Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2017 15:17 | Správy | Domáce správy

11 rokov po tragickom páde lietadla so slovenskými vojakmi: V obci Hejce si uctili ich pamiatku

Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si vo štvrtok v maďarskej obci Hejce uctili ministri obrany Slovenska a Maďarska Peter Gajdoš a István Simicskó.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii
Pred 11 rokmi tam došlo k tragédii, pri ktorej havarovalo lietadlo AN-24, ktoré viezlo slovenských vojakov z Kosova.

Gajdoš povedal, že to bola najväčšia letecká katastrofa v dejinách samostatného Slovenska a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Ako povedal, zahynuli pri nej vojaci, ktorým sa pri návrate z misie KFOR z Kosova nepodarilo splniť iba jeden rozkaz, a to vrátiť sa domov. "Aj po 11 rokoch je to, samozrejme, veľmi smutné a tragické. My ten bôľ neustále cítime a spolucítime aj s pozostalými. Nikdy, zvýrazňujem nikdy, na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si pravidelne budeme uctievať a pripomínať, pretože si to zaslúžia," povedal minister obrany SR.

Na tejto tragédii je podľa jeho slov vidno, aký krehký je život. "Chýbalo iba niekoľko kilometrov, niekoľko minút na to, aby sa zvítali so svojimi najbližšími a najdrahšími, ktorí sa ich nedočkali," povedal Gajdoš.

 

Ministri obrany oboch krajín si uctili pamiatku obetí najprv na vrchu Borsó a následne pri pamätníku v Hejciach, kde sa konal spomienkový akt. Spolu s nimi si obete pripomenuli aj predstavitelia ozbrojených síl, rôznych inštitúcií, rodiny obetí i obyvatelia obce. Hold svojim zosnulým kolegom prišiel vzdať i jediný preživší Martin Farkaš, ktorý naďalej slúži ako vojak. Súčasťou pietnej spomienky bola i zádušná svätá omša v miestnom kostole svätého Štefan Kráľa.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Milan Maxim bol v čase tragédie veliteľom pozemných síl. "Viac ako polovica z nich boli moji vojaci. Nesiem to veľmi ťažko aj dnes. Boli to vojaci, ktorí plnili úlohy v mene Slovenskej republiky, v mene jej občanov," povedal po pietnom akte.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko bol vtedy vedúcim zahraničného oddelenia na ministerstve obrany. Dnes si tiež prišiel uctiť ich pamiatku. "Boli to ľudia, ktorých som aj ja vysielal na misiu do Kosova. Mnohých som poznal a spolupracoval som s nimi. Považoval som preto za potrebné a dôležité, aby som sem opäť prišiel a vzdal im úctu, ktorú si zaslúžia," povedal Hrnko.

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Vojaci sa vracali z misie NATO v Kosove (KFOR).

Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Tvorí ho bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!