Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2016 14:24 | Správy | Domáce správy

Vyhlásenie ministra Plavčana poteší učiteľov: Takto im chce zvýšiť platy!

Cieľom ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana (nom. SNS) je zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov pre rezort a učiteľov, a taktiež zvyšovať jeho kvalitu.

Do skončenia mandátu súčasnej vlády by sa mali podľa neho zvýšiť platy učiteľov vrátane tohto roka o 39 percent. Uviedol to v v nedeĺnajšej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. „Mojou úlohou je dostať rezort školstva tam, kde patrí, to znamená, aby vo verejnosti sa zvýznamnilo školstvo. Týka sa našich detí a mládeže, a preto je potrebné, aby malo dostatok finančných prostriedkov, aby sa deti, mládež aj učitelia cítili v škole dobre,“ povedal Plavčan.

Čo sa týka platov učiteľov pripomenul, že v tomto roku sa podarilo zvýšiť platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a vysokoškolských učiteľov o desať percent. Zvyšovanie má pokračovať aj naďalej. „Garantoval som verejne, že v rozpočte rezortu školstva máme na platy učiteľov od 1. septembra šesť percent, a takisto chceme zvyšovať platy učiteľov aj v troch rokoch po sebe až do skončenia mandátu tejto vlády, to znamená ešte štyrikrát po šesť percent, dokopy by to malo byť aj s týmto rokom približne 39 percent,“ uviedol minister.

V pláne má pokračovať aj v systéme duálneho vzdelávania. „Máme veľkú skupinu mládeže, ktorá sa veľmi ťažko zamestnáva, týka sa to hlavne vybraných odborov stredných škôl, a takisto je aj potrebné pripraviť model, ako deti pripraviť na trh práce, ak nepôjdu na vysokoškolské štúdium. Preto sme rozbehli duálny systém vzdelávania a chceme ho rozširovať tak, aby aj zamestnávatelia boli spokojní,“ skonštatoval Plavčan. Odvolávajúc sa na štatistiky doplnil, že nie je problém s absolventmi vysokých škôl. „Rok a pol po skončení vysokej školy je prakticky nulová nezamestnanosť absolventov,“ vysvetlil.

 

Rezort školstva podľa neho reaguje aj na zvyšujúce sa hrozby extrémizmu a radikalizmu v spoločnosti. „Stúpa radikalizácia spoločnosti a objavilo sa viacero negatívnych javov, tak už koncom leta sme prijali novú prílohu k štátnemu vzdelávaciemu programu a rozšírili sme napríklad možnosti pre školy, aby chodili s deťmi a mládežou do Osvienčimu, prípadne na iné pamätné miesta, ktoré poukazujú na to, kam vedie extrémizmus a aké má dôsledky,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinská armáda hlási zlé správy: Ruské sily podnikli niečo veľké!
Kate pred doma mesiacmi oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu.
Kate typ rakoviny tají, onkológovia však niečo tušia: TAKÉTO má princezná ŠANCE!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
To, čo sa deje v Rafahu, vám zlomí srdce: Hrozí niečo strašné!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!
Pensioner woman holding in hands wallet with money.
Pozor, pripravte sa na ZMENY v dôchodkoch: Nové podmienky začnú platiť v TENTO deň
Polícia počas akcie Hydra zaistila v Seredi dílera drog.
Foto
Dílerovi drog klepli po prstoch: Nezabral ani zúfalý čin! Aha, čo všetko muž skrýval
Hasiči v piatok predpoludním vytiahli z derivačného kanála rieky Váh medzi Bytčou a Kotešovou mŕtve telo.
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Strasie vás, v akom stave mal byť nebohý muž
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Čaputová na Ukrajine: Veľké gesto! Priniesla správy zo Slovenska