Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2016 16:15 | Správy | Servis | Rodina
Video

Šéfkuchár ponúka klasiku, zdravé a lacné menu: 3 skvelé tipy na štedrú večeru!

Vianoce sa spájajú so sviatočnou pohodou, s oddychom, časom stráveným s blízkymi. Neoddeliteľnou súčasťou je vianočná hostina.

Fotogaléria
34
fotiek v galérii

Štedrá večera je iná v jednotlivých rodinách, regiónoch, ale závisí aj od životného štýlu či finančného zabezpečenia. Máte radi klasiku, jete zdravo, alebo potrebujete na večeri ušetriť? Nový Čas v spolupráci s reštauráciou Vinum Galeria Bozen v Pezinku pripravil 3 návrhy sviatočnej večere s cenou pre štyri osoby.

Otvoriť galériu


Fit Večera 13€/4 osoby

Cviklová polievka

Otvoriť galériu
Cviklová polievka.
Zdroj: Maroš Herc

  • 0,5 kg čerstvá cvikla
  • 1 cibuľa
  • tymian
  • med
  • soľ
  • biely jogurt
  • olej

Na troške oleja si opražíte nakrájanú cibuľu. Cviklu očistíte a nakrájate na menšie kúsky, pridáte k osmaženej cibuli. Zalejete vodou, pridáte tymian a varíte domäkka cca 20 minút. Po uvarení rozmixujte do hladka a pridajte med a soľ. Na tanieri dozdobte jogurtom.

 

Tip: Namiesto cvikly môžete použiť mrkvu a zázvor.

Závitky zo pstruha plnené listovým špenátom s quinoa rizotom a cottage syrom

Otvoriť galériu
Závitky zo pstruha.
Zdroj: Maroš Herc

  • 4 ks pstruh dúhový
  • 100 g špenát listový
  • 250 g quinoa (mrlík čilský)
  • 100 g cottage syr
  • soľ

Pstruhy očistíte a umyjete. Z každého spravíte 2 filetky, na ktoré uložíte listový špenát. Osoľte a filetku zrolujte a prepichnite špáradlom. Varte na pare 10 minút. Quinou opláchnite, aby ste ju zbavili horkosti. V dostatočnom množstve mierne osolenej vody ju varíte 15 minút. Uvarenú zmiešajte s cottage syrom.

Tip: Do rizota môžete zamiešať aj najemno nakrájaný pór.

Tekvicový muffin

Otvoriť galériu
Tekvicový muffin.
Zdroj: Maroš Herc

  • 200 g ošúpaná maslová tekvica
  • 200 g zapekané čokoládové müsli
  • 50 g maslo
  • 1vajce
  • 50 g hnedý cukor
  • 1 kávová lyžička prášku do pečiva

Tekvicu vymixujete s trochou vody do kašovita a zmiešate s müsli. Nechajte postáť cca 15 minút. Medzitým vyšľahajte maslo s vajcom a cukrom. Všetko spolu zmiešajte a pridajte prášok do pečiva. Naplňte formy na muffin do ¾ a pečte 25 minút pri 160 °C.

Tip: Muffin môžete pred pečením naplniť kúskom horkej čokolády.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 572,5 kJ/1 093 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 297 kJ/788 cal

Polievku nemusíte dosládzať medom, cvikla má sladkastú chuť. K pstruhom pridajte menšiu prílohu a namiesto müsli použite pri príprave tekvicových muffinov ovsené vločky a kakao.

Tradičná večera 12 €/4 osoby

Kapustnica

Otvoriť galériu

  • 300 g kvasená kapusta
  • 1 cibuľa
  • 10 g mletá červená paprik
  •  2 strúčiky cesnaku
  • 15 g sušené alebo mrazené hríby
  • 200 g údené bravčové rebrá
  • 1 klobása
  • 100 g zemiaky
  • 150 g smotana na šľahanie
  • 2 sušené slivky
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • nové korenie

Pripravíte si cibuľovo-paprikový základ, zalejete vodou, do hrnca vložíte údené rebrá a klobásu, pridáte koreniny. Po uvarení kosti vyberiete, vložíte kapustu, obraté mäso a klobásu, nakrájané sušené slivky a sušené hríby, ktoré ste vopred namočili do studenej vody. Zalejete smotanou na šľahanie. Polievku môžete dohustiť nastrúhaným zemiakom.

Tip: Kapustnica sa dá, samozrejme, spraviť aj bez mäsa.

Vyprážaný kapor

Otvoriť galériu

  • 4 podkovičky z kapra
  • olej alebo bravčová masť na vyprážanie
  • soľ
  • 0,7 l mlieko
  • múka hladká
  • 2 vajcia
  • corn flakes

Podkovičky kapra umyjete a zalejete osoleným mliekom, v ktorom ich necháte cca 12 hodín. Potom ich vyberiete a osušíte. Obaľte v trojobale, ale namiesto strúhanky použite rozdrtené corn flakes. Smažíte do chrumkava.

 Majonézový šalát

Otvoriť galériu

  • 1kg uvarené a ošúpané zemiaky
  • 150 g varená mrkva
  • 150 g sterilizovaný hrášok
  • 150 g sterilizované uhorky
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 cibuľa
  • 1 jablko
  • soľ
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • horčica
  • majonéza

Nakrájate zemiaky a mrkvu, pretlačíte vajíčka a všetko spolu dáte do misy aj so sterilizovaným hráškom a s nakrájanými uhorkami. Nakrájanú cibuľu prevaríte v náleve z uhoriek. Cibuľu scedíte a nálev si odložíte na zriedenie šalátu. Pridajte majonézu a najemno nakrájané ošúpané jabĺčko. Všetko spolu premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, korením, cukrom a horčicou, prípadne zrieďte odloženým nálevom.

Vianočná štrúdľa

Otvoriť galériu

  • 200 g lístkové cesto
  • 2 jablká
  • 100 g tvaroh
  • 50 g kryštálový cukor
  • 20 g detská krupica
  • 1pl mletá škorica
  • sušené hrozienka
  • 1 vajce

Lístkové cesto rozvaľkáte na pomúčenej doske. Očistené jablká nastrúhate a zmiešate s  tvarohom, cukrom a so škoricou. Vytvorenú plnku rozostrete po prednej polovičke cesta. Štrúdľu stočíte a položíte na plech. Vrch poprepichujte vidličkou, potrite vajíčkom a  dajte piecť na 40 minút pri 160 °C.

Tip: Štrúdľu môžete naplniť aj inou plnkou, napríklad makovou.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 8 345 kJ/1 994 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 5 475 kJ/1 308 cal

Do polievky použite namiesto smotany na šľahanie smotanu na varenie a namiesto klobásy pridajte chudé bravčové mäso. Upečte kapra v rúre a do šalátu dajte namiesto majonézy jogurt. Pri dezerte rozvaľkajte cesto čo najtenšie, tak, aby ste použili len polovicu.

Lacnejší variant 9,50 €/4 osoby

Šošovicová polievka

Otvoriť galériu
Šošovicová polievka.
Zdroj: Maroš Herc

  • 200 g šošovica
  • 4 sušené slivky
  • 200 g smotana na varenie
  • 1cibuľa
  • olej
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • ocot
  • voda
  • hladká múka alebo Solamyl

Nakrájanú cibuľu si opražíte na troche oleja. Pridajte šošovicu, zalejte ju vodou, osoľte, pridajte korenie, bobkový list a nakrájané slivky. Varte, pokým šošovica nezmäkne. Pridajte smotanu na varenie a dohustite múkou alebo Solamylom rozmiešanými vo vode. Krátko prevarte a podľa chuti pridajte ocot.

Tip: Do šošovicovej polievky môžete pridať aj hríby

Pečené rybie filé s citrónom a sedliacke zemiakové pyré

Otvoriť galériu

  • 600 g rybie filé
  • 1 citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1,5 kg zemiaky
  • 2 cibule
  • maslo
  • olej
  • soľ

Filé si osoľte a okorente. Uložte ho na plech a na každý kúsok položte koliesko citróna. Vložte do rozohriatej rúry a pečte pri 180 stupňoch asi 15minút. Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na rovnaké kúsky, osoľte a uvarte domäkka. Potom ich sceďte a vymiešajte s maslom a mliekom. Cibuľu nakrájajte na rezančeky a opražte na oleji alebo masti dozlata a zmiešajte s hotovým pyré.

Škoricové osie hniezda

Otvoriť galériu
Škoricové osie hniezda.
Zdroj: Maroš Herc

Cesto:

  • 150 g hladká múka
  • 5 g droždie
  • 20 g maslo
  • 70 ml vlažné mlieko
  • 20 g kryštálový cukor
  • 1vajce

Plnka:

  • 1pl mletá škorica
  • 70 g hnedý cukor
  • 25 g maslo
  • mlieko
  • vajce

Všetky suroviny na cesto spolu dobre zmiešajte. Hotové cesto dajte vykysnúť, kým neznásobí svoju veľkosť. Po vykysnutí rukou vytlačte z neho vzduch a na dobre pomúčenej doske ho rozvaľkajte. Kým cesto kysne, pripravte si plnku - zmiešajte škoricu, maslo izbovej teploty a hnedý cukor. Plnku rovnomerne rozotrite na cesto. Zrolujte a nakrájajte na štyri kúsky. Poukladajte na plech, potrite vajcom rozšľahaným s mliekom a nechajte ich ešte 15 minút narásť. Pečiete 15 minút pri 180 °C.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 736 kJ/1 131 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 130 kJ/748 cal

Vymeňte v polievke smotanu na varenie za zakysanú smotanu a nemusíte pridávať ocot ani múku. Zemiakovú kašu nahraďte uvarenými zemiakmi. Osie hniezda spravte o polovicu menšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore