Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2016 13:00 | Správy | Zahraničné správy

Najúspešnejšia vianočná komédia všetkých čias: Dala sa hrôza v Sám doma vôbec prežiť?

Aké by to boli Vianoce bez filmu Sám doma! Hoci komédia o malom Kevinovi má už 26 rokov, stále baví celý svet. O hercovi Macaulayovi Culkinovi (36) sa toho popísalo už dosť. Ale čo je dnes s lupičmi?

Vianoce, všade samý sneh a početná rodina McCallistrových odchádza prežiť sviatky do Paríža. V dome vládne cestovateľská horúčka a malý Kevin sa háda s celou rodinou. Preto ho mama posiela spať na samotku - na povalu. V deň odletu zaspia a nastáva chaos. Len tak-tak stihnú odlet a v tom prichádza legendárna scéna v lietadle, ktoré sa vznáša nad Atlantikom, keď pani McCallistrová zahlási: „Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité.“ Áno, Kevina! Príbeh iba 8-ročného chlapca, ktorému sa na chvíľu splní sen a ocitne sa zrazu sám doma, miluje celý svet.

 

Trefa do čierneho

Píše sa rok 1990 a filmový štáb na čele s režisérom Chrisom Columbusom sa chystá natočiť jednu z najlepších komédií všetkých čias. To však v tom momente nikto ani len netuší. Scenárista John Hughes napísal rolu Kevina McCallistera presne na mieru uličníckeho blondiačika Macaulaya Culkina, ktorý mal vtedy 9 rokov. Režisér si napriek tomu zavolal na konkurz ďalších 100 chlapcov, aby sa presvedčil, že Culkin je naozaj tá správna voľba. Bol. Vďaka filmu sa prakticky zo dňa na deň stal najznámejšou detskou hviezdou planéty. V snímke si dokonca zahral aj jeho vlastný brat. Pamätáte si na Fullera, s ktorým nikto nechcel spať, pretože sa pocikával? Tak to bol on.

Otvoriť galériu

Rekordman

Film mal malý rozpočet, v prepočte iba 16,8 milióna eur. Aj to iba vďaka tomu, že ho do svojich rúk vzala producentská spoločnosť 20 Century Fox. Pôvodný producent Warner Bros ponúkal len niečo cez 12 miliónov eur. Na porovnanie: iná známa komédia Vianočné prázdniny z roku 1989, ktorú tiež napísal Hughes, mala rozpočet 25 miliónov eur.

Štáb filmu Sám doma sa teda musel uskromniť. Odrazilo sa to na kvalite špeciálnych efektov použitých vo filme, na ktoré už peniaze nevyšli. Na túto úlohu si najali lacného animátora z Chicaga, ktorý všetky efekty vo filme vyrobil v pivnici domu svojej matky. Účtoval si ľudové ceny, 200 dolárov za taký efekt, 500 dolárov za iný... Keď sa o pár mesiacov dozvedel, koľko v skutočnosti film zarobil, určite ho mrzelo, že si nevypýtal viac.

Do dnešného dňa komédia Sám doma zarobila v prepočte 498 miliónov eur. To je veľa na akýkoľvek film, nie ešte na komédie, ktoré zväčša zarábajú oveľa menej ako akčné trháky. Vďaka tomu sa film dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov. Dlhý čas si držal titul najlepšie zarábajúcej komédie všetkých čias. Až v roku 2011 Sám doma porazila komédia Vo štvorici po opici 2, ktorá zarobila 547 miliónov eur. Sám doma sa držal na vrchole najsledovanejších filmov dlhých 12 týždňov a v kinách sa premietal nonstop od novembra 1990 až do leta nasledujúceho roka.

Nesmrteľní banditi

Neodmysliteľnou súčasťou filmu sú nešikovní lupiči Harry a Marv, ktorí sa snažia vykradnúť honosný dom McCallisterových. Aby film pôsobil čo najrealistickejšie, herec Joe Pesci, ktorý stvárnil Harryho, mal za úlohu vyvolať v malom Culkinovi strach. V jednej zo záverečných scén, keď banditi chytia Kevina, zavesia ho na vešiak a strašia ho, že mu odhryznú prsty, ho Pesci tak silno pohrýzol, že Culkinovi na prste zostal poriadny odtlačok zubov. Pesci počas nakrúcania niekedy zabúdal, že hrá v rodinnej komédii. Z jeho úst často priamo na pľaci vyhŕklo slovíčko f**k. Režisér mu preto poradil, aby toto vulgárne slovo nahradil slovom fridge, čo znamená chladnička.

