Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2017 11:05 | Správy | Domáce správy
Video

Škandál a megapokuta za stočený tacho meter! Autobazár z Bratislavy dostal trest 30 000 €

Chceli podvádzať, teraz musia zacvakať? Od marca 2016 je akákekoľvek zasahovanie do tachometra trestným činom a autobazáre, ktoré podvádzajú so stočenými kilometrami, čelia ostrým pokutám od Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Nový Čas zistil, že mastnú pokutu vo výške 30-tisíc eur vyrubili bazáru Autowilis v bratislavskom Lamači. Podľa správy z kontroly predávali tátoša, ktorého tachometer ukazoval minimálne o 68-tisíc kilometrov menej, ako v skutočnosti mal. Zisťovali sme, ako nenaletieť podvodníkom pri predaji áut.

 

Právoplatné rozhodnutie o pokute pre bratislavský autobazár visí na webovej stránke SOI. Uložili ju okrem iného „pre porušenie zákazu nekalých obchodných praktík formou klamlivého konania“. Týkať sa to malo auta Mercedes-Benz Coupé, ktorý ešte v roku 2014 predávali spotrebiteľovi. Podľa zmluvy mal tátoš mať najazdených 81 340 kilometrov. Obchodná inšpekcia ale vykonala kontrolu v sídle

Mercedesu a zistili, že pri poslednej garančnej správe v Taliansku z mája 2013 uvádzali stav tachometra 149 916 km, čo je o vyše 68-tisíc kilometrov viac, ako tvrdili kupujúcemu. „Predávajúci tak v rozpore s odbornou starostlivosťou uvádzal v zmluve nepravdivú informáciu, ktorá bola spôsobilá uviesť spotrebiteľa do omylu a mať za následok, že tento urobí rozhodnutie o obchodnej transakcii, ktoré by inak neurobil,“ konštatuje inšpekcia v rozhodnutí o pokute, ktorá ešte postupovala podľa starej legislatívy. Okrem toho inšpekcia zistila ďalšie prevádzkové nedostatky ako napríklad nevyznačenú prevádzkovú dobu či to, že nemali evidenciu o reklamáciách.

Otvoriť galériu
Ako postupovať pri kúpe.
Zdroj: infografika NČ

 

Zmenili majiteľa

Nový Čas autobazár navštívil. Chceli sme zistiť, či tachometer stočili oni alebo tiež boli uvedení do omylu, keď ho kupovali. Našli sme tam len zamestnanca. O pokute nevedel. Pred nami zatelefonoval šéfovi spoločnosti, ale ten odkázal, že sa k veci nebude vyjadrovať. V čase, keď ku problémovému predaju došlo, bol vlastníkom a konateľom spoločnosti Viliam Kulacs z Bratislavy. Ten sa paradoxne pre médiá vyjadroval, ako sa nenechať nachytať pri kúpe lacného auta. Kulacsa sme kontaktovali, no do uzávierky neodpovedal. Od decembra 2015 však ako vlastník a konateľ firmy v obchodnom registri figuruje Maďar Tamás Gyula Szabó z Győru.

Obchodnej inšpekcie sme sa pýtali, či konali na základe podnetu od kupujúceho. „Tieto informácie sa nezverejňujú - ide o tretie osoby. Pokuta sa ukladá za porušenie povinností a pri určení jej výšky sa prihliada na závažnosť porušenia, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania a na rozsah a mieru hroziacej alebo spôsobenej ujmy,“ uviedla hovorkyňa Danuša Krkošová.

 

Mercedes E kupé, 2011, diesel

Otvoriť galériu

Pôvodných: 149 916 km

Odhadovaná cena: 23 652 €

Po stočení: 81 340 km

Odhadovaná cena: 27 125 €

 

Pokuta je mastná

Juraj Bizoň, právnik

Stáčanie kilometrov je trestné od marca 2016, keď zákon vyslovene zakázal manipulovať s počítadlom kilometrov. Kontroluje to Slovenská obchodná inšpekcia. Keď zistí manipuláciu s kilometrami, môže uložiť pokutu od 3 000 do 50 000 eur. Vozidlo sa tak­isto nesmie ďalej predávať. Je tu veľký rozdiel oproti minulosti, keď samotné stáčanie kilometrov nebolo možné stíhať a riešilo sa to „len“ ako trestný čin podvodu. Rozdiel na hodnotách pôvodného a „nafejkovaného“ vozidla bola výška škody. Čím je väčšia škoda, tým je vyšší trest.

 

Môže sa to týkať až 60 % áut

Podľa štatistík sa stočený tachometer týka 40 % jazdeniek, v skutočnosti to môže byť až 60 % všetkých jazdených áut. „Keď vidím, že auto má 140- až 160-tisíc km, tak spozorniem. Stalo sa nám, že auto malo vyše 500-tisíc km a bez mihnutia oka to stočili na 120-, 130-tisíc,“ tvrdí šéf SOVA Július Petrus.

 

Tachometer nám stočili o štvrť milióna kilometrov

Marián (41), Trenčín

Otvoriť galériu

„Predali sme nové dvojročné auto, aby sme si kúpili staré, ročník 2004, s tým, že sme neriešili jeho stav, boli sme rozhodnutí doň investovať a opraviť ho od piky. Vedeli sme, že je takmer pravidlom, že slovenské autá sú stočené, či už z bazára, alebo od súkromníkov, ale nečakali sme, že bude stočené takmer o 250-tisíc kilometrov. Zistili sme to cez S-EKA, organizáciu poverenú pre emisné kontroly. To, že bolo stočené, sme v konečnom dôsledku neriešili, do opravy vozidla sme investovali vyše päťtisíc eur,“ povedal vodič Marián (41).

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pk, Novy Cas, joc, hc, ep, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Bratislava - Dúbravka 26. 4. 2024 9.21 hod. Líder SNS usilovne čistil chodníky od zeminy.
Foto
Andrej Danko zametal Dúbravku: Ukázal aj zlomený zub! Starostovi dal takýto sľub
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie.
Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?