíc zvonov a momentálne sa v jeho dielni rodí jeden pre pápeža do Vatikánu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Otec a syn

Zvonárstvo patrí k unikátnym remeslám, ktoré sa dedia z otca na syna, a tak zostávajú rodinnou tradíciou. Ani Trvalcovci nie sú žiadnou výnimkou. „Môj syn Michal sa pri mne v dielni motkal už ako desaťročný, pomáhal a podával mi náradie. Teraz sú z nás partneri. Aj preto sme dostali túto zákazku, lebo Svätý Otec má rád, keď sa tradície dedia z otcov na synov,“ hovorí Trvalec. Objednávateľom, ktorý všetko zaplatil, je jeden známy český pivovar.

Pre Vatikán

Aj keď sa odlievaniu a oprave zvonov venujú už roky a majú bohaté skúsenosti, vyrobiť zvon pre pápeža Františka I. bola pre nich obrovská zodpovednosť. „Dávame si záležať, lebo je to až príliš významná udalosť a pocta, ktorej sa nedostane len tak hocikomu. Riziko, že sa niečo nepodarí, tu je vždy. Predsa len do formy sa vylieva žieravina pri teplote 1 500 °C,“ prezrádza zvonár a ukazuje nám formu, z ktorej odlieva zvon. Jeho výzdobu aj rozmery remeselníci konzultovali v Prahe s vatikánskym veľvyslancom. „Najskôr sme chceli dať na zvon pápežovu podobizeň, ale zamietli to. Takže nakoniec je na ňom vyobrazená Bazilika svätého Petra vo Vatikáne. Hotový bronzový zvon bude mať výšku 27 cm, hmotnosť okolo 10 kíl a srdce mu vykuje umelecký kováč.“ Pápežovi zvon zašlú ako dar ešte pred Veľkou nocou.

Chladí ho pivom

 

Výroba zvonu trvá niekoľko mesiacov, keďže treba čakať aj na dôkladné preschnutie formy. My sme majstra zvonára navštívili v jeho dielni, kde nám predviedli zdobenie a neverili sme vlastným očiam. „V tejto etape pridávame do chladiacej zmesi kvôli lepšej pevnosti a priliehavosti materiálu aj pivo dvanástku. To totiž obsahuje škrob a látky napomáhajúce sceleniu materiálu,“ prezrádza Trvalec.

Ako sa vyrába zvon

Otvoriť galériu
1.
Zdroj: gt

1. Výroba zvona vždy začína tvorbou formy. Táto fáza trvá asi mesiac až dva a zahŕňa v prvom rade návrh a vytvorenie formy pre jadro – vnútorný profil zvonu, a to zo špeciálnej hliny, ktorá musí dobre zaschnúť. Nasleduje príprava tzv. košele, niekedy nazývanej zvonom falošným. Košeľa sa vyrába tak, že sa na jadro po jeho uschnutí nanesie ďalšia, jemnejšia vrstvička hliny.

Otvoriť galériu
2.
Zdroj: gt

2. Na rad prichádza zdobenie, keď sa na falošný zvon prilepia všetky reliéfy a ďalšia výzdoba, ktorou chce zvonár zvon vybaviť. V priebehu cca dvoch týždňov získa postupne zvon svoju jedinečnú kompozíciu. Výzdoba zvonov je vo väčšine prípadov skôr vystúpená, ale nájdu sa aj dekorácie vyhĺbené alebo vysekané do tela zvonu až po odliatí.

Otvoriť galériu
3.
Zdroj: gt

3. Keď je forma falošného zvona dokončená, nanáša sa na ňu posledná časť formy, teda jej plášť – najvrchnejšia vrstva hliny. Veľmi opatrne, často ručne sa vtláča ku košeli, aby sa výzdoba zvona dokonale odtlačila. V tejto fáze sa do formy leje pivo, ktoré má zabezpečiť najlepšie vlastnosti zmesi – jej dokonalú priľnavosť, pevnosť a perfektné scelenie pre následné napaľovanie.

4. Sušenie a vypaľovanie už hotovej formy zvona trvá väčšinou asi 3 dni a vykonáva sa pri teplotách dosahujúcich až 700 °C.

Otvoriť galériu
4.
Zdroj: gt

5. Posledná fáza celej výroby zvonov je potom ich konečné odliatie, ktoré zaberie okolo štyroch hodín. Po vychladnutí formy sa nadvihne plášť a odstráni sa košeľa. Upravia sa prípadné nedostatky, ku ktorým došlo pri vysúšaní a vypaľovaní, a plášť sa starostlivo zasadí naspäť. Do predhriatej formy sa potom naleje zvonovina – zmes medi a cínu – čo je úplne finálny materiál, z ktorého bude zvon vytvorený a ktorý mu prepožičia aj svoje vlastnosti. Až teraz zvonár uvidí, po niekoľkomesačnej starostlivej práci, výsledok – keď zazvoní na zvon a zistí, či má očakávaný tón.

Odlietajú do Ríma?

Zvony sú tradičným symbolom Veľkej noci. Hovorí sa, že po odznení modlitieb počas Zeleného štvrtka zvony utíchajú a odlietajú do Ríma ako znamenie smútku nad ukrižovaním Ježiša Krista. Tam ich Svätý Otec požehná a ony sa potom na Bielu sobotu vracajú, aby sa slávnostne rozozvučali. V minulosti sa verilo, že dediny, z ktorých zvony neodletia, bude celý rok prenasledovať smola.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?