Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Sen o veľkých svaloch Ivana takmer zabil: Muž zo Žiliny teraz bojuje o život!

Do leta chcel mať vypracované telo, no namiesto toho bojuje o život! Prípad Ivana (30) zo Žiliny je varovaním pre všetkých chlapcov a mužov, ktorí pre rýchlejší rast svalov začnú užívať anabolické steroidy.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ivan začal navštevoval posilňovňu na konci leta a po čase si cez internet objednal Tri-Trenabol. Po dvoch mesiacoch užívania si však na svojom tele všimol zmeny - ožltli mu bielky očí aj pokožka. Lekári z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zasiahli v hodine dvanástej! Ivanov ortieľ bol neúprosný - ťažké poškodenie pečene. Ak liečba nezaberie, nie je vylúčená transplantácia.

Budem mať následky celý život? S touto otázkou každý deň zaspáva mladý otecko Ivan (30), ktorý je už vyše mesiaca pripútaný na nemocničné lôžko. O prinavrátenie svojho zdravia bojuje ako lev. „Ožltol som. Oči, ruky a neskôr celá koža. Tušil som, že je to zo steroidov, a lekári to potvrdili na 99 percent. Dostal som sa k nim cez internet. Povedal som si, že každý to berie, tak to vyskúšam aj ja,“ hovorí Ivan, sediac v nemocničnej izbe. „Užíval som ich tri mesiace a potom to prišlo. Zo dňa na deň som ožltol. Keď som prišiel do nemocnice, môj stav už bol alarmujúci. Keby som vedel, ako sa to skončí, určite by som to nebral,“ povedal pre Nový Čas zdrvený mladý Žilinčan.

Steroid určený zvieratám

 

„Neprinieslo mi to nič dobré, práve naopak. Schudol som, viac ako mesiac som v nemocnici a ešte zo dva ma čakajú. Ak pôjde všetko dobre... Ľudia si neuvedomujú, čo sa môže stať, pokiaľ tu nebudú ležať,“ vysvetľuje muž s chorou pečeňou. Mladý muž dal na rady ľudí vo fitku, ktoré navštevoval. Podľa neho sa o steroidoch normálne hovorilo, preto ich vyskúšal. Cez internet si objednal fľaštičku Tri-Trenabolu. „K steroidom vám na internete vybehne množstvo stránok. Slovenské, české aj zahraničné. Prišlo mi to poštou. Zaplatil som 40 eur. Najskôr som bral tabletky, potom som si pichal do svalu,“ hovorí Ivan.

Teraz to ľutuje

S poškodením pečene u pacientov sa na hepatologickom oddelení v Banskej Bystrici stretávajú asi dvakrát do mesiaca a ide zväčša o chlapcov od 19 rokov. „On sa klinicky zle necíti, ale tie hodnoty - norma bilirubínu, čo je žlté farbivo, je 19 a on má 850. Čiže to sú astronomické čísla,“ vysvetľuje lekárka Svetlana Adamcová-Selčanová s tým, že stav pacienta je vážny. Ivan však verí, že transplantácia nebude nutná a teší sa na návrat k rodine. „Nepáčia sa mi veľké svaly, potom som netúžil. Len byť trošku vypracovaný na leto do plaviek. Keď som bral už anaboliká, videl som v televízii človeka, bol žltý, mal chorú pečeň. Vtedy som si hovoril, že mne sa to stať nemôže, nič som si nepripúšťal. Teraz to ľutujem a hanbím sa za to,“ dodáva smutne.

Čo spôsobuje užívanie steroidov

Otvoriť galériu

Nebezpečná skratka k svalom a výkonu

Ľuboš Gsch, športový tréner

Otvoriť galériu

 

Steroidy sú v podstate skupinou drog. Ich zakúpenie je vo viacerých krajinách úplne bezproblémové, pretože o nich zákon hovorí veľmi sporne. Steroidy užívajú spravidla profesionáli alebo, naopak, úplní začiatočníci, pre ktorých sú najnebezpečnejšie. Laici totiž vnímajú výhody užívania steroidov ako zaručenú skratku k svalom a výkonu. Negatívam nevenujú pozornosť a užívajú ich bez ďalšieho skúmania dôsledkov.

Ťažké zlyhanie pečene!

Svetlana Adamcová-Selčanová, lekárka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici

Na hepatologickom oddelení máme hospitalizovaných pacientov s poliekovým poškodením pečene, hlavne v dôsledku užívania anabolických steroidov. Okrem toho, že anaboliká môžu spôsobiť obrovskú hormonálnu búrku v tele, sú aj toxické pre pečeň. Môžu spôsobiť jej ťažké zlyhanie, kde jedinou pomocou môže byť transplantácia. Keďže má pečeň obrovskú regeneračnú schopnosť, niektorí pacienti to zvládnu. Pre iných však následky môžu byť celoživotné a v prípade transplantácie ostávajú do konca života na imunosupresívnej liečbe.

Čo je Tri-Trenabol

Jeden z  internetových predajcov, ktorý nebezpečný Tri-Trenabol ponúka, ho opisuje ako „kráľa steroidov“. „Ide o veterinárny AAS, ktorý sa používa u zvierat na zvýšenie ich svalového rastu, chuti do jedla, taktiež sa používa na zabránenie straty hmotnosti zvierat v prípade ich prepravy z miesta na miesto,“ uvádza predajca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!