Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2017 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Záhada skalných obrazcov v peruánskej púšti: Vymretá civilizácia Nazca stráži svoje tajomstvo!

Juhoamerická planina Nazca v Peru, ktorá je jedným z najsuchších miest na svete, dlhé storočia ukrývala obrovské tajomstvo. Odhalil ho až rozmach leteckej dopravy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Z vtáčej perspektívy totiž vidieť na planinách a kopcoch záhadné čiary a obrazce. Akoby to boli posolstvá pre bohov dívajúcich sa na Zem zhora. Kto tieto obrazce vytvoril a prečo? Prečítajte si ďalší diel nášho seriálu Najväčšie záhady sveta.

 

Ak sa vydáte do južného Peru a navštívite planinu Nazca, neuvidíte okolo seba nič iba kamenistú pustinu. Preto túto oblasť volajú tiež Údolie smrti Južnej Ameriky. Skalnatá púšť Pampa Colorada je rovnako vyprahnutá, prázdna a horúca, ale má niečo, čo Údoliu smrti v USA chýba - záhadné obrazce geoglyfy.

Z pohľadu bežného pozemšťana nič nenasvedčuje tomu, že planinu Nazca zdobia zaujímavé motívy vytvorené na prašnom povrchu. Z výšky je to niečo úplne iné. Pri lete lietadlom ponad planinu však zbadáte rôzne zvieratá, ľudské postavy, geometrické obrazce a dlhokánske čiary. Je ich viac ako 300, spolu dosahujú dĺžku až 1 300 kilometrov a sú také úchvatné, že sa často považujú za ôsmy div sveta.

Otvoriť galériu

Národná hrdinka

Predstavte si, že prelietate ponad púšť, keď vás v tom zrazu pohľad z okna úplne zamrazí. Miesto toho, aby ste videli iba šíre nič, celkom jasne sa pozeráte na krásne obrazce, ktoré zdobia suchú zem.

Niečo podobné sa v roku 1920 stalo posádke malého lietadla, ktorá hľadala v oblasti vodu. Podobné udivené svedectvá sa začali množiť po zavedení pravidelných liniek ponad túto oblasť, až sa správa o obrazcoch dostala k Američanovi Paulovi Kosokovi, profesorovi histórie, ktorý do Naz­cy priviedol prvú archeologickú výpravu.

Otvoriť galériu

Asistentku mu vtedy robila archeologička a matematička z Nemecka - Maria Reicheová. Práve ona zasvätila väčšinu života skúmaniu obrazcov a v najväčšej miere sa zaslúžila o ich presné zmapovanie, slávu, ale aj ochranu. Tak dlho naliehala na štátne orgány Peru, až sa jej nakoniec splnil sen a dosiahla, že planinu Nazca vyhlásili za chránenú oblasť.

Starovekí geodeti

Vďaka modernej uhlíkovej metóde sa prišlo na to, že obrazce vznikli v rozmedzí 300 rokov pred Kristom až 800 po Kristovi. V tomto období tu žila kultúra Nazca, čiže je viac ako pravdepodobné, že obrazce sú práve jej dielom. Čiary vytvárajúce kresby sú hlboké 10 - 20 centimetrov a rozhodne nie sú do zeme vyryté. Podľa vedcov vznikli úplne jednoducho. Nazcania odstránili povrchovú vrstvu vulkanickej tmavej horniny, pod ktorou sa objavil svetlý vápencový či pieskovcový základ.

Otvoriť galériu

Podľa výskumníčky Reicheovej boli priamky zhotovené a vymerané s pomocou kolíkov a špagátov ťahaných medzi nimi. Je to podobná metóda, akú niektorí geodeti využívajú dodnes. Okrem iného Reicheová si všimla, že v blízkosti mnohých útvarov, najmä tých väčších, sa nachádzali asi dvojmetrové štvorcové panely, ktoré pravdepodobne slúžili ako šablóny obrazcov v malom meradle.

Vedeli lietať?

Je jasné, že tak ako dnes, ani v minulosti nemohli tvorcovia svoje veľdiela pozorovať zo zeme. Z toho viacerí záhadológovia vyvodzujú, že Indiáni kultúry Nazca vedeli lietať. Poslúžiť im na to mohli jednoduché balóny či niečo ako obrie šarkany, ktoré uniesli jedného človeka. Tak by bolo možné kontrolovať postup prác a dodržiavať línie.

Cestovateľ Jim Woodman bol presvedčený, že práve balóny stoja za vznikom kresieb. Na základe štúdia vtedy dostupných technológií zostrojil teplovzdušný balón. „Použil som pritom materiály, o ktorých vieme, že ich mali ľudia na planine Nazca k dispozícii,“ vysvetľoval svoj počin Woodman, ktorý s možným predchodcom dnešných balónov naozaj vzlietol. Skeptici tvrdia, že to nič nedokazuje, pretože na potvrdenie tejto teórie neexistujú jednoznačné dôkazy. Ale na akú záhadu áno? Pravdou však je, že niektoré obrazce krásne vidieť aj z okolitých kopcov. Čiže dávnovekým umelcom možno stačilo, že boli zdatní horolezci.

Otvoriť galériu

Bohovia či úroda

Najväčšou záhadou však stále zostáva, aký zámer mali tvorcovia kresieb. Archeologička Reicheová sa prikláňala k verzii, že ide o obrovský astronomický kalendár. Kresby mali pomáhať vtedajším astronómom s výpočtom pohybu nebeských telies. Niektoré geoglyfy sa totiž zhodujú s polohou Slnka, hlavne v období zimného slnovratu. Iné kresby majú zasa predstavovať jednotlivé súhvezdia. Mnohé pokusy realizované v oblasti však objasnili, že prepojenie nebeských telies s obrazcami je viac-menej náhodné.

Iné zdroje hovoria, že geoglyfy slúžili ako značky pre výskyt podzemnej vody, či mali obyvateľov chrániť. Jednou z najvýznamnejších teórií je však súvis obrazcov s náboženstvom. Geo­glyfy mohli byť súčasťou rituálov, ktorými si Nazcania chceli získať priazeň bohov, či privolať dážď. Tejto teórii nahráva do karát aj fakt, že sa pri vykopávkach v oblasti našli rôzne dôkazy o obradoch, ako napríklad keramika, obety v podobe pozostatkov zvierat, mušlí či kukurice. Keďže Nazcania svojich zosnulých mumifikovali, obrazce mohli zabezpečiť mŕtvym večný život.

Mimozemšťania

Známy švajčiarsky záhadológ, ufo nadšenec a spisovateľ Erich von Däniken vo svojej knihe Spomienky na budúcnosť napísal, že po­dľa neho obyvateľom s obrazcami pomáhali minozemšťania, ktorých Indiáni považovali za bohov a línie slúžili ako pristávacie dráhy pre ich vesmírne koráby. „Keď som čiary zbadal zo vzduchu, bolo mi úplne jasné, že planina Nazca slúžila ako letisko,“ tvrdil von Däniken. To by s trochou predstavivosti vysvetľovalo zmysel rovných čiar. Ale na čo potom slúžili všetky tie obrázky zvierat?

Samotní tvorcovia nám už zmysel kresieb neprezradia. Vedecké expedície sa však nevzdávajú a neúnavne sa snažia objasniť, prečo vznikli. Potrebuje napríklad maliar nejaký dôvod, aby namaľoval obraz?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?