Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Dojímavá spoveď Jany o záhadnej smrti jej dcérky: Posledné slovo Vanessky († 6) trhá srdce!

Pre svoje dieťa by urobili všetko na svete, teraz ich už však stráži hore z nebíčka.

Vanesska († 6) z Handlovej zomrela vlani v novembri v banskobystrickej nemocnici po tom, ako nečakane dostala záchvat a zostala ochrnutá na ľavú stranu tela. Statočné dievčatko niekoľko dní zápasilo s opuchom pľúc a ďalšími zdravotnými komplikáciami. Jej krehké telíčko však napokon nezvládlo bojovať. Smrť usmievavého dievčatka rieši aj polícia a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, rodičia Vanessky si totiž myslia, že lekári nespravili pre ich jediné dieťa všetko, čo mali.

Vanesska (6) sa narodila s rázštepom pery a podnebia. Vďaka starostlivým rodičom však bola ako ostatné zdravé detičky, tešila sa zo života, veľa sa smiala a milovala koníky. Práve po ich návšteve začiatkom novembra však náhle upadla do bezvedomia. „Mysleli sme si, že má epileptický záchvat, príznaky tomu totiž nasvedčovali,“ hovorí mama dievčatka Jana (31). Dievčatko okamžite vzali do bojnickej nemocnice, odtiaľ ho však napokon transportovali do Banskej Bystrice rovno na detské ARO. „Tam ju dali hneď do umelého spánku, asi na štvrtý deň ju začali preberať. Necítila si ľavú stranu telíčka. Rozprávať začala až na ďalší deň,“ hovorí mamina.

Opuch mozgu

V Banskej Bystrici lekári zistili, že Vanesske vznikol opuch na pravej strane mozgu. „Na piaty deň prišli za mnou, že nás dajú na detské oddelenie, kde začala rozprávať. Jej posledné slovo bolo mama. Vnímala všetko, no stále nehýbala ľavou stranou tela,“ pokračuje Jana. Stav dievčatka sa však v noci náhle zhoršil a putovalo späť na ARO. Niekoľko dní bojovalo so zápalom pľúc a opakovane bolo na umelej pľúcnej ventilácii, postupne mu začal kolísať tlak. „Vravela som lekárom, že veľmi opuchla na krku, ešte sa doktori pozerali, či som si istá,“ hovorí s plačom mamina.

Otvoriť galériu

 

Deň pred Vanesskinou smrťou chceli lekári zaviesť dievčatku kameru do pľúc, aby videli, čo sa s ním deje. „Po vyšetrení za mnou prišiel lekár. Povedal, že vyšetrenie ukázalo, že pľúca sú zanesené, má infekciu na krku a že sa jej nasadí liečba. Ďalší večer jej však začalo zlyhávať srdiečko. O trištvte na jedenásť prišli za mnou, že je koniec,“ dodáva nešťastná žena. Podľa výsledkov pitvy dievčatko zomrelo na zápal pľúc a zástavu srdca. Zúfalá Jana si myslí, že jej dcére lekári neposkytli dostatočnú starostlivosť.

Začali trestné stíhanie

Pacientka k nám bola preložená z bojnickej nemocnice s pretrvávajúcimi kŕčmi. Nedostatočne reagovala na komplexnú liečbu. Navyše stav bol v závere komplikovaný ťažkou infekciou, ktorej, žiaľ, pacientka podľahla. Bližšie sa k tomu vyjadrovať nebudeme, nakoľko prebieha vyšetrovanie,“ povedal Oliver Petrík, zástupca riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Otvoriť galériu

„Bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia a prípad je v štádiu vyšetrovania,“ uviedla policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Prípad prešetruje aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Na základe podnetu stále vykonávame dohľad u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. O výsledku dohľadu úrad môže informovať až po jeho ukončení,“ informovala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: kil, hc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?