Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2017 12:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Kotlebovci opäť útočia: Trestné oznámenie na hercov!

Maniere z Banskobystrického kraja prenášajú na celé Slovensko! Fašistická strana Mariana Kotlebu (39) sa rozhodla diktovať, aké umenie môžu vidieť Slováci. Na Generálnu prokuratúru podali trestné oznámenie za hanobenie rasy, aby zakázali divadelnú hru Natálka.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Maniere z Banskobystrického kraja prenášajú na celé Slovensko! Fašistická strana Mariana Kotlebu (39) sa rozhodla diktovať, aké umenie môžu vidieť Slováci. Na Generálnu prokuratúru podali trestné oznámenie za hanobenie rasy, aby zakázali divadelnú hru Natálka. 

Práve tú sa ako reakciu na rastúcu podporu fašizmu rozhodlo hrať Slovenské národné divadlo. Jednou z hereckých hviezd v predstavení je okrem Judit Bárdos aj moderátor populárnej folklórnej šou Zem spieva Marek Koleno (25), ktorý je poriadne šokovaný.

Hra Natálka rozpráva skutočný príbeh dvojročného rómskeho dievčatka, ktorému neonacisti zápalnými fľašami hodenými do domu spôsobili ťažké popáleniny. Dôvodom pohoršenia kotlebovcov je fotka z predstavenia, kde je pri nakreslenom hákovom kríži socha Panny Márie. Oznámenie na hercov aj tvorcov hry podal obdivovateľ prezidenta vojnového slovenského štátu Jozefa Tisa Igor Cagáň a neúspešný kandidát Kotlebovej Ľudovej strany na ombudsmana Anton Čulen.

Otvoriť galériu
Judit Bárdos
Zdroj: anc

„Cítim sa byť touto obrazovou metaforou zhanobený pre svoje vyznanie,“ tvrdia. Podľa nich došlo k trestnému činu hanobenia rasy, k útoku na katolícku vieru a požiadali prokuratúru, aby predstavenie zakázala. „Autori inscenácie a vystupujúci herci hrubo znevážili a pošpinili na verejnosti nenávisť voči skupine osôb pre ich náboženské katolícke vyznanie,“ hovorí Čulen. Kotlebovci sa k iniciatíve otvorene hlásia. „Prekročili hranice slušnosti,“ dodal ich podpredseda Milan Uhrík.

Zastrašiť sa nenechajú

 

V hre, ktorú začali v spolupráci s Bratislavským krajom hrávať v niektorých školách, účinkuje známa herečka Judit Bárdos či herec SND Richard Autner spolu s moderátorskou hviezdou folklórnej šou Zem spieva Markom Kolenom. Ten je z postupu kotlebovcov poriadne šokovaný. „Je mi veľmi ľúto, že naše predstavenie je spájané s hanobením ktoréhokoľvek z náboženských vierovyznaní. Mrzí ma, že táto silná scéna bola účelovo vytrhnutá z kontextu, pretože posolstvo predstavenia je úplne opačné,“ povedal Novému Času.

Vlna odporu proti rozhodnutiu kotlebovcov sa zdvihla aj v RTVS, ktorá program vysiela. „Je nanajvýš absurdné, aby sme v demokratickej spoločnosti riešili akýkoľvek zásah alebo cenzúru kultúry a umenia ako fenoménu spoločnosti,“ skonštatovala hovorkyňa Dominika Šulková.

Otvoriť galériu
Marek Koleno
Zdroj: anc

Nevedia rozlíšiť umenie a realitu

Riaditeľ činohry SND Roman Polák vidí za iniciatívou snahu zastrašovať slovenských učiteľov, aby divadlo do škôl nepozývali a predstavenie nevideli mladí ľudia. „Zmyslom je vytvorenie priestoru na úvahu o tolerancii a láske k bližnému. A táto inscenácia je o zničení veriacej rodiny extrémistami,“ prezradil Polák. Ku kritike sa pridal aj minister kultúry Marek Maďarič, ktorý podanie považuje za absurdnú provokáciu, aj šéf kraja Pavol Frešo, ktorý tvrdí, že tvorcovia dostali strach, či nerobia niečo nelegálne.

Generálna prokuratúra podľa slov hovorkyne Jany Tökölyovej dostala dva podnety a postúpila ich na Úrad špeciálnej prokuratúry. Advokát Ján Kanaba upozorňuje, že námietky kotlebovcov sú smiešne a nevedia rozlišovať medzi umením a reálnym svetom. „Z právneho hľadiska, pokiaľ je to súčasťou divadelného predstavenia, nemôže ísť o hanobenie rasy alebo nebodaj propagáciu fašizmu. To by sme museli zakázať vojnové filmy z druhej svetovej vojny,“ povedal Kanaba.

Otvoriť galériu
Marián Kotleba
Zdroj: anc

Prečo sú Kotlebovci fašisti

Jakub Drábik, Historický ústav SAV: - Fašisti tvrdia, že moderná kultúra je dekadentná a zvrátená a chcú ju nahradiť tou „pravou“ národnou. Prejavy kotlebovcov i ich program je plný „dekadentného moderného umenia“ a „nízkou úrovňou kultúry“. Preto Kotleba zatvára divadlá. Tak, ako všetci fašisti, ktorí sa dostali k moci.

Čo si myslíte o iniciatíve kotlebovcov?

Milan Lasica, herec - Žiadna politická strana nemá nárok na to, aby zakazovala Slovenskému národnému divadlu nejaké predstavenie. Očakávam, že sa k celej veci vyjadrí majiteľ SND, teda Slovenská republika prostredníctvom ministerstva kultúry.

Emília Vášáryová, herečka - Som členkou SND, neviem si predstaviť, že vôbec niekto môže zasahovať do dramaturgického plánu. Čo koho do toho, čo oni o tom vedia? Divadlo má svoju líniu a vie, prečo to robí. Samozrejme, všetci súhlasíme s vyjadrením SND. Kto si tu určuje právo, že bude hovoriť do umeleckých vecí?

Marek Koleno, moderátor Zem spieva a herec v predstavení Natálka - Je mi veľmi ľúto, že naše predstavenie je spájané s hanobením ktoréhokoľvek z náboženských vierovyznaní. Naopak, jedna z rovín, ktoré predstavenie Natálka divákom ponúka, poukazuje na to, že v mimoriadne ťažkých životných situáciách ľudia nachádzajú zmysel práve vo viere a rodine, a to im pomáha všetko ľahšie prekonať.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: ms, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne