Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2017 12:03 | Správy | Domáce správy
InfografikaVideo

Neurochirurg Andrej Šteňo a jeho tím: Slováci objavili prevratnú operáciu, je nádejou pre množstvo pacientov!

Obrovská nádej pre pacientov s nádorovými ochoreniami mozgu!

Expertom z Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na čele s neurochirurgom Andrejom Šteňom (39), ktorý asistoval aj pri operácii jojkárskej moderátorky Adriany Kmotríkovej (46), sa podarilo niečo, o čo sa doposiaľ ich kolegovia na celom svete snažili neúspešne.

Pri jednej z operácií vďaka šťastiu i obozretnej príprave vyvinuli bezpečnejšiu techniku operovania hlboko uložených nádorov v dôležitej časti mozgu zvanej inzula, ktorými nezriedka prerastajú dôležité cievky. Práve tie slovenskí lekári ako prví dokázali takmer presne lokalizovať, teda ich pri zákroku neporušiť a zminimalizovať riziko ochrnutia pacientov pri operácii. Tím lekárov takto operoval už desať pacientov a inšpiroval aj neurochirurgov v zahraničí.  

Slovenskí špecialisti dokázali doposiaľ nemožné! Operácie pacientov trpiacich hlboko uloženými difúznymi gliómami mozgu boli doposiaľ nebezpečné. Tieto nádory sú totiž známe tým, že často prechádzajú nielen veľkými mozgovými tepnami a funkčnými štruktúrami mozgu, ale aj dôležitými a nesmierne citlivými cievkami. Pri ich poškodení hrozí vysoké riziko, že pacient do pol tela ochrnie. Cievky s hrúbkou zlomku milimetra však donedávna svetoví lekári nedokázali presne lokalizovať. Podarilo sa to až Slovákom!

Otvoriť galériu

Objav na operačke

 

3D sonograf vynájdený v Nórsku používajú neurochirurgovia na celom svete a slúži na zobrazenie nádorových tkanív a hlavných mozgových tepien počas operácie. Doposiaľ sa však nevedelo, čoho je prístroj pri detailnom nastavení schopný. „Podarilo sa nám to priamo na operačnej sále. Zrazu sme uvideli cievy, o ktorých bolo publikované, že nie sú zobraziteľné. Potom sme túto metodiku uplatnili aj pri ďalších operáciách a zistili sme, že v každom z 10 prípadov bolo možné cievky zobraziť,“ vysvetľuje neurochirurg Šteňo s tým, že po tomto objave okamžite privolal kolegu anestéziológa. „Veľmi sme sa potešili a s každým ďalším pacientom naša radosť narastá!“ opisuje moment z operačnej sály v roku 2014 neurochirurg Šteňo.

 

Zaujali vedcov z Harvardu

„Keď sme dostali k dispozícii sonografiu, najskôr sme len skúšali, čo z nej vieme získať. Ukázalo sa, že sa nám z prístroja podarilo dostať veci, o ktorých ani samotní autori netušili,“ vysvetľuje anestéziológ Vladimír Hollý. Slovenskí lekári z UNB sa dnes vďaka tomu dokážu k mikrocievke dostať na 1 až 2 milimetre. „Musíme však byť veľmi opatrní a robíme aj ďalší výskum. Neurochirurg, ktorý o sebe nepochybuje, je nebezpečný! Bez rizika sa takáto operácia robiť nedá. No my sa snažíme pre našich pacientov urobiť maximum,“ hovorí neurochirurg Šteňo s tým, že všetci 10 pacienti, ktorých takto operovali, nemajú poruchu hybnosti a darí sa im dobre. V Nórsku, kde prevratný prístroj vyvinuli, túto metodiku začali využívať a zdokonaľovať a zaujala už aj vedcov z Harvardu či svetové odborné časopisy.

Otvoriť galériu

Kto sa podieľa na unikátnych operáciách 

Andrej Šteňo, neurochirurg

Známy chirurg pôsobí od roku 2003 na Neurochirurgickej klinike LFUK a UNB v Bratislave. Pravidelne publikuje v prestížnych medzinárodných vedeckých časopisoch. Operoval nádorové ochorenia stovkám pacientov. Zviditeľnil sa ako lekár, ktorý diagnostikoval a oznámil nádor moderátorke TV JOJ Adriane Kmotríkovej. „Náš nový projekt by operáciu Adriany Kmotríkovej nijako nezmenil,“ vyhlásil s tým, že k jednotlivým diagnózam pacientov sa nevyjadruje. Okrem iného asistoval aj pri operácii futbalistu Juraja Čobeja.

Gabriela Timarová, elektrofyziologička

„Možno sa na mňa dívať ako na dozorcu elektrickej aktivity mozgu a mojou
úlohou je varovať neurochirurga, ak sa dostane do nejakých nebezpečných aktivít, keď elektrické potenciály ukazujú, že je riziko poškodenia mozgu, či už ide o možné ochrnutie, poškodenie rečového centra či predpoveď epileptických záchvatov."

Vladimír Hollý, anestéziológ

„V prvom rade sa snažíme pacientom neublížiť. My sme stroje, ktoré opravujú stroje. Snažíme sa z nádoru odstrániť čo najviac, no bezpečným spôsobom. Mojou úlohou je pacienta uspať, zobudiť a znovu uspať. V anestézii je snaha urobiť všetky tie bolestivé etapy a dostať sa až po mozog. Potom pacienta treba zobudiť a udržať ho pri plnom jasnom vedomí.“

Otvoriť galériu
Ako lokalizujú mikrocievky
Zdroj: infografika NČ

 

Otvoriť galériu

Úspechy slovenských vedcov v medicíne

3D tlač v medicíne

Otvoriť galériu
Zdroj: UNB

Technickú inováciu 3D tlače v medicíne zavádza na Slovensku Andrej Thurzo (36) z Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Keď bude 3D tlač živými bunkami bežná, pôjde podľa neho o rozvoj porovnateľný s rozmachom pri prvej priemyselnej revolúcii. Rozdiel oproti dátam v počítači a 3D tlačou je enormný: lepšia práca 

s dátami či modelovanie 3D objektu.

 

Softvér 3. tisícročia

Otvoriť galériu

Ľudské telo na úrovni molekúl je veľká neznáma. Slovenskí vedci odprezentovali
v r. 2016 unikátny softvér na čítanie molekúl. Robia databázu, v ktorej má každá molekula svoj „odtlačok prsta“, na základe ktorého ju bude môcť rozpoznať akékoľvek laboratórium na svete. Mapa molekúl otvára nové možnosti v diagnostike tretieho tisícročia.

 

Výroba lieku proti chrípke

Výrazné zrýchlenie výroby liekov proti chrípke. Aj to je objav vedeckých pracovníkov zo Slovenska za minulý rok. Objavili postup, ako synteticky pripraviť látku oseltamivir, ktorá je aktívnou zložkou protichrípkových liekov. Očakáva sa, že zaujme farmaceutické firmy a štáty, ktoré sa zásobujú liekmi proti chrípke.

 

Prvá operácia srdca

Otvoriť galériu

Prvú transplantáciu srdca v strednej Európe uskutočnili v Bratislave ešte v roku 1968. Pacientka (54) žila s novým srdcom len niekoľko hodín. Ďalšia transplantácia sa uskutočnila na Slovensku až o 30 rokov neskôr, viedol ju kardiochirurg Viliam Fischer. K úspechu transplantácií srdca prispel objav lieku brániaceho odvrhnutie transplantátu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?