Otvoriť galériu

Rozmýšľali ste niekedy, čo by sa stalo reálnemu človeku, keby si vytrpel toľko, čo lupiči vo filme? Odpoveď je jasná, bol by dávno mŕtvy. Filmový portál v USA dal za úlohu lekárom spočítať, koľkokrát by Harry a Marv v skutočnosti zomreli. Okrem početných zlomenín stavcov, panvy, rebier, lebky, otrasov mozgu, hematómov, popálenín, krvácaní do mozgu a mnohých iných vážnych zranení by neohrabaní zlodejíčkovia v oboch častiach zomreli minimálne 23-krát.

Otvoriť galériu
D. Stern.
Zdroj: getty images

Čo je s nezabudnuteľnými mokrými banditami dnes? Herca Joea Pesciho jeho zavalitá postava s výškou 165 cm predurčila na úlohy zakomplexovaných gangstrov či rôznych bláznivých postáv. O rok neskôr po nakrúcaní Sám doma získal Oscara za film Mafiáni. Dnes má už 73 rokov a spokojne žije v hereckom dôchodku. Jeho kolega Daniel Stern, ktorý stvárnil nešikovného Marva, má dnes 59 rokov. Skúšal sa presadiť ako režisér a stále sa objavuje v menších filmových projektoch. Postava Marva bola však jednoznačne jeho najúspešnejšia. Nezabudnuteľní lupiči, medzi ktorými je výškový rozdiel 30 cm, sú v reálnom živote dodnes najlepší priatelia.

Otvoriť galériu
J. Pesci.
Zdroj: getty images

Kevinov dablér

Niektoré nebezpečné scény, napríklad sánkovačku na schodisku či moment, keď sa Kevin šplhá na poličky v Buzzovej izbe a celá stena sa zrúti, nenakrúcal malý Culkin. Tvorcovia zháňali dospelého človeka, ktorý má podobnú postavu ako deväťročný chlapec. S úlohou dabléra sa nakoniec popasoval útly tridsiatnik Larry Nicholas. Scéna, v ktorej je najviac vidieť, že Kevin nie je Kevin, je tá, kde sa spúšťa na lane z domu do záhradného domčeka. Postava Kevina je vtedy oveľa vyššia ako postava deväťročného chlapca.

Otvoriť galériu

 

Niektoré scény z filmu sa však nedali nahradiť kaskadérom. Napríklad, ako Kevina takmer zrazí auto mokrých banditov, ktoré zastaví sotva pár centimetrov pred jeho tvárou. Ako túto scénu urobili? Opačne. Auto v skutočnosti od tváre chlapca cúvalo a vo filme záber pretočili.

Otvoriť galériu
M. Culkin.
Zdroj: northfoto

Každoročná tradícia

Pre obrovský úspech tvorcovia uviedli v roku 1992 do kín aj film Sám doma 2: Stratený v New Yorku. Dvojka bola veľmi úspešná napriek tomu, že sa príbehom veľmi ponáša na jednotku, akurát sa premiestnila do New Yorku. Film zarobil 332 miliónov eur. Sám doma má v skutočnosti až päť častí. V troch ďalších si už Kevin nezahral a nemali taký veľký úspech ako predošlé dva.

Sám doma bol jeden z prvých amerických filmov, ktoré sa u nás premietali po páde komunizmu. Asi aj preto sa stal nezabudnuteľnou súčasťou našich Vianoc. Aj keď už mu do tridsiatky veľa nechýba, chytľavými piesňami, uvoľnenou atmosférou a zasneženou krajinou zakaždým dokáže vyčariť tú pravú vianočnú atmosféru.

Otvoriť galériu

Čo ste netušili

  • Na fotografii nepeknej Buzzovej priateľky, ktorú Kevin nájde v tajnej truhlici, je v skutočnosti chlapec - syn umeleckého šéfa filmu. Režisér nechcel žiadnej tínedžerke ublížiť tým, že by ju nazval škaredou.

Otvoriť galériu

  • Tarantula na tvári Marva bola naozajstná. Herec však v skutočnosti nekričal tak, ako je to vo filme, pretože ak by tak spravil, pavúk by sa mohol zľaknúť a mohol by zaútočiť. Kričanie do filmu dorobili.
  • Čiernobiely film, ktorý Kevin v Sám Doma pozerá, v skutočnosti neexistuje, scéna bola nakrútená špeciálne pre film.
  • Honosný dom McCallisterových sídliaci na 671 Lincoln Avenue v Chicagu, pochádza z roku 1920. V roku 2012 bol predaný za 1,4 milióna eur.
  • Sneh vo filme predstavujú v skutočnosti zemiakové vločky
  • Vo filme Sám doma 2 si zahral aj budúci americký prezident Donald Trump (70). V luxusnom Hoteli Plaza poradí Kevinovi, kde sa nachádza recepcia.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?