Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2017 13:02 | Správy | Domáce správy
Video

Šokujúca smrť folkloristu Petra († 42): Manželke venoval posledné gesto a vzápätí sa ľuďom naskytol príšerný pohľad

Smúti celé Slovensko! V sobotu v noci zomrel počas Goralského plesu šéf tamojšieho múzea a zanietený folklorista Peter Michalák († 42).

Za milovníkom tradícií smúti nielen rodina, rázovitá obec Ždiar, ale aj priatelia z celého Slovenska. Medzi nimi aj Miroslav Vavák (53), s ktorým založil folklórne trio Plickovcov a ktorý od neho v osudnej chvíli stál iba pár metrov. Michalákovi malo zlyhať srdce, napriek obrovskej snahe priateľov i záchranárov sa ho už nepodarilo zachrániť. Jeden z jeho posledných tancov plesu dokonca venoval svojej manželke Edite. Tá po nečakanom úmrtí milovaného muža zostala sama na ich štyri deti.

Otvoriť galériu

Miroslav Vavák (53) žije v Bratislave, no dedinu neďaleko Popradu navštevoval pravidelne. Výnimkou nebol ani sobotňajší večer, keď sa konal tradičný Goralský ples. „Peter zomrel pár metrov odo mňa. To sú veci, ktoré sú veľmi ťažké, keď ste s niekým spriaznený. Každý človek má okrem svojej rodiny aj tú, ktorú si vyberá počas života. Na čele tej mojej bol Peter,“ vraví so slzami v očiach.

S Petrom sa zoznámili pred 12 rokmi, milovali folklór a mali s ním veľké plány. „Začali sme obchádzať múzeá a boli sme v depozite v Martine, Poprade, Krakove, Prahe, Terezíne, kde nám poukazovali veci z 19. - 20. storočia a chystali sme publikáciu, ktorá mala vyjsť špeciálne o mužskom ždiarskom kroji. V auguste sme sa mali všetci stretnúť na goralských slávnostiach. Robili sme si plány na desaťročia a teraz sme na to ostali už len dvaja,“ dodal smutne.

Otvoriť galériu

 

Oživovali ho štyria

Ples Goralov organizovala obec Ždiar, záštitu nad ním prevzal starosta obce Pavol Bekeš. „Dal dokopy aj svojich rovesníkov a starších folkloristov a práve na plese predstavil ich nový program, kde bol on autor, scenárista, režisér, hlavný účinkujúci. No program mal mať však úplne iné finále. Hovorí sa, že každý je nahraditeľný, no v jeho nadšení a oduševnení nemôže pokračovať nik iný. Ostalo veľké prázdne miesto v našej dedine,“ povedal smutne. Milovníkovi folklóru a otcovi 4 detí sa pravdepodobne stalo osudným zlyhanie srdca, špekuluje sa však aj o mozgovej príhode.

Otvoriť galériu

„Po tom, ako odtancoval, sa pobral k svojmu stolu a odtiaľ chcel ísť asi von na čerstvý vzduch. Vykročil k dverám, chytil sa za hruď a padol na zem. V hoteli sme v tom čase mali záchranárov z Trenčína, ktorým doslova padol do náručia. Začali s oživovaním, štyria sa pri ňom striedali, bohužiaľ, nebolo už pomoci,“ povedala o tragickom okamihu riaditeľka hotela Mária Monková, ktorej posledné okamihy Michalákovho života prerozprávali zamestnanci. Tí jeho kolaps videli na vlastné oči. Podľa informácií Nového Času si tesne pred svojim posledným odzemkom mimo programu zatancoval naposledy aj so svojou manželkou Editou, romantickým gestom ju chcel prekvapiť.

Príčinou smrti otca štyroch detí mal byť infarkt, podľa informácií Nového Času podobne zomrela aj Petrova mama a ešte jeden príbuzný. S manželkou a deťmi žil v Ždiari u manželkiných rodičov. „S tým infarktom to môže byť pravda, no nemusí. Zatiaľ sú to dohady,“ uzavrel Vavák s tým, že pohreb bude v stredu v Ždiari a očakáva sa veľká účasť. Plickovci prostredníctvom sociálnej siete poprosili všetkých, ktorí sa na poslednej rozlúčke zúčastnia, aby prišli v kroji, v ňom pochovajú aj samotného Michaláka.

Otvoriť galériu
Manželku Editu prekvapil tancom na želanie s názvom krzesané.
Zdroj: reprofoto/youtube/krčmanská televízia

Natočili o ňom aj dokument

Redaktorka kežmarskej televízie Beáta Oravcová si na goralského kráľa, ako ho sama volala, živo spomína a nemôže doteraz tejto hroznej správe uveriť. „Nakrúcala som o ňom dokument, veľa sme sa stretávali. Bol to úžasný chlap. Nikdy sa nesťažoval a už vôbec nie na svoje zdravie. Rozdával radosť, optimizmus, žil folklórom a žil pre druhých,“ povedala. Film Remeslá pod Tatrami, v ktorom Peter účinkoval, získal i 7 ocenení na rôznych súťažných prehliadkach.

 

Smúti celá obec Ždiar

Zo smrti goralského kráľa sa nedokážu spamätať ani kamaráti a blízki zo Ždiaru i okolia. „S Peťom som sa poznal 4-5 rokov. Naposledy sme spolu telefonovali asi pred mesiacom, občas sme si zvykli takto volávať, ako sa tomu druhému darí, len aby sme sa počuli. Bol to skvelý a empatický človek,“ prezradil jeho kamarát Štefan s tým, že smutnú správu mu v nedeľu ráno zavolal ďalší z tria Plickovcov, Jozef Bachleda. „Keď som sa to dozvedel, ani som nevládal držať telefón v ruke,“ dodáva smutne.

„Pán Michalák bol mimo iné náš spolupracovník a lektor v našej škole v prírode. Bol neuveriteľne ochotný, trpezlivý, vždy nápomocný, mal množstvo dobrých nápadov. Pre nás je to obrovská strata , nemyslím, že by sme našli podobného vzácneho človeka. Vídavali sme sa letmo každý deň, pred týždňom sme riešili novú sezónu školy v prírode. Hovoril mi o svojich plánoch do budúcnosti. Mal mnoho práce pred sebou, tešil sa na to,“ dodala Katarína.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Natália Labudová, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!