Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2017 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Trump je najmocnejším mužom sveta: Dojemný odkaz od končiaceho Obamu

Prezidentom Spojených štátov amerických sa stal Donald Trump (70)! Pô ôsmych rokoch sa z Bieleho domu porúča Barack Obama (55), ktorý sa doteraz pýšil titulom najmocnejšieho muža sveta.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Veľkolepú inauguráciu spevádzali koncerty, slávnostné večere, ale aj naštvané demonštrácie priamo pred washingtonským Kapitolom. Deň plný očakávaní zahájil Trump hneď ráno návštevou omše neďaleko svojho budúceho sídla a poslednými raňajkami s dosluhujúcimi Obamovcami.

Deň pred samotnou inauguráciou, ktorej sa zúčastnilo približne 900-tisíc ľudí, bolo poriadne horúco najmä v New Yorku. V meste sa zrazili davy priaznivcov Donalda Trumpa s jeho kritikmi. Protitrumpovskej demonštrácie sa zúčastnili aj hollywoodske hviezdy ako Robert de Niro či Alec Baldwin. „Rovnako ako naši ocovia zakladatelia, aj vy môžete milovať svoju krajinu, ale nemusíte na nej milovať všetko,“ rozohnil sa počas protestov de Niro.

Otvoriť galériu

Očarujúca prvá dáma

Dlhoočakávaný deň D začal nový prezident rannou modlitbou v episkopálnom kostole Svätého Jána v blízkosti Bieleho domu. Očarujúca nová prvá dáma Melania Trumpová prišla na omšu v blankytne modrom kostýme z dielne návrhára Ralpha Laurena s lodičkami rovnakej farby. Trump sa nezľakol ani zlého počasia. „Aspoň uvidia, že moje vlasy sú pravé,“ žartoval.

Následne na to sa Trumpovci stretli s rodinou Baracka Obamu pri symbolickej šálke čaju. Obama neskrýval sentiment. „Nezastavím sa, budem tu s vami ako občan, ktorého inšpirujú vaše hlasy pravdy, spravodlivosti, dobrého humoru a nádeje. Stále apelujem na to, aby ste verili - nie v moje schopnosti priniesť zmenu, ale vo vaše. Verím v zmenu, pretože verím vo vás. Spravili ste ma lepším človekom,“ vyznal sa Obama. 

Otvoriť galériu

Inaugurácia začala krátko pred poludním amerického času pred západným priečelím budovy Kapitolu. Na ceremoniáli nechýbala ani jeho protikandidátka Hillary Clintonová. Trump pred príhovorom prisahal na Lincolnovu bibliu, ale aj na bibliu, ktorú mu darovala matka v roku 1955. Jeho reč sa niesla v duchu volebného motta: „Urobme Ameriku opäť veľkolepou“. Optimisticky ladený príhovor sa dotkol aj problematiky ako armáda, ekonomika či pracovné miesta.

Po príhovore sa čerstvá hlava štátu spolu s rodinou vybrala na slávnostný obed. Na tanieri si našli pochúťky ako homár s krevetami, hovädzina, čokoládové soufflé a vanilková zmrzlina. Neskôr sa zúčastnil sprievodu ku Bielemu domu a trojice plesov.

Otvoriť galériu

Donaldova prísaha:

„Slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť Ústavu Spojených štátov, k tomu nech mi pomáha Boh.“

Čo spraví v prvých dňoch v úrade?

1. Zruší Obamacare - zdravotnícku reformu z dielne Baracka Obamu v USA, americký senát už podnikol prvé kroky k jej zrušeniu
2. Začne s výstavbou múru na hraniciach s Mexikom - vlajková loď Donalda Trumpa počas kampane má dostať zelenú hneď v prvých dňoch jeho úradovania. Zabrániť má nelegálnej migrácii
3. Zakáže vstup niektorým skupinám - zruší Obamovo nariadenie, že 700 000 prisťahovalcov, ktorí sa do USA dostali ako deti, sa môžu vyhnúť deportácii
4. Zakáže vstup do USA pre občanov určitých štátov - pokým nebude existovať systém, ktorý by ich detailne preveril, malo by ísť o nariadenie na základe národnosti, a nie náboženstva
5. Kórejská stopka - Obmedzenia zrejme čakajú aj dohodu o voľnom obchode s Kórejskou republikou. Tú Trump otituloval ako „ničiteľku pracovných miest“
6. Zahraniční investori - Vytvoria sa tímy, ktoré si majú posvietiť na zahraničných investorov. Zrovnoprávnia práva amerických investorov v cudzine so zahraničnými investormi v USA.
7. Dohľad nad plánmi Obamu - prezident chce nariadiť všetkým vládnym úradníkom, aby ohlásili činnosť spojenú s plánom Obamu na obmedzenie emisií oxidu uhlíka

Otvoriť galériu

Ceremoniál v číslach

Milión dolárov stála najdrahšia vstupenka na inauguráciu - zahŕňala vstup na prísahu, ples, koncert aj večeru s Trumpom a jeho manželkou.

4 žijúci prezidenti sa zúčastnili na slávnostnom sľube - Bill Clinton, Jimmy Carter, George Bush ml, Barack Obama.

Trump vstupuje do úradu s popularitou na úrovni 44 %, ide o jednu z najnižších zaznamenaných hodnôt v histórii.

200 miliónov dolárov boli predpokladané náklady na celú inauguráciu - najviac zhltnú bezpečnosť, doprava a záchranné zložky.

Hymnu zaspieva 16-ročná sopranistka Jackie Evanchová, ktorá vyhrala talentovú šou.

Bojkot umelcov - áčkové celebrity sa Trumpovej inaugurácii vyhli a odmietli vystúpiť, napr. Elton John, Céline Dion či Moby.

28 000 policajtov a príslušníkov tajnej služby dozeralo na pokojný priebeh slávnosti.

900 000 ľudí sa na podujatí zúčastnilo, išlo o polovicu menej ako pri Obamovi.

Otvoriť galériu

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, mač, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec