Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2017 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ktoré celebrity vlastnia zbraň? Niektorí z nich majú doma celé arzenály

Strieľať či nestrieľať? Scénu ako z akčného filmu nedávno zažil herec Milan Kňažko (71). V noci vo svojom dome načapal zlodeja a postrelil ho do nohy. Zbraň mal v legálnej držbe. Podobne sú na tom aj ďalšie známe osobnosti. Niekto má doma poľovnícku pušku, iný hotový arzenál.
Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Patrik Švajda: Zbroják má 21 rokov

Otvoriť galériu
Patrik Švajda
Zdroj: anc

Známy markizák je poľovníkom telom i dušou. Keďže Švajda vyrastal na dedine, odmalička bol v kontakte s prírodou. „Už ako malý chlapec som sa zúčastňoval poľovačiek, takisto ako honec pri odchyte zajacov,“ prezrádza asi najvášnivejší televízny poľovník, ktorý je už od roku 1996 členom Slovenského poľovníckeho zväzu. To sa však neobišlo bez zaobstarania zbrojného preukazu.

Najprv som si musel urobiť poľovnícke skúšky, v rámci ktorých sú aj skúšky na zbraň. Vlastním preukazy typu D na poľovné účely a E na športové účely,“ vysvetľuje Švajda. Keďže pred pätnástimi rokmi sa venoval aj športovej streľbe z brokovnice na asfaltové terče, manipulácia s chlapskými hračkami mu problém rozhodne nerobí.

A ako by Švajda reagoval v prípade herca Milana Kňažka? Nechce si tiež zaobstarať malú zbraň na sebaobranu? „Vlastním len dlhé guľové zbrane na poľovné účely. Krátku guľovú zbraň, ako má pán Kňažko, nepotrebujem, lebo s prípadným nepriateľom si to dokážem vybaviť aj ručne-stručne,“ smeje sa. „Myslím si, že zbraní mám dosť a nepotrebujem rozširovať svoj arzenál o zbrojný preukaz ďalšej kategórie,“ uzatvára moderátor, ktorého zbrane odpočívajú v dobre uzamknutom trezore.

Fedor Flašík: Tri revolvery a jedna brokovnica

Otvoriť galériu
Fedor Flašík
Zdroj: anc

Keď chceli urobiť priatelia podnikateľovi Fedorovi Flašíkovi radosť, podarovali mu zbraň. „V roku 1996 som dostal svoj prvý revolver,“ spomína. K vybavovaniu zbrojného preukazu ho teda motivoval podarúnok a súčasne sa začala podnikateľova zbrojárska éra. „Potom som dostal druhý revolver, na ďalší sviatok pištoľ a nakoniec i brokovnicu. Z každého som strieľal možno len raz, a to na strelnici,“ smeje sa Fedor. 

Priznáva, že v zbraniach sa vôbec nevyzná a má ich uskladnené v trezore. „Nikdy som ich pri sebe nenosil, bojím sa, že by som si strelil do zadku.“ Preto aj prípadná konfrontácia s lupičom na Flašíkovom pozemku by mohla dopadnúť viac ako tragikomicky. „Než by som našiel zbraň v trezore a zistil, aké náboje do nej patria, potenciálny lupič si odnesie všetko. Zbraň teda pre mňa nie je istota ani sebavedomie. Viem si ale predstaviť istú skupinu mužov, ktorí si so zbraňou niečo kompenzujú,“ dodáva Flašík.

Zdeno Cíger: Pred pištoľou má rešpekt

Otvoriť galériu
Zdeno Cíger
Zdroj: anc

Bývalého hokejistu a trénera HC Slovan priviedla k zbraniam rodinná tradícia. „Môj otec, dedo aj pradedo boli poľovníci a odmalička sme spolu chodili do lesa,“ začína svoje rozprávanie Cíger. Už ako chlapec teda pomerne často a rád strieľal zo vzduchovky a spolu s rovesníkmi si robili strelecké súťaže, ktoré boli pre nich obrovským zážitkom. Cíger je vášnivý poľovník a jeho zbrojný arzenál sa zväčša viaže k jeho záľube. No priznáva, že vlastní aj pištoľ.

„Keď má človek zbrojný preukaz na dlhú guľovú zbraň, zväčša si vybaví aj oprávnenie na pištoľ. Nie som žiadny blázon do zbraní, ktorý by chcel mať a potreboval vlastniť veľa zbraní. Mám pred nimi rešpekt,“ vysvetľuje hokejová legenda. A ako by reagoval, keby ho niekto zoči-voči ohrozoval na živote či majetku? „Nikto nevie, ako v takej chvíli v strese zareaguje, sú to vážne situácie a netrúfam si to ani povedať. Vždy treba byť opatrný,“ uzatvára vášnivý poľovník.

Boris Kollár: Okamžite by vystrelil!

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: anc

Strieľať či nestrieľať na votrelca na svojom pozemku? Najznámejší multiotecko a politik Boris Kollár v tom má jasno. „Ktokoľvek by k nám v noci prišiel, má istotu, že ho zastrelím. Bez problémov naňho vystrelím a ani chvíľu neváham,“ hovorí nekompromisne. Držiteľom zbrojného preukazu je už 23 rokov a okrem pištole má aj pušku, keďže má záľubu v poľovačkách. „Doteraz som ale žiadneho živého tvora nezastrelil. Mám poľovnícky lístok, ktorému predchádzali poľovnícke skúšky, ale zatiaľ strieľam len na asfaltové holuby,“ uzatvára politik.

Renáta Názlerová: Zbrane mali doma

Otvoriť galériu

Nebezpečné hračky lákajú aj ženy. Pozitívny zťah k zbraniam má jojkárka Renáta Názlerová zo Súdnej siene. „Počas štúdií som sa venovala športovej streľbe. Keďže otec bol poľovník, vždy sme mali doma zbrane,“ spomína. Vďaka otcovi si rozšírila obzory a zručnosti. „Naučil ma bezpečne zaobchádzať so zbraňami, čo je základ,“ pochvaľuje si jojkára a náhle nás prekvapí. „Mám oprávnenie držať aj nosiť zbraň, pištoľ vlastním už dlhé roky.“ Aj keď zatiaľ, našťastie, nezažila životohrozujúcu situáciu, keď by bola nútená vystreliť, priznáva, že by sa zdráhala.

„Určite by som váhala, nakoľko použitie zbrane na človeka je vždy mimoriadne ošemetné. Aj z hľadiska zákona, lebo ak ju použijete a nie je to primeraná obrana, máte problém. Na druhej strane, ak by išlo skutočne o život, či už mne, alebo mojej rodine, bol by zákon asi to posledné, na čo by som myslela.“

Viktor Vincze: Vyrastal na strelnici

Otvoriť galériu
Viktor Vincze
Zdroj: anc

Markizácky moderátor a frajer moderátorky Adely Banášovej (36) až doteraz skrýval veľké tajomstvo. „Pred šiestimi rokmi som mal športové ambície a chcel som ísť na olympiádu v športovej streľbe,“ prekvapuje Vincze. Jeho sen však musel ustúpiť televíznej kariére. „Po tom, ako som nastúpil do Markízy, nemal som už čas venovať sa mojej záľube a olympijský sen sa rozplynul,“ smeje sa Viktor, ktorého otec má v jeho rodnej Šali aj strelnicu.

„Často tam strieľam na asfaltové holuby. Teraz mám mimo sezóny, ale naposledy som strieľal na jeseň,“ povzdychne si sympaťák z televízneho spravodajstva. A hoci vlastní pušku, pred revolverom má veľký rešpekt. „Pištoľ som v ruke ešte nikdy nedržal,“ priznáva Vincze, ktorý by chcel strieľanie z pištole v najbližšom čase vyskúšať a dúfa, že na to prehovorí aj Adelu.

A čo by nasledovalo, keby markizáka na jeho súkromnom pozemku nečakane prekvapil lupič? „Keďže som kedysi aktívne strieľal, viem so zbraňou zaobchádzať. Ale v tej chvíli by asi všetko záviselo od psychického nastavenia. Keby mi niekto vnikol do domu, pravdepodobne by som neváhal.“

Andy Kraus

Otvoriť galériu
Andy Kraus
Zdroj: anc

Svet zbraní zlákal aj scenáristu Andyho Krausa. „Mám len vzduchovku a bájny meč Hira Nakamuru,“ prezradil.

Matej Tóth

Otvoriť galériu
Matej Tóth
Zdroj: anc

Olympijský víťaz z Ria de Janeiro a športovec roka 2016 vie tiež zaobchádzať so zbraňou. „Nie som držiteľom streleckého preukazu, ale tým, že som profesionálny vojak, mám možnosť ho mať. Absolvoval som profesionálny výcvik so zbraňou i na streľnici,“ priznáva Tóth.

Dano Dangl

Otvoriť galériu
Dano Dangl
Zdroj: anc

Nebezpečné hračky učarovali aj zabávačovi a scenáristovi. „Mám vzduchovku a keď strieľam, je to len čisto rekreačne,“ priznáva Dano Dangl, ktorý o sebe tvrdí, že je pacifista.

Jaro Slávik

Otvoriť galériu
Jaro Slávik
Zdroj: anc

Keďže známy producent a nekompromisný porotca Jaro Slávik žil osem rokov neďaleko strelnice, nedalo mu nezavítať tam. A hoci má oprávnenia používať zbraň, je rád, že ju ešte nemusel použiť. „Dúfam, že sa do takej situácie ani nikdy nedostanem,“ dodáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?