Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Zo zahraničia sme prilákali environmentalistu, ekonóma aj fyzika: Prečo sme sa vrátili na Slovensko!

Svitá nám na lepšie časy?! Už dlhší čas kompetentní upozorňujú na odlev šikovných Slovákov, ktorí pred uplatnením na trhu práce v domovskej krajine hľadajú útočisko v zahraničí.

Ministerstvo školstva tak spustilo projekt, ktorý má práve slovenských odborníkov prilákať z cudziny späť na rodnú hrudu. Za to, že svoju prax a vzdelanie prepožičajú štátnym inštitúciám, ich štedro ohodnotia - mladším dá štát príspevok 10 000 €, starším a skúsenejším expertom dokonca 50 000 €. Nový Čas sa skontaktoval s dvoma špičkami vo svojom odbore, ktoré program využili.

Najnovšia správa z dielne ministerstva školstva tvrdí, že slovenské štátne inštitúcie či vysoké školy ponúkajú 27 pracovných miest, ktoré chcú obsadiť najväčšími kapacitami vo svojom odbore. Medzi nimi sa nachádzajú napríklad ekonomickí analytici, výskumníci či vedci. Program funguje už vyše roka a zatiaľ prostredníctvom neho obsadili osem pozícií. „Na základe doterajších skúseností je možné výsledky podpornej schémy vnímať priaznivo,“ uviedli z rezortu školstva.

Pripomínajú, že sa zameriavajú na tých ľudí, ktorí pôsobia v zahraničí a majú záujem o dlhodobú či trvalú prácu na Slovensku. Jednotliví kandidáti, ktorí sa prihlásia na danú pozíciu, ešte prejdú striktným výberom. Prvú polovicu zo sľúbenej finančnej odmeny 10-tisíc či 50-tisíc eur dostane uchádzač až po prijatí do zamestnania. Druhú časť až potom, ako na danom mieste odpracuje minimálne rok. Ministerstvo pripomína najmä výhody programu, ako sú kontakty v zahraničí a využitie skúseností, ktoré budú vplývať na skvalitňovanie verejných služieb.

 

Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta tvrdí, že tento systém je len jedným z potrebných príspevkov. „Musíme robiť ešte viac pre dlhodobé zlepšenie podmienok a nevyhnutné zatraktívnenie prostredia pre všetkých - nielen pre navrátilcov, ale aj pre našich domácich vedeckých pracovníkov,“ dodáva.

Štát to vôbec nevyjde draho

Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti

Tento systém nie je až taký drahý. Keď mladému odborníkovi dá štát 10 000 eur, tak to je porovnateľne toľko, koľko dáme na štúdium bežného vysokoškoláka na Slovensku. Čisto finančne je to teda pre štát super obchod, v niektorých prípadoch možno dokonca aj lacnejšie. Ani v prípade starších odborníkov, ktorí dostanú 50 000 eur, to pre štát nie je až tak veľa. Tí experti majú v cudzine plat okolo 5- až 7-tisíc eur, takže to majú kvázi na rok dorovnanie. Čiže tá suma nie je extrémne vysoká ani motivujúca. Skôr tam je otázne to, či skutočne dostane pracovné miesto, ktoré ho bude tešiť a vydrží tam viac ako rok.

Príspevok

Ak na Slovensku zostanú minimálne rok, tak mladí slovenskí odborníci (do 40 rokov) dostanú po návrate 10 000 €. Starší experti, ktorí viac ako 10 rokov pôsobili v zahraničí ako vysokokvalifikovaní zamestnanci, dostanú po návrate 50 000 €.

Profesor environmentalistiky Peter Šiška (65)

Otvoriť galériu

Sme krajinou budúcnosti

V cudzine študoval a pracoval takmer 30 rokov! „Učiť na Univerzitu sv. Cyrila a Metoda do Trnavy som prišiel z Anglicka v novembri 2016 a bol to obrovský kultúrny šok! V cudzine som bol veľmi dlho,“ hovorí profesor Šiška, ktorý dostal za návrat 50 000 €. „Slovensko ide rapídne dopredu! Mám dojem, že sa tu do 20 rokov stane progresívna explózia a budeme krajinou budúcnosti,“ teší sa profesor.

Otvoriť galériu

 

Podľa jeho slov je financovanie európskych programov kompatibilné so zahraničím. „Platy sú významne pozadu a na tom treba pracovať,“ hovorí Šiška s tým, že zárobky sú hlavným dôvodom, prečo naše kapacity odchádzajú do cudziny. „Keď človek pracuje dlho vonku, raz sa rozplynie a nebude po ňom ani stopy. Keď sa ale vráti, môže domov obohatiť svojimi skúsenosťami, aj preto som prišiel,“ dodáva profesor.

Kde pôsobil

  • vyučoval na univerzitách
  • v americkom Texase, v Tennessee a v New Yorku
  • vyučoval v nemeckom Düsseldorfe
  • ako profesor viedol aj Katedru environmentalisticky na Univerzite v Liverpoole

Ako vidí platové rozdiely?

profesor v USA: 7 500 eur

profesor na Slovensku: 1 200 eur

 

Ekonomický analytik Igor Čajko

Otvoriť galériu

Peniaze nie sú hlavnou motiváciou

Do Holandska odišiel Igor Čajko za štúdiom ešte pred pár rokmi. „Vedel som, že keď budem mať raz rodinu, chcem, aby žila tam, kde som vyrastal ja,“ hovorí sympatický analytik, ktorý sa rozhodol pracovať pre Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií. „Pôsobia tu šikovní ľudia, ktorí majú vôľu meniť veci k lepšiemu,“ dodal. Igor si nemyslí, že príspevok 10 000 € je hlavnou motiváciou, prečo sa mozgy vracajú. „Na to je, povedzme si úprimne, príliš nízky. Som názoru, že ľudia už musia byť o  návrate rozhodnutí. Príspevok je vítané gesto, ktoré dokazuje, že štát má záujem o to, aby sa odborníci vracali domov,“ myslí si ekonóm. Pripomína, že z pohľadu financií a kariéry je lepšie zostať v zahraničí, ak je však prioritou človeka rodina a vlasť, tak je návrat logickým riešením.

 

Jadrový fyzik Michal Chudý (32)

Otvoriť galériu

Spoznal som svet aj slovenskú byrokraciu

Skúsenosti jadrového fyzika Michala Chudého (32) z Levíc tu potrebujeme ako soľ. Po štúdiách začal pracovať v Cambridgei v Anglicku, potom v Juhoafrickej republike. Cez program sa vrátil v roku 2016 a učí na Slovenskej technickej univerzite, za čo dostal 10 000 €. „Spoznal som svet a verím, že Slovensko môžem obohatiť tým, že viem, ako sa robí veda v zahraničí,“ dúfa vedec, ktorý vie vedecké prostredie doma a v zahraničí porovnať.

Otvoriť galériu

„Na Slovensku to je extrémne podfinancované. Nielen, že tu máme problém s korupciou, ale aj protikorupčné opatrenia, verejné obstarávania či byrokraciu máme nastavenú tak, že tu sa jednoducho nedá posúvať vedu dopredu bez ohýbania pravidiel. Toto je čistá katastrofa,“ povedal Chudý. „Mladí odchádzajú nie preto, že je to tu také zlé, ale chcú získať skúsenosti, problém je skôr ten, že sa nevracajú. Zistia totiž, že platy a podmienky sú vonku úplne iné,“ dodal. Verí, že aj svojím návratom prispeje k zlepšeniu situácie.

Čo vyštudoval

  • jadrovú fyziku na UK v Bratislave
  • doktorát v oblasti supravodivosti vo Viedni
  • postdoktorandské štúdium absolvoval v Cambridgei v Anglicku

Ako vidí platové rozdiely?

profesor na Cambridgei: 5 800 eur

profesor na Slovensku: 1 100 eur

 

Soňa Muzikářová - makroekonomická analytička

Otvoriť galériu

Motiváciou musí byť osobné presvedčenie

V zahraničí pôsobí Soňa Muzikářová s menšími prestávkami od svojich devätnástich rokov. "Už dlhšie si všímam mladých ľudí, čo sa na Slovensku venujú zmysluplným projektom, ktoré pretvárajú terén tejto krajiny k lepšiemu. Mojou motiváciou bolo priložiť v tomto smere ruku k dielu. Takisto sme s partnerom preferovali, aby náš syn vyrastal na Slovensku, obklopený širšou rodinou," vysvetľuje Soňa.
V súčasnosti pracuje na Inštitúte finančnej politiky pod ministerstvom financií. "Prišla som sem z Európskej centrálnej banky, kde som niekoľko rokov pôsobila ako výskumný analytik," hovorí. Priznáva, že finančné ohodnotenie vo výške 10 000 € bolo štedré. "Avšak hlavná motivácia každého, kto sa vracia, by mala plynúť primárne z osobného presvedčenia, iba vtedy má návrat zmysel," dodáva Soňa s tým, že finančne by bolo pre ňu zaujímavejšie zostať v zahraničí. "Pointou však je, že človek môže mať intelektuálne stimulujúcu kariéru, ktorá ho napĺňa profesijne aj osobne, aj na Slovensku. Navyše, jeho práca má častokrát hmatateľnejší dopad ako vo veľkých nadnárodných inštitúciách a to je dobrý pocit," s úsmevom dopĺňa sympatická analytička.

 

Slováci v zahraničí

300 000 ľudí odišlo zo Slovenska počas posledných 15 rokov.

V súčasnosti pracuje v zahraničí 160 000 Slovákov.

50 000 ľudí zo Slovenska dochádza za prácou do Rakúska.

30 000 ľudí podľa Inštitútu finančnej politiky pracuje v Českej republike.

Každý desiaty vysokoškolák odchádza za prácou do zahraničia.

Na Slovensku legálne pracuje 30 000 cudzincov.

305 584 € poskytol štát na podporu jednotlivcov a inštitúcií pri návrate Slovákov do zamestnania domov. V budúcom roku ešte vyplatia ďalších 240 500 €.

1 000 000 € je vyčlenených na program návratu expertov na Slovensko.

Odborníkov zháňa napríklad ministerstvo financií, Národná banka Slovenska, Univerzita Komenského v Bratislave či Najvyšší kontrolný úrad.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov