Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Malá Hanka z Bratislavy sa narodila s raritnou vadou: Lekári také niečo ešte nevideli!

Malá veľká bojovníčka. Hanka (2) z Bratislavy je krásne veselé dievčatko, ktoré vás roznežní úsmevom a dobrou náladou. Keď ste v jej prítomnosti, ani by vám nepadlo, akými problémami si prešla.

Keď mala dva týždne, lekári zistili, že má vrodenú chybu a dieru na srdiečku. Na Slovensku to dovtedy nikto nemal, dokonca aj vo svete zaznamenali len tri prípady. Hanka ako bábätko musela podstúpil unikátnu operáciu, na ktorú sa chystali pomocou modelu jej srdiečka, ktoré vytlačili na 3D tlačiarni. Dievčatko po dvoch rokoch od zákroku rastie do krásy a so svojimi záchrancami sa pravidelne stretáva.

Mamička Júlia z Bratislavy s mužom sa veľmi tešili na svoje vytúžené dieťatko. Ich anjelik prišiel na svet mesiac pred Vianocami v roku 2014. Pár dní po narodení si od lekárov vypočuli krutú správu. „V pôrodnici nám povedali, že na srdiečku počujú šelest, tak Hanku poslali do nemocnice na Kramáre. Tam jej však našli dierku medzi komorami, ale vrátili nám ju naspäť,“ povedala mamička Júlia (33). Zdôvodnili to tým, že chyba sa môže opraviť aj sama. Po pár týždňoch však skončila v nemocnici opäť. „Po kontrole Hanku hospitalizovali, pretože jej srdce enormne narástlo, no nevedeli prečo, lebo z tej dierky to nemohlo byť. Vtedy začalo srdiečko zlyhávať a zistili, že je tam atypická diera,“ doplnila smutne.

Otvoriť galériu

Skúsili to prvýkrát

 

Lekári dieru na srdiečku v takom rozsahu ešte nikdy predtým nevideli. „Išlo o veľmi raritnú chybu. Bolo to spojenie medzi dvoma veľkými cievami, ktoré spôsobuje výrazne preťaženie srdca a pľúc, ale to spojenie bolo na veľmi atypickom mieste. V svetovej literatúre sme našli len tri prípady, z toho iba jeden úspešne operovaný,“ uviedol primár oddelenia detskej kardiochirurgie Matej Nosáľ. Pred operáciou malej bojovníčky využili metódu, ktorú ešte predtým nikdy neskúšali. „Mali sme CT vyšetrenie s 3D rekonštrukciou srdiečka a vytlačili sme si 3D model srdiečka. Mohli sme si pozrieť, kde je chyba, a dopredu si naplánovať operáciu,“ doplnil primár. Hanku operovali tri hodiny. „Okrem spojenia medzi veľkými cievami tam bola dierka medzi komorami srdca, ktorú sme pozatvárali,“ opísal Nosáľ.

Otvoriť galériu
2015 - Deň detí oslávila so svojím záchrancom.
Zdroj: archív odd. Detskej kardiochirurgie,

Už je zdravá

V budúcnosti by už nemala mať žiadne problémy. „Keď ju zoperovali a zošili, Hanka bola o pár dní fit a poslali ju domov. Teraz nemá žiadne následky a funguje ako iné deti. Chodíme iba raz za pol roka na kontrolu,“ uzavrela spokojná mamička Júlia. Hanka už chodí a čoskoro začne aj rozprávať. Podľa maminy je to veľký výmyselník, ktorý sa rád hrá s deťmi na ihrisku a zbožňuje rozprávku o krtkovi. Dievčatko sa s tímom lekárov, ktorým vďačí za život, stretáva pravidelne na Mikuláša či na MDD. Zatiaľ si však neuvedomuje, čím si prešlo. „Primára zatiaľ vníma ako kamaráta a uja v modrom. Rozprávame sa s ňou o tom, ale pochopí to možno až o rok,“ uzavrela spokojná mamička.

Hanka bola prvým pacientom

Matej Nosáľ, primár oddelenia detskej kardiochirurgie

Metódu 3D tlače používame pri každom komplikovanom prípade, ak máme nejaké pochybnosti. Ak 2D zobrazenie z ultrazvuku nám nedá všetky odpovede na predoperačné otázky, tak neváhame a vieme si u týchto malých pacientov rýchlo vytlačiť 3D model srdiečka. Vieme si ho pozrieť zvnútra, ako vyzerá chyba a vzťahy medzi štruktúrami srdca. Po Hankinom prípade sme za dva roky pomocou 3D modelovania už robili 12 operácií.

Ako prebieha operácia

1. Je potrebná ultrazvuková diagnostika, nasledu je CT vyšetrenie s kontrastnou látkou.

2. Dáta, ktoré sa získajúz CT, sa spracujú v počítačovom programe na 3D obraz.

3. V 3D tlačiarni samodel srdca vytlačí a zobrazuje presne pacientovo srdce.

4. Takto vyzerá 3D model Hankinho srdiečka.Lekári tak ako v jej prípade model otvoria, prerežú a študujú chybu a na základe modelu sa pripravia na operáciu dopredu.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU