Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2017 11:55 | Správy | Politika
FotoVideo

Pravda o babke z plagátu Igora Matoviča: Ako skutočne žila?

Tak toto im nevyšlo! Celá politická scéna žila vo štvrtok popoludní odvolávaním premiéra Roberta Fica (52). Akciu zorganizoval šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič (43), ktorý prvýkrát neuspel práve pre vizuálne pomôcky, ktoré sú v Národnej rade zakázané.

Na jeho kontroverzných obrázkoch sa nachádzala aj fotografia vdovy, ktorá mala podľa neho ilustrovať vysoký nárast cien energií pre Slovákov. Po tom, čo sa zistilo, že ide o dávno zosnulú Češku Annu († 91), sa Nový Čas rozhodol pátrať po minulosti najznámejšej babičky týchto dní v jej rodnej obci Vnorovy na Morave. Ako žila podľa Matoviča chudobná vdova?

 

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Starenka z plagátu nie je Slovenka, ktorej boli vystavené vysoké faktúry za elektrinu, ale nebohá dôchodkyňa z Česka. „Matovičova“ babička († 91) sa však nestala témou dňa len na Slovensku, ale poriadne rušno je aj v obci Vnorovy na Morave. Celá dedinka nehovorí o ničom inom, len o ich nebohej susedke Anne, ktorú po smrti preslávili slovenskí politici. Prekvapený je aj jej syn Karel, ktorý v živote neprijal toľko oficiálnych telefonátov od politikov ako v týchto dňoch.

Synovi volal Fico aj Matovič

Najskôr sa mu ozval sám premiér Fico, ktorý ešte v stredu upozornil na neautentickosť portrétu a ospravedlnil sa mu za zneužitie tváre jeho matky. „Je to taký vážny prešľap, že som osobne telefonoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorému som sa ospravedlnil za zneužívanie tváre českého občana. Telefonoval som aj so synom tejto panej, aj jemu som sa ospravedlnil,“ povedal Fico s tým, že fotografia je aj oficiálnou súčasťou návrhu na odvolanie premiéra, pod ktorý sa podpísalo 41 opozičných poslancov.

Najpopulárnejšiemu obyvateľovi Vnorov onedlho zatelefonoval aj Igor Matovič. „Volal som dnes ráno synovi babičky a ten mi s hrôzou povedal, že nechápe, ako Fico mohol babičku takto zneužiť na moje znemožnenie,“ reprodukoval priebeh telefonátu Matovič. Podľa jeho slov si plagát objednali u grafika a portrét ženy našiel na internete. Nový Čas syna Karla oslovil tiež. „Pánovi Matovičovi fotku niekto pripravil a neoveril si, o koho ide. Je mi to úplne jedno, nezaujíma ma to, nech si ju používa pokojne ďalej. Ja nikoho žalovať nemienim a ani sa tým nebudem zaoberať,“ povedal nám babičkin syn.

 

Otvoriť galériu

Celý život sa starala o zvieratá

Nový Čas na návšteve babičkinej obce zistil, že Anna bola v dedinke veľmi obľúbená. „Chudobná nebola, to určite nie. Mali hospodárstvo, chovali zvieratá. Celá dedina k nim chodila mlieť obilie na ich mláťačku. Privyrábala si tým, že krásne maľovala veľkonočné kraslice a vyrábala na ne aj stuhy,“ povedala nám Annina susedka Marie Břečková, ktorá bývala rovno oproti. Podľa jej slov celú rodinu Anny mali na Morave radi. „Bola to veľmi príjemná a zbožná žena. Mala tri deti, dve dcéry a jedného syna. Vdovou dlho nebola, iba tri roky. Jej manžel zomrel v roku 2010, keď mal 90 rokov. Anna pracovala na družstve a jej manžel na železnici,“ dodala susedka Marie. K použitiu fotografie babičky sa vyjadril aj farár, ktorý rodinu nebohej dobre poznal. „Je mi veľmi ľúto, že sa do toho pletie politika. Ľudia by mali byť k sebe zmierlivejší,“ povedal.

V parlamente včera popoludní pokračovala schôdza na odvolávanie Fica až do neskorého večera. Zatiaľ čo Matovič rečnil na jej začiatku takmer tri hodiny, Fico sa pred poslancami obhajoval sotva desať minút. Do uzávierky však hlasovať o jeho osude nestihli, avšak to, že by premiér padol bolo takmer vylúčené.

Čo ešte preslávilo obec Vnorovy?

Vnorovy sú obec v Česku v okrese Hodonín v Juhomoravskom kraji. Žije tu približne 3 000 obyvateľov. Na Morave sú známe najmä Baťovým kanálom, ktorý obcou preteká. Prístav tam leží na unikátnej križovatke kanála s riekou Moravou, vďaka čomu majú k dispozícii pestrú ponuku plavebných trás. Historickou pamiatkou Vnorov je aj rodný dom Márie Kudeříkovej, študentky aktívnej v komunistickom domácom odboji počas druhej svetovej vojny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač, hc, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!