Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2017 11:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Zákaz herní v Bratislave nepodporili starostovia ani námestníci: Prečo sme potopili vlastnú petíciu so 136-tisíc podpismi?!

Bola to totálna fraška! Nekonečné handrkovanie poslancov na čele s primátorom Ivom Nesrovnalom pri schvaľovaní nariadenia (VZN) o plošnom zákaze hazardu vyústilo do toho, že vôľa viac ako 136-tisíc Bratislavčanov sa totálne zmietla pod koberec a výherné automaty v meste budú aj naďalej a to bez akéhokoľvek obmedzenia.

Najzvláštnejšie však je, ako k hlasovaniu pristúpili niektorí starostovia, ktorí sú členmi petičného výboru. Nesrovnal dostal podpásovku aj od svojich námestníkov. Ako to vysvetľujú?

Hoci v januári poslanci jednohlasne poverili primátora pripraviť VZN o úplnom zákaze herní, väčšina z nich teraz volala po regulácii, nie celkovom zákaze. Za koniec hazardu v meste nakoniec zo 41 poslancov zdvihlo ruku len 24. Ostatní sa zdržali alebo nehlasovali, VZN napokon neprešlo len o 1 hlas. Od ľudí si za to vyslúžili pokriky hanby. Prekvapivé je, že definitívny zákaz herní nepodporili ani starostovia z petičného výboru či námestníci primátora.

Otvoriť galériu
Protest
Zdroj: Maroš Herc
povedal sklamaný Nesrovnal. Nevylúčil, že vyvodí personálne dôsledky. Nechápal, že aj ostatní poslanci za 3 týždne otočili svoj názor. „Zvolám petičný výbor a dohodneme sa na ďalšom postupe,“ uzavrel. Na zastupiteľstve sa dokonca hovorilo o kupovaní hlasov za 5-ciferné sumy.

Otvoriť galériu

 

Poslanci, ktorí zákaz hazardu zastavili, hádžu zodpovednosť na primátora. Klubu pre Bratislavu Martina Borguľu sa nepáčilo, že Nesrovnal najskôr v diskusii sľúbil, že budú o jednotlivých bodoch hlasovať jednotlivo. „Z nepochopiteľných dôvodov však svoj postoj zmenil a tomuto postupu zabránil,“ hovoria poslanci. A keďže väčšina sa prikláňala k regulácii, komplexný zákaz nepodporili.

Milan Jambor, starosta Devínskej Novej Vsi

Otvoriť galériu
Milan Jambor.
Zdroj: anc

 Hlasovaniu predchádzala manipulácia, s ktorou som sa nedokázal stotožniť. Je to totálne zlyhanie predsedajúceho schôdze, teda primátora.

Vladimír Bajan, starosta Petržalky

Otvoriť galériu
Vladimír Bajan.
Zdroj: anc

 V januári som hlasoval za návrh takého VZN, ktoré by hazard regulovalo. Tento návrh však o jeden hlas neprešiel, tak som hlasoval za kompletnú reguláciu. Dúfal som, že sa naplnia primátorove slocá, že sa bude hlasovať za každý bod samostatne, no z nepochopiteľných dôvodov tomu zabránil. 

Milan Černý, námestník primátora

Otvoriť galériu
Milan Černý.
Zdroj: Maroš Herc

 Do uzávierky sa nevyjadril.

Ľudmila Farkašovská, námestníčka

Otvoriť galériu

Herne na sídliskách či pri školách nemajú čo robiť. Chceli sme osobitne diskutovaťo kasínach v hoteloch či zariadeniach slúžiacich cestovnému ruchu. To nám však nebolo umožnené. Celá hystéria je zbytočná, stačí odstrániť právne a procedurálne prekážky a kedykoľvek môžeme o hazarde hlasovať znovu. Podporím jeho prísnu reguláciu.

Martin Kuruc, starosta Vrakune

Otvoriť galériu
Martin Kuruc.
Zdroj: anc

Keď sa petícia začala zbierať, nebola zákonne iná možnosť, ako zakázať všetko.Hneď na začiatku som tvrdil, že som za tvrdú reguláciu hazardu. Bol som však zato, aby zostal v hoteloch. Kasína nespôsobujú žiadnu ujmu, ale sú príjmom do rozpočtu. Neprešlo to kvôli primátorovi, keďže počas zastupiteľstva zmenil názor na spôsob hlasovania.

Čo bude s petíciou?

Peter Beňa, iniciatíva Zastavme hazard

Poslanci odignorovali vôľu občanov sme šokovaní. Všetky naše ďalšie aktivity budeme smerovať na nových poslancov a nové zastupiteľstvo. Vyše 136 tisícom Bratislavčanov bolo napľuté do tváre. Či spustíme ďalšiu petíciu ešte nevieme.

Nové prevádzky nebudú

Dominika Lukáčová, Asociácia zábavy a hier

Otvoriť galériu
Dominika Lukáčová.
Zdroj: Maroš Herc

Bratislava aspoň nebude trpieť čiernym trhom, mafiou a herňami, ktoré nebudú pod kontrolou a nikomu nepomôžu. Uvedomili sme si, že regulácia je naozaj potrebná. Každoročne sme medzi sebou zaviazaní nezvyšovať počet prevádzok a v tomto budeme pokračovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste