Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2017 13:21 | Správy | Domáce správy

RegioJet je stále pripravený rokovať: Takto by vyriešil situáciu s bezplatnými vlakmi!

Súkromný dopravca RegioJet, ktorý v utorok (3. 1.) oznámil svoj zámer prestať vypravovať vlaky na trase Bratislava - Košice, je tiež pripravený rokovať s ministerstvom dopravy.

"S ministerstvom komunikujeme a deklarovali sme našu pripravenosť na rokovanie a čakáme na návrh ďalšieho postupu zo strany ministerstva," uviedol dnes pre TASR hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

Postup ministerstva hodnotí dopravca ako korektný, so záujmom riešiť situáciu s ohľadom na budúce fungovanie trhu a služieb zákazníkom na železnici. "S ministerstvom budeme určite rokovať a počkáme si na výsledky týchto rokovaní a prípadne je RegioJet schopný rýchlo a flexibilne zareagovať," avizoval hovorca. Platí však podľa neho stanovisko firmy o pripravovanom odchode z trasy k 31. januáru 2017.

Rezort dopravy totiž v utorok informoval, že je pripravený na prípadné rokovanie so súkromným dopravcom. "Je možné dospieť aj k iným riešeniam, než sú vopred prezentované prostredníctvom médií," uviedli z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

 

Rezort pritom krok RegioJetu považuje za tlak na zrušenie bezplatnej prepravy a sociálnych zliav. "Ministerstvo dopravy však tento benefit pre študentov a dôchodcov v najbližšom období určite nebude rušiť," dodalo ministerstvo.

RegioJet ako dôvod svojho rozhodnutia odísť z vlakovej trate Bratislava - Košice uviedol opätovné zavedenie InterCity (IC) vlakov na túto trať. Súčasne s cestovným zadarmo v dotovaných rýchlikoch totiž nie je podľa dopravcu na trhu dostatok platiacich cestujúcich na to, aby sa vedeli komerčne nedotované vlaky vo vnútroštátnej doprave na Slovensku uživiť.

Situáciu by podľa spoločnosti mohla vyriešiť iba zmena systému úhrady cestovného zadarmo tak, aby aj komerčné vlaky mali možnosť osloviť cestujúcich zadarmo. "V prípade, že by štát komerčným dopravcom preplácal len polovicu z toho, čo hradí na kompenzáciu cestovného zdarma v dotovaných rýchlikoch, RegioJet by bol ochotný zaplatiť druhú polovicu z vlastného," uviedol Ondrůj. V takomto prípade by podľa neho mohli na trhu fungovať za rovnakých podmienok komerčné vlaky oboch dopravcov.

Podľa dopravcu však nejde iba o RegioJet, ale všeobecne o fungovanie trhu tak, aby na ňom bola vôbec možná existencia nedotovaných dopravcov a ich ziskového podnikania vrátane IC vlakov štátneho dopravcu a ďalších aj pri existencii cestovného zadarmo. "Kľúčové je, aby nebol trh oklieštený tak, že tí dopravcovia, ktorí jazdia bez dotácií, nemajú možnosť vôbec osloviť viac než 50 % cestujúcich, ktorí jazdia v dotovaných vlakoch zadarmo," doplnil hovorca.

Súčasná situácia by podľa neho znamenala, že na Slovensku zostane zakonzervovaný stav monopolu štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, pretože žiadni iní nedotovaní dopravcovia sa nemajú šancu na trhu uživiť. "Tam, kde by štandardne, rovnako ako v Českej republike na trase Praha - Ostravsko mohli fungovať traja - štyria dopravcovia a súťažiť o zákazníka kvalitou služieb a cenou, to nie je vinou cestovného zadarmo reálne," opísal Ondrůj.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedúci predstavitelia krajín skupiny G7 na summite v Taliansku počas piatkových rokovaní.
Olympijské hry v Paríži sú za rohom: Lídri krajín G7 vyzývajú na dočasné zastavenie konfliktov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj je pripravený rokovať o mieri: Koniec vojny na obzore? Takýto je plán
Foto
Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
Foto
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Foto
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Foto
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Foto
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ
Zdravotná sestra Julie sa podelila o svoje skúsenosti.
Sestrička z hospicu: Najhoršie a najlepšie veci, na ktoré ľudia zomierajú!
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Rusko UKONČÍ vojnu pod touto podmienkou! Reakcie politikov sa Putinovi nebude páčiť